Σημερινή

Παρασκευή, 24/05/2019
RSS

Υπό συνεχή αμφισβήτηση ο Τραμπ

| Εκτύπωση | 16 Σεπτέμβριος 2018, 18:05 | Της Άντρης Χαραλάμπους

ΜΕ ΔΥΝΑΤΟ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΤΙΚΡΟΥΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ

Η «προδοσία» των άσπονδων φίλων του, το ανώνυμο άρθρο στους New York Times και η κυκλοφορία του βιβλίου του βετεράνου δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ έπληξαν τη δημοτικότητά του


Ένα χρόνο εξουσίας μετρά ήδη ο πιο αμφιλεγόμενος, ίσως, «Πλανητάρχης» των τελευταίων ετών, Ντόναλτ Τραμπ. Ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ κόμπαζε τις προηγούμενες ημέρες, «τιτιβίζοντας» στο αγαπημένο του μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ότι κατάφερε με τους χειρισμούς του να ανεβάσει την οικονομία της χώρας του στα καλύτερα επίπεδα της ιστορίας. Αφορμή γι' αυτό πήρε από την παρουσίαση της «συνεχιζόμενης ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας», μπροστά σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Η οικονομία φέρεται να είναι το ισχυρό χαρτί του Ντόναλτ Τραμπ, που επί χρόνια αποτελούσε, αλλά και αποτελεί, έναν από τους δυνατότερους επιχειρηματίες της Αμερικής, ο οποίος ωστόσο δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης και κατά καιρούς πολλοί αντίπαλοί του, σημαίνοντες και μη, εντός και εκτός πλαισίων των ΗΠΑ, καταφέρονται εναντίον της πολιτικής του.

Επίθεση εκ των έσω

Ανάμεσα στους αντιδρώντες στην «κυριαρχία» Τραμπ κι ένας ανώνυμος συγγραφέας, ο οποίος, ωστόσο, «υπέγραφε» ως υψηλόβαθμος αξιωματούχος άρθρο στους «New York Times». Με το άρθρο του, ο ανώνυμος υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου κατάφερε να εξοργίσει σε τεράστιο βαθμό τον Πρόεδρο. Μάλιστα, ο Τράμπ έβαλε λυτούς και δεμένους να βρουν και να θέσουν ενώπιόν του τον αρθρογράφο, ο οποίος στο άρθρο του ισχυριζόταν ότι υπάρχει οργανωμένη αντίσταση εκ των έσω απέναντι σε όσα προσπαθεί να εφαρμόσει ο ίδιος. Για το θέμα, η σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Κριστιάν Αμανπούρ, σε συνέντευξή της, εξέφρασε την άποψη ότι αυτός που έγραψε το άρθρο προέρχεται από τον κύκλο των ανθρώπων της κυβέρνησης που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια.

Η αντίσταση

Ο υπογράφων το άρθρο, που άναψε φωτιές στον «θρόνο» του Τραμπ, ισχυρίζεται, μέσω αυτού, ότι η αντίσταση εντός της κυβέρνησής του δεν είναι ίδια με την αντίσταση από την πολιτική αριστερά. Ο συγγραφέας έγραψε ότι η αντίσταση στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης επιδιώκει «την επιτυχία της κυβέρνησης... Αλλά πιστεύουμε πως το πρώτο μας καθήκον είναι για τη χώρα και για τον πρόεδρο, να ενεργεί με τρόπο, ο οποίος δεν θα είναι επιζήμιος για τη δημοκρατίας μας.

Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί από αυτούς που διορίστηκαν από τον Τραμπ έχουν ορκιστεί να κάνουν ό,τι μπορούν για τη διαφύλαξη των δημοκρατικών θεσμών μας, αλλά και για την παρεμπόδιση των παραπλανητικών παρορμήσεων του κυρίου Τραμπ, μέχρι να εγκαταλείψει το προεδρικό γραφείο». Ο ίδιος κάνει, ακόμη, λόγο για πισώπλατες προσβολές του Προέδρου από συμβούλους του και επεισόδια αναρχίας, με κλοπή εγγράφων από το γραφείο του, ώστε με τον τρόπο αυτό να αποτραπεί η υπογραφή τους από τον ίδιο, βάζοντας έτσι εμπόδια στην υλοποίηση της πολιτικής ατζέντας του Προέδρου Τραμπ.

Ο ανώνυμος συγγραφέας υποστηρίζει, επίσης, ότι «η αιτία του προβλήματος είναι η απουσία ηθικών αρχών του Προέδρου», ενώ αναφέρεται στις «απερίσκεπτες αποφάσεις», στην «αιρετική συμπεριφορά του» αλλά και σε αυτό που ο συγγραφέας περιγράφει ως «παρορμητικό, εχθρικό, μηδαμινό κι αναποτελεσματικό» στυλ ηγεσίας. Σημειώνεται πως, πάνω από 25 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ αρνήθηκαν δημόσια ότι έγραψαν το περιβόητο δημοσίευμα, ενώ ο ίδιος ο Πλανητάρχης δήλωσε ότι η απόφαση των NY Times να δημοσιοποιήσουν το ανώνυμο άρθρο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «προδοσία».

Το… Watergate

Μια ημέρα πριν από τη δημοσίευση του άρθρου, η ανακοίνωση για την έκδοση ενός βιβλίου ταρακούνησε τον Λευκό Οίκο. Το βιβλίο του βετεράνου δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ, ενός εκ των θρύλων του επαγγέλματος που ξεσκέπασαν το σκάνδαλο Γούοτεργκεϊτ και οδήγησαν στην παραίτηση Νίξον, έφερε τα πάνω-κάτω. Ο Γούντγουορντ, στο βιβλίο του περιγράφει τα έργα και ημέρες του Τραμπ στο «παλάτι» του.

Αναφέρει, μάλιστα, περιστατικό με πρωταγωνιστή τον Αμερικανό Πρόεδρο και τους επιτελείς του Πενταγώνου, που τον απέτρεψαν από την ανάρτηση ενός tweet που θα μπορούσε να εκληφθεί ως μήνυμα πολέμου στη Βόρεια Κορέα, ενώ μετά τη φερόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία τον Απρίλιο του 2017, που αποδόθηκε στην κυβέρνηση του Άσαντ, ο Τραμπ ζητούσε από τον Υπουργό Άμυνάς του, Τζιμ Μάτις, να σκοτώσουν τον Πρόεδρο της Συρίας. Ο Λευκός Οίκος θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, σχολιάζοντας πως «αυτό το βιβλίο δεν περιέχει τίποτα άλλο εκτός από κατασκευασμένες ιστορίες, πολλές από τις οποίες έχουν ειπωθεί από θυμωμένους πρώην εργαζομένους για να πλήξουν την εικόνα του Προέδρου».

Καταρρέουν τα ποσοστά του

Τόσο το άρθρο όσο και το βιβλίο είχαν ως αποτέλεσμα να μειώσουν τη δημοτικότητα του Προέδρου των ΗΠΑ, με την κοινή γνώμη να μην εγκρίνει τον τρόπο άσκησης των προεδρικών εξουσιών. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του CNN, που πραγματοποιήθηκε από την SSRS, μόλις το 36% των Αμερικανών ψηφοφόρων εγκρίνουν τον τρόπο άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον Τραμπ, έναντι ποσοστού 42% τον Αύγουστο. Μεγαλύτερη ακόμη η πτώση είναι μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων από 47% τον περασμένο μήνα σε ποσοστό 31% σήμερα. Στην ερώτηση εάν τους αρέσει ο Πρόεδρος Τραμπ, ποσοστό 61% των ερωτηθέντων απάντησαν αρνητικά, έναντι ποσοστού 55% που είχαν δώσει αρνητική απάντηση τον Ιούνιο. Πρόκειται για το χειρότερο ποσοστό που ο Πρόεδρος λαμβάνει από τις απαντήσεις στην ερώτηση αυτή, από τότε που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ στα τέλη Ιανουαρίου του 2017.

«Κακός» χαρακτήρας

Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος έχασε έδαφος και σε αρκετά στοιχεία αναφορικά με τον χαρακτήρα του και ιδιαίτερα την ηθική του. Βάσει της δημοσκόπησης, μόλις το 32% των Αμερικανών ψηφοφόρων δηλώνουν ότι βλέπουν τον Πρόεδρό τους ως τίμιο κι άξιο της εμπιστοσύνης τους. Πρόκειται για τα χειρότερα ποσοστά που καταγράφηκαν σε δημοσκόπηση του CNN.

Μόνο το 32% δηλώνουν ότι αισθάνονται υπερήφανοι που τον έχουν Πρόεδρο.

Επίσης ποσοστό 60% των ερωτηθέντων απαντούν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν σέβεται το κράτος δικαίου. Πτώση δέκα ποσοστιαίων μονάδων καταγράφηκε στην ερώτηση εάν ο Τραμπ νοιάζεται για τους απλούς ανθρώπους (από 42% σε 32%), ενώ κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες έχει μειωθεί και το ποσοστό όσων πίστευαν ότι ο Τραμπ μπορούσε να φέρει την αλλαγή που χρειάζονται οι ΗΠΑ (από 46% σε 36%). Σχετικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του Τραμπ και σε σύγκριση με άλλους πολιτικούς, ποσοστό 45% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι ο Πρόεδρος είναι λιγότερο ηθικός από την πλειοψηφία των πολιτικών στην Ουάσιγκτον, το 41% τον βλέπουν ως πιο διεφθαρμένο, το 47% λιγότερο έξυπνο κι επίσης το 47% ως λιγότερο προσεγγίσιμο.

Σταθερός στην οικονομία

Μπορεί ο Τραμπ να έχει κάθετη πτώση όσον αφορά τον χαρακτήρα, την ηθική και διάφορες άλλες πτυχές του, ωστόσο η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά του. Το ποσοστό αποδοχής των χειρισμών του φτάνει στο 49% (είναι το ίδιο όπως στις αρχές του καλοκαιριού). Ποσοστό 69% των ερωτηθέντων περιγράφουν την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας ως καλή και το ποσοστό αυτό παραμένει σταθερό κατά το τελευταίο δίμηνο. Επίσης το ποσοστό των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση που περιγράφουν την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας ως «πολύ καλή» έχει αυξηθεί κατά τέσσερεις ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο και βρίσκεται στο 26%. Είναι το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιούνιο του 2000.

Αισιόδοξος για το ΑΕΠ

Ο ίδιος αυτήν την εβδομάδα παρουσιάστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος όσον αφορά το ΑΕΠ της χώρας του. Ανέφερε πως η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ μπορεί να φτάσει αλλά και να ξεπεράσει το 5% του ΑΕΠ προσεχώς. «Και πιστεύω ότι θα πάμε ακόμα ψηλότερα», ανέφερε, εξηγώντας ότι με τις νέες εμπορικές συμφωνίες που θα έλθουν, η οικονομία θα μπορέσει να «πάει πολύ πιο μακριά». Σημειώνεται πως η αμερικανική οικονομία ενισχύθηκε 4,1% στο δεύτερο τρίμηνο, καταγράφοντας τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών.