Σημερινή

Τετάρτη, 22/05/2019
RSS

Το μεταναστευτικό «απειλεί» τη Μέρκελ

| Εκτύπωση | 09 Σεπτέμβριος 2018, 18:03 | Σημερινή

Η ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΕΞΑΠΕΛΥΣΕ ΔΡΙΜΕΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ «ΜΗΤΕΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ» ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ενίσχυση όλων των δυνάμεων που αντιτίθενται στον ρατσισμό και το μίσος ζήτησε η Άγκελα Μέρκελ, σε σχέση με το μεταναστευτικό, το οποίο προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνησή της


Τριγμούς στην εύθραυστη συμμαχία της γερμανικής κυβέρνησης συνεχίζει να προκαλεί το μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο εδώ και μήνες ταλανίζει, προβληματίζει και διχάζει την Ευρώπη. Την εβδομάδα που μας πέρασε, καταγράφηκε άλλο ένα επεισόδιο αντιπαράθεσης μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του Υπουργού Εσωτερικών, επικεφαλής του CSU (Χριστιανοκοινωνική Ένωση Βαυαρίας) Χορστ Ζεεχόφερ. «To μεταναστευτικό ζήτημα μάς θέτει ενώπιον προκλήσεων. Και υπάρχουν προβλήματα. Αλλά υπάρχουν και επιτυχίες», τόνισε η Μέρκελ αντικρούοντας την άποψη του Ζεεχόφερ ότι το ζήτημα της μετανάστευσης αποτελεί «τη μητέρα όλων των πολιτικών προβλημάτων» στη Γερμανία, μετά και τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές διαδηλώσεις στο Κέμνιτς.

Το μήνυμα

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Hannoversche Allgemeine, «η Καγκελάριος δεν θεωρεί το ζήτημα της μετανάστευσης ως ‘τη μητέρα όλων των προβλημάτων’». «Η Μέρκελ ανταπαντά στον Ζεεχόφερ και επιτίθεται στο AfD», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι «το Κέμνιτς βίωσε διαδηλώσεις, με φαινόμενα που δεν συνάδουν με την τάξη, γεμάτα μίσος και εναντίον άλλων ανθρώπων (…)

Πραγματοποιήθηκαν όμως και διαδηλώσεις που έδειξαν πώς οι πολίτες ξεσηκώνονται κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού». Η Καγκελάριος, αναφορικά με τα γεγονότα στο Κέμνιτς, ξεκαθάρισε ότι το μήνυμα που προκύπτει είναι η ενίσχυση όλων των δυνάμεων που αντιτίθενται στον ρατσισμό και το μίσος. Η ίδια επεσήμανε ότι δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία επίσκεψής της στην πόλη της Σαξονίας. Η Μέρκελ εξαπέλυσε επίθεση και κατά του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): «Μπορεί κανείς να πει ότι το κόμμα αυτό πυροδοτεί εν μέρει την ατμόσφαιρα». Εξέφρασε μάλιστα σκληρή κριτική σχετικά με δηλώσεις περί μιας αθόρυβης επανάστασης, όπου ανεπιθύμητοι δημοσιογράφοι πρέπει να εξαφανιστούν.

Όχι σε παρακολούθηση AfD

Πάντως, παρά τη σκληρή κριτική κι επίθεση κατά του ακροδεξιού κόμματος, η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε επιφυλακτική έναντι του αιτήματος παρακολούθησης του AfD σε όλη την επικράτεια της χώρας μέσω της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ελέγχου Συνταγματικής Νομιμότητας. «Πρέπει πρώτα να συζητήσουμε πολιτικά με το AfD» και να επιλύσουμε τα προβλήματα στη Γερμανία, δήλωσε σχετικά. Οι Αρχές ασφαλείας πρέπει να αξιολογούν το ζήτημα της παρακολούθησης διαρκώς και να παρέχουν συστάσεις στους πολιτικούς. «Προς το παρόν δεν υπάρχει μια τέτοια σύσταση. Αλλά ο πολιτικός διάλογος πρέπει να διεξαχθεί», δήλωσε η Μέρκελ.

Αντίδραση Όπερμαν

Ο Τόμας Όπερμαν, υψηλόβαθμο στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και αντιπρόεδρος της Μπούντεσταγκ, επέκρινε κι αυτός τον Υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ για τις δηλώσεις του σχετικά με το μεταναστευτικό. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, ο Όπερμαν σχολίασε: «Ως Υπουργός Εσωτερικών (ο Ζέεχοφερ) είναι κακή επιλογή και ως Υπουργός αρμόδιος για τη διαφύλαξη του Συντάγματος, βάρος». Μάλιστα ο Όπερμαν κατηγόρησε τον Ζέεχοφερ ότι μιλά σαν εκπρόσωπος του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

«Δεν έχουν καμία λύση για τα προβλήματα, αλλά έχουν έναν αποδιοπομπαίο τράγο για κάθε πρόβλημα», επεσήμανε το στέλεχος του SPD. Ο Υπουργός Εσωτερικών δυσφήμισε με τις δηλώσεις του τους 20 εκατομμύρια Γερμανούς που έχουν γονείς μετανάστες, συνέχισε ο Όπερμαν. Ο Όπερμαν κατηγόρησε επίσης τον Ζέεχοφερ ότι έχει καταλάβει λάθος τις ευθύνες του στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Σοσιαλδημοκράτης σημείωσε ότι είναι αρμοδιότητα του Υπουργού Εσωτερικών να διαπραγματεύεται συμφωνίες επαναπατρισμού στις χώρες καταγωγής για τους αιτούντες άσυλο το αίτημα των οποίων έχει απορριφθεί, να επιταχύνει τις διαδικασίες παροχής ασύλου και να καταρτίσει μια νέα, μεταναστευτική πολιτική. «Δεν ακούω τίποτα γι' αυτά», επεσήμανε, χαρακτηρίζοντας τον Ζέεχοφερ «εμπρηστή».

Οι δηλώσεις της οργής

Σημειώνεται πως ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post την Πέμπτη είχε δηλώσει πως «η μετανάστευση είναι η μητέρα όλων των προβλημάτων». Όταν ρωτήθηκε για τα άσχημα ποσοστά που εμφανίζει το CSU στις δημοσκοπήσεις, ο Ζέεχοφερ απάντησε: «Έχουμε πρώτον ένα κόμμα δεξιά της Ένωσης, το οποίο μεσοπρόθεσμα μπορεί να εδραιωθεί, μια διχασμένη χώρα και απουσία στήριξης από την κοινωνία στα παραδοσιακά κόμματα». Αυτά δεν έχουν σχέση «μόνο» με τη μεταναστευτική πολιτική, επεσήμανε ο επικεφαλής του CSU. «Όμως το μεταναστευτικό ζήτημα είναι η μητέρα όλων των πολιτικών προβλημάτων σε αυτήν τη χώρα. Το λέω εδώ και τρία χρόνια», πρόσθεσε.