Σημερινή

Σάββατο, 23/02/2019
RSS

Το Κέμνιτς στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

| Εκτύπωση | 02 Σεπτέμβριος 2018, 18:00 | Σημερινή

Ο ΦΟΝΟΣ ΕΝΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΑΠΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΕ ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΕΧΕΙ ΔΙΧΑΣΤΕΙ

Στο Κέμνιτς τα νεύρα είναι τεντωμένα και ο διάλογος επίπονος μετά τα ρατσιστικά επεισόδια που ακολούθησαν τον φόνο ενός Γερμανού την Κυριακή από δύο μετανάστες. «Δεν είμαστε όλοι ναζί», δήλωσε σε ΜΜΕ αναστενάζοντας η 60χρονη Ρίτα Ταλ. «Όλα όσα ακούμε και βλέπουμε για το Κέμνιτς δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα», προσθέτει η φαρμακοποιός που ζει εδώ και 50 χρόνια στην πόλη, περιμένοντας να εισέλθει στο στάδιο όπου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη ένα φόρουμ «διαλόγου πολιτών» έπειτα από έκκληση του Πρωθυπουργού της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ.

Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό, όμως τα πρόσφατα γεγονότα προσέδωσαν αιφνιδιαστικά μια πολύ πιο επίκαιρη τροπή. Σχεδόν 500 κάτοικοι του Κέμνιτς παρευρέθησαν στη συνάντηση, την ώρα που περίπου 1000 υποστηρικτές της ακροδεξιάς διαδήλωναν έξω έπειτα από έκκληση της ακροδεξιάς οργάνωσης Pro Chemnitz, τρία μέλη της οποίας συμμετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Από μακριά και σε τακτά χρονικά διαστήματα ακουγόταν η κραυγή «φύγετε!», απευθυνόμενη στους πολιτικούς. Και στην αίθουσα του γηπέδου τα πνεύματα ήταν επίσης οξυμένα.

«Δεν είναι ακροδεξιά»

Η δήμαρχος της πόλης Μπάρμπαρα Λούντβιχ, που ανήκει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, δέχθηκε τις αποδοκιμασίες των παρευρισκομένων πολλές φορές στη διάρκεια της ομιλίας της. «Στο Κέμνιτς ταλαντευόμαστε μεταξύ της αγάπης και του μίσους», παρατήρησε. «Η πόλη αυτή δεν είναι ακροδεξιά, αυτή η πόλη δεν είναι φαιή», τόνισε από την πλευρά του ο Κρέτσμερ. Όμως εικόνες από τα επεισόδια στο Κέμνιτς, αλλά και τα βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης στα οποία φαίνονται διαδηλωτές να χαιρετούν ναζιστικά, «είναι παντού σε όλο τον κόσμο», επεσήμανε. «Ζούμε καλά στο Κέμνιτς», σημειώνει η Μπρίγκιτ Μέντζελ, μια 59χρονη ασφαλίστρια που επίσης συμμετείχε στον διάλογο των πολιτών.

Δεν έχουν να φοβούνται κάτι

Το παλιό στάδιο Καρλ Μαρξ και οι βιομηχανίες της περιοχής βρέθηκαν κατεστραμμένα μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990, όπως πολλές πόλεις της πρώην ανατολικής Γερμανίας, όμως πλέον έχει ανακαινιστεί πλήρως παρουσιάζοντας μια καθαρή και πράσινη εικόνα. Ωστόσο η ασφάλεια είναι το βασικό ζήτημα των κατοίκων. «Υπάρχει ένα λανθάνον αίσθημα φόβου, κυρίως στους ηλικιωμένους, το οποίο τροφοδοτεί η ακροδεξιά», εκτιμά η Ζαμπίνε Κούνριχ, που ασχολείται με ένα κίνημα πολιτών για τη δημοκρατία και την ανεκτικότητα.

Η Μέντζελ παραδέχεται ότι δεν κατανοεί την αιτία των φόβων αυτών. «Οι ξένοι; Δεν υπάρχουν πολλοί εδώ», επισημαίνει, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 7% του πληθυσμού των 246.000 κατοίκων. Σύμφωνα με την ίδια, ο φόνος της περασμένης Κυριακής είναι σίγουρα «φοβερός», αλλά δεν δικαιολογεί «αυτήν την έξαρση μίσους». Αντίθετη γνώμη όμως φαίνεται να έχει ένας γείτονάς της που την ακούει να μιλά.

«Λέτε ό,τι να’ ναι. Οι άνθρωποι φοβούνται κι έχουν δίκιο. Δεν αφήνω τη 13χρονη κόρη μου να πάει μόνη της στην πόλη», τονίζει. «Πώς μπορείτε να λέτε ότι οι ξένοι δεν είναι πρόβλημα; Δεν είδατε τι συνέβη;», διερωτήθηκε. Μια 50χρονη γυναίκα φαίνεται να συμφωνεί μαζί του: «Αν το θύμα ήταν παιδί σας, δεν θα αντιδρούσατε με αυτόν τον τρόπο!».