Σημερινή

Δευτέρα, 20/05/2019
RSS

«Καίνε» τον Τραμπ οι άσπονδοι φίλοι του

| Εκτύπωση | 02 Σεπτέμβριος 2018, 18:04 | Της Μαρίνας Χατζηκώστα

ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ

Με κουτί της Πανδώρας για τον Ντόναλντ Τραμπ μοιάζουν οι μαρτυρίες των άσπονδων φίλων του, που κάποτε ήταν συνεργάτες του, αλλά, πλέον, ένας-ένας τον καίνε με τις καταθέσεις τους. Ο κλοιός γύρω από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής σφίγγει επικίνδυνα και δεν αποκλείεται ο ίδιος να έρθει αντιμέτωπος με ποινικές κατηγορίες, αν και, σύμφωνα με γνωμοδοτήσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν γίνεται εν ενεργεία Πρόεδρος να παραπεμφθεί σε ποινική δίκη.

Ανοιχτό, πάντως, έστω και λίγο, αφήνει το παράθυρο αυτού του ενδεχομένου το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο δεν έχει ποτέ πριν τοποθετηθεί επί του θέματος. Ο Ντόναλντ Τραμπ, πάντως, γνωστός για τον επιχειρηματικό τρόπο με τον οποίο ασκεί πολιτική και κυβερνά μια υπερδύναμη, δεν πτοείται από τις εξελίξεις και «επιτίθεται» μέσω Twitter όντας άκρως ειρωνικός. Θεωρεί πως, αν καθαιρεθεί, το Χρηματιστήριο θα βιώσει ένα νέο «κραχ» και η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών θα πτωχεύσει.

Το ενδεχόμενο δίκης

Στο σύνολό τους τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρονται στις πολύ ισχυρές πιθανότητες ο Αμερικανός Πρόεδρος να βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, ο ειδικός ανακριτής που ερευνά την υπόθεση της ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές, Ρόμπερτ Μιούλερ, κρίνει ότι δεν διαθέτει, επί του παρόντος, αρκετά στοιχεία για να οδηγήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στα ομοσπονδιακά δικαστήρια.

Αν και ο Μιούλερ θα μπορούσε να ζητήσει από ένα σώμα ενόρκων να οδηγήσει τον Τραμπ στα δικαστήρια, ο αμερικανός Τύπος εκτιμά πως αυτό είναι ένα πολύ απομακρυσμένο σενάριο. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, ο Τραμπ, να οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης μετά την ολοκλήρωση της θητείας του. Αν, όμως, ο Τραμπ συνεχίζει να λαμβάνει αποφάσεις αντίθετες από τις επιθυμίες του Κογκρέσου, δεν αποκλείεται η έκθεση Μιούλερ να χρησιμεύσει ως εργαλείο στα χέρια του σώματος, το οποίο δεν είναι καθόλου απίθανο να αποφασίσει την έναρξη διαδικασιών καθαίρεσης του Τραμπ.

Οι κατηγορίες που θα μπορούσαν να του αποδοθούν από το Κογκρέσο, στη βάση της έκθεσης Μιούλερ είναι «προδοσία, δωροδοκία ή άλλα σοβαρά εγκλήματα και πλημμελήματα». Όλα εξαρτώνται από τα αποτελέσματα των εκλογών Νοεμβρίου για το Κογκρέσο, καθώς αν η πλειοψηφία του σώματος περάσει στους Δημοκρατικούς και όχι στους Ρεπουμπλικάνους, είναι πολύ πιθανό να παραπέμψουν τον Πρόεδρο με το ερώτημα της καθαίρεσης.

Οι παράλληλες υποθέσεις

Όταν άρχισε η διερεύνηση της υπόθεσης για τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές, άρχισαν δειλά - δειλά να αποκαλύπτονται και άλλες υποθέσεις, ποινικές σε ορισμένες περιπτώσεις, που εμπλέκουν τον Αμερικανό Πρόεδρο σε σκάνδαλα. Μεταξύ αυτών η υπόθεση εξαγοράς της σιωπής δύο γυναικών, που φέρονται να είχαν εξωσυζυγική σχέση μαζί του.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του πρώην δικηγόρου του Τραμπ, Μάικλ Κοέν, τα χρήματα τα οποία ο ίδιος έδωσε στις δύο γυναίκες με αντάλλαγμα τη σιωπή τους δόθηκαν από τον προϋπολογισμό της προεκλογικής εκστρατείας του, κι ως εκ τούτου το αδίκημα παραβαίνει τον νόμο περί προεκλογικής χρηματοδότησης. Αυτό γιατί η εξαγορά της σιωπής των δύο γυναικών διευκόλυνε προεκλογικά τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Ο δικηγόρος του Κοέν, δε, προαναγγέλλει και νέες ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις το αμέσως επόμενο διάστημα, οι οποίες θα προκαλέσουν αναστάτωση στον Λευκό Οίκο, καθώς, εκτός από τον Ντόναλντ Τραμπ, εμπλέκουν και τον γιό του, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, αλλά και τον σύμβουλό του, Ρότζερ Στόουν.

Η εξαίρεση Μάναφορτ

Όλοι οι πρώην συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ τον εκθέτουν στις καταθέσεις τους, με εξαίρεση τον Πολ Μάναφορτ, για τον οποίον φουντώνουν οι φήμες μετά την καταδίκη του, ότι θα λάβει προεδρική χάρη. Ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ κρίθηκε ένοχος για σειρά αδικημάτων, ωστόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος εξακολουθεί να τον στηρίζει και να τον παινεύσει για το ήθος και την καλοσύνη του.

Οι πρώην συνεργάτες του Αμερικανού Προέδρου

ΜΑΪΚΛ ΚΟΕΝ
Πρώην δικηγόρος του Αμερικανού Προέδρου, που έφερε το παρατσούκλι «το πίτμπουλ» του Τραμπ. Αυτό καθότι είναι εκείνος που ανέλαβε να πληρώσει και να εξαγοράσει τη σιωπή της πορνοστάρ Στέφανι Κλίφορντ και της playmate, Μακ Ντούγκαλ. Η πρώτη έλαβε 130.000 δολάρια και η δεύτερη 150.000 δολάρια, προκειμένου να μην αποκαλύψουν ποτέ πως ο Αμερικανός Πρόεδρος (υποψήφιος τότε) διατηρούσε στο παρελθόν εξωσυζυγική σχέση μαζί τους. Έχει ήδη δηλώσει την ενοχή του στις κατηγορίες της φοροδιαφυγής, για ποσό μεγαλύτερο των 4 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και για τραπεζική απάτη.

ΡΙΚ ΓΚΕΪΤΣ
Πρώην αντιπρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται για την πιο «καυτή» περίπτωση εναντίον του Αμερικανού Προέδρου, καθώς έχει δηλώσει εμπλοκή και ενοχή για συνωμοσία κατά των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ξέπλυμα χρήματος, εργασία ως ξένος πράκτορας, ψευδείς καταθέσεις και φοροδιαφυγή. Ήταν ο πιο στενός συνεργάτης του Πολ Μάναφορτ, αλλά και ο άνθρωπος που τον έκαψε για να μετριάσει την δική του ποινή. Εναντίον των δύο εκκρεμεί και μήνυση που κατέθεσε το 2014 στα νησιά Κέιμαν, και το 2015 στη Βιρτζίνια, ο Ρώσος μεγιστάνας Όλεγκ Ντεριπάσκα, έμπιστος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι του απέσπασαν 19 εκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις που δεν έγιναν ποτέ.

ΠΟΛ ΜΑΝΑΦΟΡΤ
Πρώην πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, καταδικασθείς για φοροδιαφυγή, τραπεζικές απάτες και παρακώλυση της δικαιοσύνης, στην υπόθεση της ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές. Πρώην συνεργάτης δικτατόρων, αλλά και του Ουκρανού έκπτωτου Προέδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον οποίο επίσης βοήθησε να εκλεγεί Πρόεδρος το 2010. Τα δύσκολα δεν έχουν τελειώσει για τον Μάναφορτ, αφού τον Σεπτέμβριο παραπέμπεται σε νέα δίκη για ξέπλυμα 60 εκατομμυρίων δολαρίων. Στις διαδρομές που φέρεται να ακολούθησε περιλαμβάνεται, σύμφωνα με τις κατηγορίες, και η Κύπρος.

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΠΕΚΕΡ
Είναι ο πρόεδρος του μεγαλύτερου εκδοτικού οίκου τάμπλοϊντ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και ο άνθρωπος που συνεργάστηκε με τον Κοέν για να αγοράσει την αποκλειστικότητα των δικαιωμάτων των αρνητικών ιστοριών με πρωταγωνιστή τον Ντόναλντ Τραμπ. Βεβαίως η πρακτική ήταν να αγοράζει τις αποκλειστικότητες και μετά να μην τις δημοσιεύει ποτέ. Έσπασε τη σιωπή του μετά τη μαρτυρία του Κοέν και έλαβε αμνηστία προκειμένου να δώσει πληροφορίες για την εμπλοκή του Τραμπ στην εξαγορά σιωπής για τις εξωσυζυγικές του σχέσεις. Παράλληλα ο Πέκερ δημοσίευε ψευδείς ειδήσεις για τη Χίλαρι Κλίντον, υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΜΑΪΚΛ ΦΛΙΝ
Πρόκειται για τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει την ενοχή του για ψευδείς καταθέσεις στο FBI, σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις που πραγματοποίησε με τον Ρώσο Πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Σεργκέι Κίσλιακ, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Κατηγορείται επίσης για συνωμοτικές ενέργειες με στόχο να επηρεάσει την αμερικανική εξωτερική πολιτική, υπονομεύοντας την πολιτική του τέως Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Παράλληλα πληρώθηκε από την τουρκική ηγεσία το ποσό των 600.000 δολαρίων για να πραγματοποιήσει έρευνα για τον Φετουλάχ Γκιουλέν, δήλωσε όμως μόνο 5.000 από αυτά.

ΤΖΟΡΤΖ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Είναι ο γιος του πρώην Προέδρου της Παμμακεδονικής Ένωσης των Ηνωμένων Πολιτειών, Ελληνοαμερικανός και ο πρώτος που παραδέχτηκε την ενοχή του στις κατηγορίες που του αποδόθηκαν, με αντάλλαγμα τον μετριασμό της ποινής του. Η ανακοίνωση της ποινής του αναμένεται στις 7 Σεπτεμβρίου, ωστόσο ο ίδιος έχει παραδεχτεί ψευδείς καταθέσεις που έδωσε στο FBI. Ως σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, είχε συναντηθεί με πρόσωπα που εργάζονταν για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.