Σημερινή

Τετάρτη, 20/03/2019
RSS

Ένα βήμα πριν από τον έλεγχο της Συρίας…

| Εκτύπωση | 26 Αύγουστος 2018, 18:04 | Της Μαρίνας Χατζηκώστα

ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΣΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΠΟΥΤΙΝ - ΤΡΑΜΠ

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΤΕΚΤΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΙΡΑΝ - ΡΩΣΙΑ, ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΣΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ, ΣΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΩΝ. Η ΠΡΑΞΗ ΔΥΟ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ Η ΤΗΡΗΣΗ ΟΣΩΝ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΠΟΥ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ


Είναι πλέον προφανές πως το σχέδιο που συμφώνησαν οι Πρόεδροι Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Ρωσίας, στο Ελσίνκι, έχει τεθεί σε εφαρμογή και πως οι σκληρές δηλώσεις, και κυρώσεις, της μιας μεγάλης δύναμης προς την άλλη, δεν είναι τίποτα περισσότερο από επικοινωνιακές πρακτικές. Οι οικονομικές κυρώσεις της Ουάσιγκτον προς τη Μόσχα δεν μπορούν να λυγίσουν την υγιή οικονομία της Μόσχας. Αντίθετα, μπορούν να αποδυναμώσουν την Τουρκία και ακόμη περισσότερο το Ιράν, καθιστώντας και τις δύο χώρες υποχείρια των μεγάλων Δυνάμεων και άρα εργαλεία στα χέρια των ισχυρών, κάτι που επιθυμούν και οι δύο ηγέτες. Πίσω, λοιπόν, από τα προφανή, τα οποία κάνουν τον μεγαλύτερο θόρυβο, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και σε πλήρη εφαρμογή.

Σαφές χρονοδιάγραμμα

Μέχρι το Τελ Αβίβ ταξίδεψε, στις 19 Αυγούστου, ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζον Μπόλτον, προκειμένου να συναντήσει Ισραηλινό ομόλογό του. Οι δύο κλείδωσαν τους σχεδιασμούς των χωρών τους και προχώρησαν με πλήρη συντονισμό, για τη σταδιακή απομάκρυνση της ιρανικής στρατιωτικής παρουσίας από τη Συρία.

Το «γεράκι», όπως τον αποκαλούν, της διακυβέρνησης Τραμπ είχε στις αποσκευές του πολύ συγκεκριμένο και σαφές χρονοδιάγραμμα, για το οποίο είναι ενημερωμένο και το Κρεμλίνο. Η συνάντηση αυτή, η οποία ήταν προγραμματισμένη να γίνει αργότερα το φθινόπωρο, έγινε νωρίτερα λόγω των επιχειρήσεων των καθεστωτικών δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ, με τη βοήθεια της ρωσικής αεροπορίας, με τις οποίες κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο του νοτίου τμήματος της Συρίας, περιλαμβανομένων των περιοχών που συνορεύουν με τα Υψίπεδα Γκολάν, δηλαδή με τα σύνορα του Ισραήλ.

Σε αυτό το μομέντουμ, η παρουσία του Τζον Μπόλτον στο Τελ Αβίβ σηματοδοτεί την επόμενη φάση του πολέμου στη Συρία, η οποία επικεντρώνεται στην απόφαση του Ισραήλ και των ΗΠΑ να αναχαιτίσουν, ακόμη και να εξουδετερώσουν τον ιρανικό κίνδυνο, με σκοπό να ακυρώσουν πλήρως την παρουσία του Ιράν στη Συρία.

Δραστήριες οι μυστικές δυνάμεις του Ισραήλ

Ταυτόχρονα με την αμερικανο-ισραηλινή δραστηριότητα στην περιοχή, το Ιράν, όπως αποκαλύπτουν οι μυστικές υπηρεσίες του κράτους του Ισραήλ, προετοιμάζεται να ενδυναμώσει τη στρατιωτική του παρουσία στα εδάφη της Συρίας, προβλέποντας τις ενέργειες αναχαίτισης. Η Τεχεράνη, άλλωστε, με απόφαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, υπό την ηγεσία του στρατηγού Κασίμ Σουλεϊμάνι, επιχειρεί από τις αρχές Αυγούστου να επιβάλει απόλυτο έλεγχο στον οδικό άξονα από τη Βαγδάτη έως τα ανατολικά σύνορα της Συρίας, μέσω Ιράκ.

Οι άξονες δράσης των Φρουρών της Επανάστασης, υπευθύνων για την εξω-ιρανική στρατιωτική δράση, αφορούν

1. σε ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων -Ιρανών και σιιτών- στην περιοχή Ανμπάρ του δυτικού Ιράκ, με δυνατότητα ταχείας επέμβασης στα σύνορα με τη Συρία,

2. σε κατάληψη των βασικών διόδων που συνδέουν το Ιράκ με τη Συρία, ειδικά την εθνική οδό που συνδέει τη Βαγδάτη μέσω του Ραμάντι με το Αμπού Καμάλ της ανατολικής Συρίας,

3. καθώς επίσης και σε εκδίωξη στρατιωτικών στοιχείων από το κεντρικό και δυτικό Ιράκ, που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη μετακίνηση ιρανικών και σιιτικών δυνάμεων προς τα συριακά σύνορα.

Ανήμερα τη συνάντηση των αρμοδίων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του Ισραήλ, στο Τελ Αβίβ, στις 19 Αυγούστου, σημειώθηκαν 6 μεγάλες εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών, κοντά στο τέμενος της Καρμπάλα, όπου βρίσκονται σιίτες μαχητές που αρνούνται να συνεργαστούν με την Τεχεράνη.

Ο σκοπός της επίθεσης αυτής του Σουλεϊμάνι ήταν να εκδιώξει τους μη υπάκουους σιίτες μακριά από την Καρμπάλα και τις βασικές οδούς που οδηγούν στη Συρία, καθώς η παρουσία τους θα μπορούσε να καθυστερήσει την επέμβαση των δυνάμεών του από το Ιράκ στη Συρία.

Άλλες συντονισμένες ενέργειες

Η εταιρεία Google ανακοίνωσε ότι διέγραψε 39 κανάλια στο YouTube καθώς και λογαριασμούς που συνδέονται με το Ιράν και εξυπηρετούν την παραπληροφόρηση εκ μέρους της Τεχεράνης. Παρόμοια μέτρα έχουν λάβει τις τελευταίες ημέρες σε βάρος του Ιράν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter, ενώ σε ένα άλλο επίπεδο μετά τις Βρετανικές Αερογραμμές και οι Γαλλικές Αερογραμμές ανακοίνωσαν πως σταματούν τις πτήσεις τους προς το Ιράν.

Αυτά στον απόηχο των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της ισλαμικής σιιτικής δημοκρατίας και με δεδομένο ότι τα 18 εκατομμύρια βοήθειας, για επενδύσεις, που φτάνουν στην Τεχεράνη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορούν να αναστρέψουν την κατάσταση, αλλά και την εικόνα που δημιουργείται στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται συνεχώς.

Αν τα ταμεία της Τεχεράνης «στεγνώσουν» κι άλλο, τότε και οι δαπάνες για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις θα μειωθούν και άρα το Ιράν, αισθανόμενο, πλέον, την ανάσα του δράκου θα δεχτεί τη συνεργασία και το Ισραήλ, με την ανοχή της Ρωσίας, θα κατοχυρώσει την κυριαρχία του στην περιοχή.

Το δεύτερο στάδιο

Το δεύτερο στάδιο των επιχειρήσεων, το οποίο εξελίσσεται με τις ευλογίες των μεγάλων δυνάμεων, αποτελεί το τελικό βήμα πριν από τη λύση στη Συρία, εξασφαλίζοντας πως η Τεχεράνη δεν θα αυξήσει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή, κάτι που δεν επιθυμεί ούτε το Ισραήλ, αλλά ούτε και ο άξονας της Σαουδικής Αραβίας, στις χώρες του Κόλπου. Είναι ωστόσο το μόνο σχέδιο που δεν περιλαμβάνει τη στρατιωτική αναμέτρηση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε όλεθρο την παγκόσμια κοινότητα, συμπαρασύροντας στη μάχη τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, τόσο η Μόσχα, όσο και η Ουάσιγκτον, συναίνεσαν στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου, παρά τις επιμέρους διαφωνίες τους για το μέλλον της Συρίας. Άλλωστε ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει έντονη άποψη για την παραμονή του Μπασάρ Αλ Άσαντ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν επιθυμεί να εξοντώσει την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ.