Σημερινή

Παρασκευή, 22/02/2019
RSS

Τζον Μπόλτον: Αποτελεσματικές οι κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν

| Εκτύπωση | 26 Αύγουστος 2018, 18:03 | Σημερινή

Οι κυρώσεις που επέβαλαν εκ νέου οι ΗΠΑ στο Ιράν είναι πιο αποτελεσματικές από αυτό που αναμενόταν, δήλωσε την Τετάρτη σε συνέντευξή του στο Reuters ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αν και συνεχίζεται, όπως επισήμανε, η περιφερειακή δραστηριότητα του Ιράν, στην οποία αντιτίθεται η Ουάσιγκτον.

Η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε εκ νέου κυρώσεις αυτόν τον μήνα στο Ιράν μετά την αποχώρησή της από τη διεθνή πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν, η οποία δεν επαρκεί, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, για να στερήσει από την Τεχεράνη τα μέσα που χρειάζεται για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, αλλά ούτε και ως κίνητρο για να σταματήσει το Ιράν την ανάμειξή του στις γειτονικές χώρες στη Μέση Ανατολή.

«Ας είμαι σαφής, η εκ νέου επιβολή των κυρώσεων, πιστεύουμε, έχει ήδη σημαντική επίδραση στην οικονομία του Ιράν και πράγματι στην κοινή γνώμη εντός του Ιράν», δήλωσε ο Μπόλτον στο Reuters κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισραήλ.

Δύσκολες καταστάσεις

Η ιρανική οικονομία πλήττεται από υψηλή ανεργία και πληθωρισμό, ενώ το νόμισμα του Ιράν, το ριάλ, έχει χάσει τη μισή του αξία από τον Απρίλιο και η εκ νέου επιβολή των κυρώσεων στη χώρα αναμένεται ότι θα επιδεινώσει την κατάσταση. Χιλιάδες Ιρανοί έχουν διαμαρτυρηθεί τις τελευταίες εβδομάδες για τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ορισμένων τροφίμων, την έλλειψη θέσεων εργασίας και την κρατική διαφθορά. Οι διαμαρτυρίες για το κόστος ζωής έχουν συχνά μετατραπεί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

«Νομίζω ότι οι συνέπειες, οι οικονομικές συνέπειες βεβαίως, είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτό που αναμέναμε. Ωστόσο η ιρανική δραστηριότητα στην περιοχή συνεχίζει να είναι φιλοπόλεμη: αυτό που κάνουν στο Ιράκ, αυτό που κάνουν στη Συρία, αυτό που κάνουν με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, αυτό που κάνουν στην Υεμένη, αυτό που έχουν απειλήσει να κάνουν στα Στενά του Ορμούζ», πρόσθεσε ωστόσο ο ίδιος.

Κίνδυνος για την πυρηνική συμφωνία

Ένεκα των τεταμένων σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν η Γερμανία ζήτησε όπως η Ευρώπη δημιουργήσει συστήματα πληρωμών ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ, αν θέλει να διασώσει την ιρανική πυρηνική συμφωνία. Σημειώνεται πως οι ευρωπαϊκές δυνάμεις αγωνίζονται να διασφαλίσουν ότι το Ιράν θα εξασφαλίσει επαρκή οικονομικά οφέλη, ώστε να το πείσουν να παραμείνει στη συμφωνία. Αυτό έχει αποδειχθεί δύσκολο, καθώς πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες φοβούνται εκτεταμένες χρηματικές ποινές από την κυβέρνηση Τραμπ.

Ο γαλλικός πετρελαϊκός όμιλος Total αποσύρθηκε από ένα μεγάλο σχέδιο φυσικού αερίου στο Ιράν. Υπενθυμίζεται πως με τη συμφωνία που είχε συναφθεί μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων, από την οποία αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ, αίρονταν οι διεθνείς κυρώσεις που μάστιζαν την ιρανική οικονομία. Σε αντάλλαγμα, το Ιράν είχε αποδεχθεί περιορισμούς στις πυρηνικές του δραστηριότητες, το οποίο αύξανε τον χρόνο που θα χρειαζόταν για να φτιάξει μια πυρηνική βόμβα, αν επέλεγε να το κάνει. Το Ιράν αρνείται ότι έχει τέτοιες προθέσεις.

Προειδοποίηση Χαταμί

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Ιρανός ιερωμένος Αχμάντ Χαταμί προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι αν επιτεθούν στο Ιράν, οι σύμμαχοί τους στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, θα μπουν στο στόχαστρο της Τεχεράνης. Ο αγιατολάχ Αχμάντ Χαταμί είπε επίσης απευθυνόμενος στους πιστούς που μετείχαν στις προσευχές στην Τεχεράνη για τη μουσουλμανική εορτή του Εΐντ ότι η προσφορά του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για άμεσες συνομιλίες με τους Ιρανούς ηγέτες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

«Οι Αμερικανοί λένε: πρέπει να δεχθείς αυτό που εμείς λέμε στις συνομιλίες. Επομένως αυτό δεν είναι διαπραγμάτευση, αλλά δικτατορία. Η Ισλαμική Δημοκρατία και το ιρανικό έθνος θα υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στη δικτατορία», υπογράμμισε ο Χαταμί, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Mizan.