Σημερινή

Δευτέρα, 17/06/2019
RSS

Ακόμα ψάχνουν αγνοουμένους στη Γένοβα

| Εκτύπωση | 19 Αύγουστος 2018, 18:03 | Σημερινή

Έξι μέρες μετά την τραγωδία που βύθισε την Ιταλία στο πένθος, ξεσηκώνοντας και πολιτική αντιπαράθεση, οι Αρχές της χώρας συνεχίζουν να ψάχνουν για αγνοουμένους κάτω από τα συντρίμμια της γέφυρας που κατέρρευσε τη Δευτέρα στη Γένοβα. Μέχρι και χθες το μεσημέρι οι διασώστες αναζητούσαν μέσα στα χαλάσματα πέντε άτομα, ενώ ο αριθμός των νεκρών είχε φθάσει τους 38. Όσον αφορά τους τραυματίες, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, αυτοί ανέρχονται σε 15, οι πλείστοι εκ των οποίων συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας.

Αναφορικά δε με τους αγνοουμένους, όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για ανθρώπους που μπορεί να πέρασαν από τη γέφυρα και από τους οποίους δεν υπάρχουν νέα μετά την κατάρρευση. «Οι έρευνες συνεχίζονται με τη διάλυση και την απομάκρυνση μεγάλων όγκων της οδογέφυρας που κατέρρευσε για να βρεθούν οι αγνοούμενοι», ανέφεραν σε πρόσφατη ενημέρωση οι πυροσβέστες. Σύμφωνα με τη νομαρχία, περίπου χίλιοι άνθρωποι εξακολουθούν να εργάζονται στον τόπο της καταστροφής, ανάμεσα στους οποίους σχεδόν 350 πυροσβέστες.

Ανάκληση αδειών διαχειρίστριας εταιρείας

Σε μία πρώτη αντίδραση μετά την τραγωδία η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε την Παρασκευή την έναρξη διαδικασιών για ανάκληση των αδειών που είχαν παραχωρηθεί στην εταιρεία Autostrade per l’Italia για τη διαχείριση των αυτοκινητοδρόμων με διόδια. Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας, Τζουζέπε Κόντε, το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών έστειλε σχετική επιστολή στην Autostrade, εταιρεία που υπάγεται στον κατασκευαστικό όμιλο Atlantia, ο οποίος διαχειρίζεται τη λειτουργία του τμήματος του αυτοκινητόδρομου A10, που εκτείνεται από τη Γένοβα έως τα σύνορα με τη Γαλλία.

«Αυτή η τραγωδία μάς υποχρεώνει να αναλάβουμε νέες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα είναι αυστηρότερες σε σύγκριση με εκείνες που υιοθέτησαν προηγούμενες κυβερνήσεις», σημείωσε. Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο είχε αναφέρει ότι η ιταλική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανακαλέσει τη σύμβαση παραχώρησης στην εταιρεία. «Το λέω αυτό καθαρά, υπάρχει σαφής πολιτική βούληση: θέλουμε να ανακαλέσουμε την παραχώρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ντι Μάιο.

Αγνοήθηκαν προειδοποιήσεις

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως, σύμφωνα με δύο ιταλικές εφημερίδες, τη La Stampa και την Repubblica, σε μηχανολογική μελέτη, που είχε ανατεθεί από την ιταλική εταιρία διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων Autostrade το 2017, η εταιρεία είχε δεχτεί προειδοποίηση για την κατάσταση των περιβεβλημένων με τσιμέντο καλωδίων που «κρατούσαν» τη γέφυρα.

Φαίνεται πως η γέφυρα είχε ήδη παρουσιάσει ορισμένα προβλήματα λίγο μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής της το 1967. Κάποιοι στύλοι μάλιστα είχαν ενισχυθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ενώ δεν είχε γίνει κάποια περαιτέρω συντήρηση έκτοτε. Ωστόσο, η εταιρεία Autostrade, σε δηλώσεις της, έχει αναφέρει ότι παρακολουθούσε την κατάσταση της γέφυρας και αντέδρασε «με έναν τρόπο που δεν συνάδει απολύτως με τις προσδοκίες και απαιτεί περαιτέρω έρευνα».

Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, αυτή η ανωμαλία στην αντίδραση των στύλων μπορεί να είχε σχέση με τη διάβρωση του μετάλλου σε ορισμένα καλώδια. Μία από τις ιδιαιτερότητες της γέφυρας είναι πως τα καλώδιά της είχαν περίβλημα από μπετόν, γεγονός που καθιστούσε δύσκολη την εκτίμηση της κατάστασής της. Βάσει των ίδιων δημοσιευμάτων, η εταιρεία ανακοίνωσε μια προσφορά 20 εκατομμυρίων ευρώ τον Μάιο φέτος καθώς σχεδίαζε να ενισχύσει τους στύλους που δεν είχαν ενισχυθεί από τη δεκαετία του 1990.