Σημερινή

Παρασκευή, 22/03/2019
RSS

Ερντογάν προς ΗΠΑ: «Σταματήστε πριν να είναι αργά»

| Εκτύπωση | 12 Αύγουστος 2018, 18:00 | Σημερινή

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε την Παρασκευή τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία, οδηγώντας σε μεγαλύτερες απώλειες το τουρκικό νόμισμα

Νέα επίθεση στις ΗΠΑ εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προειδοποίησε ότι η συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών διατρέχει κίνδυνο, μετά και τις εντάσεις που έχουν προκύψει μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον. Σε άρθρο του στους New York Times, ο Τούρκος Πρόεδρος κάνει αναδρομή στις σχέσεις των δύο χωρών και προειδοποιεί πως οι σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ είναι στο όριο της διάλυσης, εξαιτίας της διαμάχης των δύο χωρών για διάφορα ζητήματα, όπως η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, η σύγκρουση στη Συρία, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος Τούρκων υπουργών και με τελευταίο χτύπημα τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου την Παρασκευή που προκάλεσε νέα κατρακύλα της τουρκικής λίρας σε ιστορικό χαμηλό. Στη συνέχεια, τονίζει πως οι ΗΠΑ υπονομεύουν τα ίδια τα συμφέροντά τους με τις μονομερείς ενέργειες εναντίον της Τουρκίας και προειδοποιεί ότι η Αγκυρα θα αναζητήσει νέες συμμαχίες.

Η προειδοποίηση

«Πριν να είναι αργά, η Ουάσιγκτον πρέπει να εγκαταλείψει τη λανθασμένη αντίληψη ότι η σχέση μας μπορεί να είναι ασύμμετρη και να αποδεχτεί ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές», γράφει ο Ερντογάν και συνεχίζει: «Η αποτυχία αναστροφής αυτής της τάσης της μονομερούς πρακτικής και ασέβειας θα απαιτήσει να αρχίσουμε να αναζητούμε νέους φίλους και συμμάχους», προειδοποίησε.

«Οι ΗΠΑ επανειλημμένα και σταθερά απέτυχαν να αντιληφθούν και να σεβαστούν τις ανησυχίες του τουρκικού λαού. Αν οι ΗΠΑ δεν αρχίσουν να σέβονται την κυριαρχία της Τουρκίας και αποδείξουν ότι κατανοούν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το έθνος μας, τότε η συμμαχία μας μπορεί να είναι σε κίνδυνο», συνέχισε.

Χαρακτήρισε, δε, απαράδεκτες, παράλογες και απόλυτα επιζήμιες για τις σχέσεις των δύο χωρών τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε Τούρκους υπουργούς, στην υπόθεση της κράτησης του Αμερικανού πάστορα, Αντριου Μπράνσον. Τέλος, στο άρθρο του κατηγορεί τις ΗΠΑ για τις καθυστερήσεις στο τουρκικό αίτημα για έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, στο πρόσωπο του οποίου η Άγκυρα βλέπει τον ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Εκλιπαρεί η Πεκάν

Σε μια άλλη εξέλιξη, η υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας, Ρουσχάρ Πεκάν, παρακάλεσε τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναφορικά με τους δασμούς, σημειώνοντας ότι η εμπορική διένεξη μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων μπορεί και πρέπει να λυθεί με διάλογο. «Επανειλημμένες προσπάθειες να διαβιβάσουμε στην αμερικανική Κυβέρνηση ότι κανένα από τα δηλωμένα κριτήρια που οδήγησαν στους αμερικανικούς δασμούς δεν είναι εφαρμοστέα για την Τουρκία, έχουν μέχρι τώρα αποδειχθεί άκαρπες», ανέφερε με ανακοίνωσή της η υπουργός Ρουσχάρ Πεκάν.

«Εντούτοις, εκλιπαρούμε τον Πρόεδρο Τραμπ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων - αυτό μπορεί και πρέπει να επιλυθεί μέσα από διάλογο και συνεργασία», σημείωσε. Σημειώνεται πως την Παρασκευή ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία, οδηγώντας σε μεγαλύτερες απώλειες το τουρκικό νόμισμα και εγείροντας ανησυχίες ότι η κρίση θα μπορούσε να ενσκήψει και σε άλλες οικονομίες.