Σημερινή

Παρασκευή, 19/04/2019
RSS

«Κόβει και ράβει» ο Τραμπ στο Παλαιστινιακό

| Εκτύπωση | 12 Αύγουστος 2018, 17:00 | Της Μαρίνας Χατζηκώστα

ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ ΣΥΖΗΤΟΥΣΑΝ ΕΠΙ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ, ΟΤΑΝ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ 8ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ 24 ΩΡΕΣ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΛΥΔΩΝΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΥΜΑ ΒΙΑΣ

Με συντονισμένη επιχείρηση εναέριων βομβαρδισμών, εναντίον συγκεκριμένων στόχων της Χαμάς, απάντησε το Ισραήλ στις επιθέσεις της οργάνωσης με ρουκέτες. Παρά την έντονη απαίτηση του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίας του Ισραηλινού Συμβουλίου Ασφαλείας, για τη διεξαγωγή μεγάλης επιχείρησης εναντίον της Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου είναι αποφασισμένος να μην αυξήσει την ένταση και να παραμείνει προσηλωμένος στον στόχο της εφαρμογής της εκεχειρίας που τελικά υπεγράφη. Η απόφαση αυτή του Συμβουλίου Ασφαλείας προκάλεσε την έντονη έκπληξη της Διεθνούς Κοινότητας, καθώς ποτέ πριν η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν ενήργησε με αντίστοιχο τρόπο, σε επιθέσεις της Χαμάς που έπληξαν κατοικημένες περιοχές.

Η αμερικανική προεργασία

Μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής να παγώσουν τις εισφορές εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων προς την Υπηρεσία Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών, ο σύμβουλος και γαμπρός του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, φαίνεται να παραδέχεται πως με προεδρικές οδηγίες, επιχειρεί να καταφέρει αφαίρεση της προσφυγικής ιδιότητας για εκατομμύρια Παλαιστίνιους.

Πίσω από τις ενέργειες του Κούσνερ, φαίνεται ότι βρίσκεται η πρόταση λύσης του Παλαιστινιακού, που έχει εκπονήσει η ηγεσία των ΗΠΑ, και την οποία είχε αποκαλύψει πως προωθεί ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, ήδη από τη νύχτα που μέσω διαγγέλματος αναγνώρισε ολόκληρη την πόλη της Ιερουσαλήμ, ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Το περιοδικό Foreign Policy δημοσίευσε μάλιστα αλληλογραφία που φαίνεται να αντάλλαξε ο Τζάρεντ Κούσνερ, και άλλοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, στην οποία γίνεται λόγος για λουκέτο την Υπηρεσίας Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής διαδικασίας για τους Παλαιστίνιους, κρίνοντας πως η συνέχιση της λειτουργίας του τμήματος, θα αποβεί αρνητική στην όποια προσπάθεια γίνεται.

Όπως είχε δηλώσει ο Αμερικανός Πρόεδρος, όταν τον Ιούνιο απομάκρυνε τη χώρα του από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επειδή όπως είπε είναι ένα διεφθαρμένο σώμα, έτσι και ο Τζάρεντ, σε ηλεκτρονικό μήνυμα με ημερομηνία 11 Ιανουαρίου, αναφέρει ότι η Υπηρεσία Αρωγής είναι σώμα διεφθαρμένο, αναξιόπιστο και δεν επιθυμεί ειρήνη.

Την ίδια άποψη φαίνεται να έχει και ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή, Τζέισον Γκρίνμπλατ, ο οποίος φαίνεται να υποστηρίζει πως αν η υπηρεσία αρωγής των Ηνωμένων Εθνών συνεχίσει να λειτουργεί, τότε δεν πρόκειται να υπάρξει ειρήνη στο χρονολογούμενο ζήτημα.

Κούσνερ και Γκρίνμπλατ φέρονται, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, να πραγματοποίησαν επαφές, τον περασμένο Ιούνιο, με Ιορδανούς αξιωματούχους, από τους οποίους ζήτησαν να προχωρήσουν με αφαίρεση του καθεστώτος πρόσφυγα, στους Παλαιστίνιους που ζουν στη χώρα με αυτό το καθεστώς και σύμφωνα με τις Αρχές αριθμούν περί τα 2 εκατομμύρια.

Ο Οργανισμός και η διαφωνία με το Ισραήλ

Κατ’ εξαίρεση η Υπηρεσία Αρωγής, UNRWA, παραχωρεί καθεστώς πρόσφυγα σε όλους τους απογόνους των Παλαιστινίων που εγκατέλειψαν ή εκδιώχθηκαν από το Ισραήλ με την ίδρυση του κράτους το 1948, διογκώνοντας τον αριθμό των Παλαιστίνιων προσφύγων σε περίπου πέντε εκατομμύρια μέχρι σήμερα, ενώ ο αριθμός των πραγματικών προσφύγων από τη σύγκρουση αυτή, πρώτη γενιάς, εκτιμάται ότι είναι μερικές δεκάδες χιλιάδες.

Στις ειρηνευτικές συνομιλίες, η παλαιστινιακή ηγεσία ζητούσε πάντοτε το «δικαίωμα επιστροφής» στο Ισραήλ και για τα πέντε εκατομμύρια που έχουν το καθεστώς του πρόσφυγα, κατά παρέκκλιση της Υπηρεσίας Αρωγής. Αν, ωστόσο, το Ισραήλ αποδεχτεί τέτοιο αίτημα, αυτόματα θα συναινέσει, ουσιαστικά, στο τέλος του εβραϊκού κράτους.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η παλαιστινιακή απαίτηση είναι μια προσπάθεια καταστροφής του κράτους του, με δημογραφικά μέσα και υποστηρίζει πως η Υπηρεσία Αρωγής ενισχύει αυτήν την προσπάθεια των Παλαιστινίων. Οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν επίσης ένα ανεξάρτητο κράτος, το οποίο θα περιλαμβάνει τις περιοχές της Δυτικής Όχθης, της Λωρίδας της Γάζας αλλά και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με την άποψη του Ισραήλ, το οποίο αφενός αναπτύσσει εποικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη, αφετέρου κρατά στον αναπνευστήρα τη λύση δύο κρατών, ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, εάν συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις, θα απορροφήσει τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και τους απογόνους τους, ακριβώς όπως το Ισραήλ απορρόφησε Εβραίους πρόσφυγες από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής σε διάστημα κάποιων δεκαετιών.

Το σκοτεινό σημείο της Υπηρεσίας Αρωγής

Ένα από τα σκοτεινά σημεία της λειτουργίας της Υπηρεσίας Αρωγής είναι πως έχουν αναλάβει αποκλειστικά το προσφυγικό ζήτημα των Παλαιστίνιων προσφύγων και ακολουθεί πολύ διαφορετική πολιτική από εκείνη που εφαρμόζει το αρμόδιο σώμα των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες. Ενώ λοιπόν άλλοι πρόσφυγες, σε παγκόσμια κλίμακα, οι οποίοι βρίσκονται υπό την εποπτεία της Υπηρεσίας Προσφύγων, συρρικνώνονται αριθμητικά, ο αριθμός των Παλαιστίνιων προσφύγων αυξάνεται.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται πρόσφυγες, τρίτης και τέταρτης γενιάς, οι οποίοι έχουν γεννηθεί, ίσως και από μικτούς γάμους, σε χώρες του εξωτερικού και έχουν υπηκοότητα αυτής της χώρας. Αυτό είναι και το βασικό επιχείρημα των Ισραηλινών εναντίον της Υπηρεσίας Αρωγής, την οποία και κατηγορούν για αντι-ισραηλινές τακτικές.

Νέα ομάδα, νέα πρόταση

Σύμφωνα με το περιοδικό Foreign Policy, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει συστήσει ειδική ομάδα αρμόδια για θέματα Μέσης Ανατολής, η οποία και έχει αναλάβει να εκπονήσει την πρόταση που ο ίδιος θα παραδώσει ως βάση για λύση δύο κρατών. Αυτή η ομάδα, η οποία βρίσκεται σε συχνή επαφή με τους Ισραηλινούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, αναμένεται σύντομα να παραδώσει την πρότασή της.

Από τις διαρροές σε αμερικανικά, αλλά και αραβικά Μέσα Ενημέρωσης, φαίνεται πως η λύση, η οποία θα παραδοθεί διά χειρός Ντόναλντ Τραμπ, θα είναι δίκοπο μαχαίρι για τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι αναμένεται να έρθουν αντιμέτωποι με ένα απόλυτα σκληρό δίλλημα. Κράτος, αναγνωρισμένο διεθνώς, αλλά συρρικνωμένο σε σχέση με τις προ του 1967 συμφωνίες.

Η λύση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανταλλαγή εδαφών, ωστόσο καμιά διαρροή δεν υπάρχει σε σχέση με το status της Ιερουσαλήμ. Οι πιθανότητες συναίνεσης των Παλαιστινίων, έστω και με συρρίκνωση συνόρων, σε μια λύση που θα τους αναγνωρίσει κράτος, είναι αυξημένες. Η παλαιστινιακή ηγεσία γνωρίζει καλά πως ανάλογη πρόταση δεν θα ερχόταν ξανά, όχι εύκολα τουλάχιστον, στο τραπέζι των συνομιλιών με τους Ισραηλινούς.

Αν, όμως, η λύση αυτή δεν περιλαμβάνει την Ανατολική Ιερουσαλήμ, οι πιθανότητες επιτυχίας εκμηδενίζονται. Η θρησκευτική σημασία της Ιερουσαλήμ, την οποία οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν ως πρωτεύουσα του κράτους τους, είναι ανυπέρβλητη. Το τέμενος Αλ Άκσα, είναι το τρίτο ιερότερο για το μουσουλμανικό δόγμα και η διαχειρίστρια Ιορδανία δεν θα επιτρέψει, επίσης, την παραχώρησή του στο Ισραήλ.