Σημερινή

Παρασκευή, 26/04/2019
RSS

Κολομβία: Όρους στην ELN θέτει ο Ντούκε

| Εκτύπωση | 12 Αύγουστος 2018, 18:02 | Σημερινή

Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΟΠΩΣ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΔΙΧΩΣ ΟΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΜΗΡΟΥΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΡΧΙΣΕΙ Η ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ο νέος Πρόεδρος της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, απαίτησε την Τετάρτη από την οργάνωση Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) να απελευθερώσει το ταχύτερο και χωρίς κανέναν όρο εννέα ομήρους, εάν θέλει να συνεχιστούν οι συνομιλίες σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία που είχε αρχίσει στην Κούβα.

«Το μήνυμα είναι απλό και σαφές: αν ο ELN έχει αληθινά τη βούληση να προχωρήσει στη διάλυσή του, τον αφοπλισμό του και στην επανένταξη (σ.σ. των μελών του στην κοινωνία), πρέπει να απελευθερώσει το ταχύτερο και χωρίς όρους τους απαχθέντες», τόνισε ο Ντούκε προσερχόμενος στην Τουμάκο, μια πόλη στα σύνορα με τον Ισημερινό, διαβόητη διότι στην περιοχή βρίσκονται μεγάλες καλλιέργειες κόκας και βασιλεύει η βία.

Ο δεξιός Πρόεδρος, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία την Τρίτη, προειδοποίησε ότι «δεν θα ανεχθεί» η οργάνωση των ανταρτών να χρησιμοποιεί τις απαγωγές ως μηχανισμό «εκφοβισμού και εκβιασμού», ενώ επανέλαβε ότι η πρόθεσή του είναι να κάνει πολύ αυστηρότερους τους όρους για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που είχαν αρχίσει επί των ημερών του προκατόχου του.

Η απάντηση

Ο ELN, που επισήμως θεωρείται η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στην Κούβα, κλιμάκωσε τις απαγωγές μετά το τέλος του πιο πρόσφατου γύρου των διαπραγματεύσεων την 1η Αυγούστου στην Κούβα. Εννιά άνθρωποι απήχθησαν στην επαρχία Τσοκό από τους αντάρτες έκτοτε: τέσσερις στρατιωτικοί, τρεις αστυνομικοί και δύο πολίτες συμβασιούχοι του στρατού. Η πιο πρόσφατη απαγωγή έγινε την Τετάρτη σε μια κοινότητα στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, όταν μια ομάδα ενόπλων απήγαγε τρεις άοπλους στρατιωτικούς που επέβαιναν, φορώντας πολιτικά, σε ένα αυτοκίνητο.

Σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποίησε στην Αβάνα, ο ELN διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου να επιτευχθεί η «ταχεία απελευθέρωση των στρατιωτικών, των αστυνομικών και των πολιτών συμβασιούχων που απασχολεί ο στρατός». «Για να προχωρήσει η απελευθέρωση των ομήρων, είναι απαραίτητο να συμφωνηθούν πρωτόκολλα και να συστηθεί, με κοινή συμφωνία, μια ανθρωπιστική επιτροπή με τα Ηνωμένα Έθνη, την (καθολική) Εκκλησία, τους εγγυητές (της ειρηνευτικής διαδικασίας), καθώς και απεσταλμένους των δύο πλευρών», του ELN και της κυβέρνησης, απαρίθμησε η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης απηύθυνε επίσης έκκληση στον στρατό της Κολομβίας να μη θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των ομήρων διεξάγοντας επιχειρήσεις για να τους αποσπάσει από τα χέρια του.

Η διαμάχη

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ELN, που πήρε τα όπλα εναντίον της κυβέρνησης το 1964, υπολογίζεται πως διαθέτει ακόμα 1.500 μαχητές. Διεξήγαγε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Χουάν Μανουέλ Σάντος από τον Φεβρουάριο του 2017, αρχικά στον Ισημερινό και κατόπιν στην Κούβα. Η ηγεσία του έχει εκφράσει την πρόθεση να ξαναρχίσει τις συνομιλίες με τον διάδοχο του Σάντος, τον Ιβάν Ντούκε.

Αλλά ο νέος Πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι θα «αναλύσει εξαντλητικά» τη διαδικασία πριν πάρει μια απόφαση και θέτει ήδη ως όρους «την αναστολή όλων των εγκληματικών δραστηριοτήτων» της οργάνωσης, τον «καθορισμό προθεσμίας» για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και «διεθνή επίβλεψη» των συνομιλιών, πριν συναινέσει στην επανέναρξή τους. Σημειώνεται πως, ο εμφύλιος πόλεμος στην Κολομβία από το 1958 μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 260.000 ανθρώπους, ενώ άλλοι 80.000 και πλέον θεωρούνται ακόμη και σήμερα αγνοούμενοι.