Σημερινή

Κυριακή, 24/03/2019
RSS

Εκατόμβη νεκρών στην Ινδονησία

| Εκτύπωση | 12 Αύγουστος 2018, 18:04 | Σημερινή

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΧΥΡΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΤΡΑΚΟΣΙΟΥΣ, ΕΝΩ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΦΟΒΟ

Τις πληγές από τον ισχυρό σεισμό των 6,9 βαθμών συνεχίζει να μετρά η Ινδονησία, μία βδομάδα μετά το κτύπημα του Εγκέλαδου. Κατά τη διάρκεια της βδομάδας καταγράφηκαν δεκάδες, αν όχι και εκατοντάδες, μετασεισμοί με πιο μεγάλο αυτό της περασμένης Πέμπτης, 6,2 βαθμών. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό του καταστροφικού σεισμού στο Λομπόκ, οι νεκροί ξεπέρασαν τους τρακόσιους. «Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για 319 νεκρούς», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Βιράντο (πολλοί Ινδονήσιοι έχουν μόνο επίθετο). Ο προηγούμενος απολογισμός ήταν 164 νεκροί.

Σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών είχε φθάσει τους 259 και μπορεί να αυξηθεί, καθώς τα συνεργεία διάσωσης εντόπισαν κι άλλες σορούς στα ερείπια. «Οι 259 θάνατοι είναι εκείνοι που έχουν επιβεβαιωθεί. Ο αριθμός αυτός θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς τα συνεργεία διάσωσης εξακολουθούν να βρίσκουν θύματα κάτω από κτίρια που έχουν καταρρεύσει», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία. Μία μέρα νωρίτερα ο απολογισμός των νεκρών ήταν 131.

Οι μετασεισμοί

Μετά τον σεισμό των 6,9 βαθμών που σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή, το επίκεντρο του οποίου βρισκόταν στο βόρειο τμήμα του ηφαιστειακού νησιού, η πιο ισχυρή από τις 355 σεισμικές δονήσεις σημειώθηκε την Πέμπτη, δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης των καταστροφών στην Ινδονησία (BNPB), Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο.

Κάτοικοι που είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους μετά τον σεισμό και οι οποίοι είχαν στεγαστεί σε πρόχειρα καταφύγια, βγήκαν πανικόβλητοι φωνάζοντας στους δρόμους, μοτοσυκλετιστές που βρίσκονταν στον δρόμο έπεσαν καταγής και τοίχοι κτιρίων κατέρρευσαν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. «Εγκλωβιστήκαμε στην κυκλοφορία την ώρα της μεταφοράς βοήθειας (στους πληγέντες) και ήταν λες και το αυτοκίνητό μας είχε χτυπηθεί ξαφνικά από πίσω, ήταν πολύ δυνατό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Σρι Λάκσμι.

Ο απολογισμός

Εκτός από τους 319 νεκρούς, περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά και 156.000 έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της Πέμπτης. Επίσης, δεκάδες χιλιάδες σπίτια, επιχειρήσεις και τεμένη επλήγησαν από τον σεισμό. Σημειώνεται πως, τα συνεργεία διάσωσης συναντούν δυσκολίες στην προσέγγιση ορισμένων περιοχών λόγω των κατεστραμμένων από τον σεισμό δρόμων στο βόρειο και ανατολικό Λομπόκ, περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο - μακριά από τουριστικές περιοχές.