Σημερινή

Πέμπτη, 23/05/2019
RSS

Συμφωνία Γερμανίας - Ισπανίας για μεταναστευτικό

| Εκτύπωση | 12 Αύγουστος 2018, 18:00 | Σημερινή

Το Βερολίνο έδωσε την τελική μορφή σε μια συμφωνία με την Ισπανία, η οποία έχει δεσμευθεί να δέχεται πρόσφυγες που φθάνουν στη Γερμανία, αλλά έχουν ήδη καταγραφεί στο έδαφός της, ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών. Βάσει της συμφωνίας αυτής, που υπογράφτηκε δύο μέρες νωρίτερα και τέθηκε σε ισχύ χθες Σάββατο, οι μετανάστες «θα μπορούν να στέλνονται πίσω στην Ισπανία εντός 48 ωρών», διευκρίνισε η εκπρόσωπος Ελεονόρε Πέτερμαν, η οποία πρόσθεσε πως η Μαδρίτη «δεν ζήτησε κανένα αντάλλαγμα».

Η συμφωνία αφορά όλους τους μετανάστες που φθάνουν στη Γερμανία, οι οποίοι όμως έχουν ήδη καταγραφεί στην Ισπανία στις ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων. Σημειώνεται πως η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε στα τέλη Ιουνίου ότι η Ισπανία συμφώνησε επί της αρχής όπως και η Ελλάδα. Οι συζητήσεις με την Αθήνα, καθώς και με την Ιταλία, «δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη», ανέφερε η εκπρόσωπος στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. «Οι συμφωνίες με αυτές τις δύο χώρες είναι σημαντικές, γιατί οι μεταναστευτικές πιέσεις εκεί είναι οι πιο ισχυρές», συνέχισε.

Πάντως, παρά την επιθυμία του Βερολίνου, η Ρώμη δηλώνει προσώρας επιφυλακτική, διεκδικώντας την ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ πριν από οποιαδήποτε συμφωνία για τους μετανάστες που βρίσκονται ήδη σε ευρωπαϊκό έδαφος. Αξίζει να σημειωθεί, όμως, πως αυτές οι προσωρινές συμφωνίες είναι απαραίτητες λόγω της απουσίας ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, αφού το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που διχάζει τους «28».

Ένεκα τούτου, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε υποσχεθεί αυτό το είδος διμερών συμφωνιών στο πλαίσιο της ΕΕ, καθώς και ότι θα πραγματοποιείτο πρόοδος κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 28ης και 29ης Ιουνίου, προκειμένου να πείσει τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Χορστ Ζεεχόφερ, να αποκηρύξει το σχέδιό του να επαναπροωθεί μονομερώς από τις αρχές Ιουλίου κάθε αιτούντα άσυλο που έχει ήδη καταγραφεί στη βάση δεδομένων EURODAC.