Σημερινή

Κυριακή, 21/04/2019
RSS

Συρία: Χιλιάδες υποψηφιότητες για τις τοπικές εκλογές

| Εκτύπωση | 12 Αύγουστος 2018, 18:00 | Σημερινή

ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ, ΠΟΥ ΜΕΤΡΑ ΕΠΤΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΙΑ, ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ… ΕΡΗΠΙΩΝ

Οι συριακές Aρχές επικύρωσαν την υποψηφιότητα σχεδόν 35.000 ατόμων στις πρώτες τοπικές εκλογές στη Συρία από το 2011, οι οποίες προγραμματίζονται για τον προσεχή μήνα. «Οι αρμόδιες επιτροπές για τους υποψηφίους επικύρωσαν 34.553 υποψηφιότητες ανάμεσα σε 55.164 υποψήφιους, που θα διεκδικήσουν 18.478 έδρες έναντι 17.000 εδρών που ήταν στις τελευταίες εκλογές», δήλωσε ο Σλεϊμάν αλ-Κάεντ, πρόεδρος της Ανώτερης Εκλογικής Επιτροπής, στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Al Watan.

«Μεγάλος αριθμός χωριών έχει μετατραπεί σε δήμους, εξ ου και η αύξηση του αριθμού των εδρών (στα δημοτικά συμβούλια) και κατά συνέπεια του αριθμού των υποψηφίων», εξήγησε. Αντίθετα, ουδεμία υποψηφιότητα κατατέθηκε σε ορισμένες επαρχίες όπως η Ντέιρ Εζόρ στην ανατολική Συρία, η Χασάκα, στη βορειοανατολική και η Ντεράα, στη νότια χώρα.

Σημειώνεται πως, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν κατά το ήμισυ το δυτικό τμήμα της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ και την πρωτεύουσά της, αλλά στην επαρχία Χασάκα δεν ελέγχουν παρά μερικά σημεία των πόλεων Καμισλί και Χασάκα. Επίσης, τον περασμένο μήνα ανακατάλαβαν το σύνολο της επαρχίας Ντεράα, η οποία εθεωρείτο το προπύργιο της εξέγερσης κατά της κυβέρνησης Άσαντ το 2011.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν στο εξής σχεδόν τα δύο τρίτα της χώρας, ενώ οι τζιχαντιστές, οι αντάρτες και οι Κούρδοι πολιτοφύλακες μοιράζονται το υπόλοιπο του εδάφους. Σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, η κυβέρνηση μπορεί να εγκαταστήσει ειδικά εκλογικά κέντρα μέσα στην πόλη Χάμα, ώστε να επιτρέψει την καταγραφή των εν δυνάμει υποψήφιων περιοχών που δεν ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις -κυρίως στις επαρχίες Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, και στη Ράκα, στη βόρεια χώρα.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως τα νέα τοπικά συμβούλια που θα αναδειχθούν στις 16 Σεπτεμβρίου θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του επαρχιακού συμβουλίου της Δαμασκού, Μπασάρ αλ-Χάφαρ. «Θα πρέπει να καταρτίσουν σχέδια ανάπτυξης, να προτείνουν προγράμματα επενδύσεων και να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις που αφορούν τη φάση της ανοικοδόμησης», πρόσθεσε.