Σημερινή

Πέμπτη, 25/04/2019
RSS

Έρχονται περισσότεροι καύσωνες

| Εκτύπωση | 29 Ιούλιος 2018, 18:03 | Σημερινή

ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΠΟΥ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟΥΣ

Με υψηλότερες θερμοκρασίες και πιο συχνά κύματα καύσωνα προειδοποιούν οι επιστήμονες, εκτιμώντας πως πρόκειται για αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Την ίδια στιγμή, η Βρετανία σημειώνει επίπεδα ρεκόρ του υδραργύρου, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας, με την αναπληρώτρια διευθύντρια στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Αλλαγών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Φρίντερικ Ότο, να τονίζει πως «θα πρέπει να συνηθίσουμε αυτού του είδους τα καλοκαίρια», ενώ παράλληλα καταστροφικές πυρκαγιές σημειώνονται σε Σουηδία και ΗΠΑ. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σχετίζεται με κάποιο τρόπο με την κλιματική αλλαγή. Πρέπει να πάρουμε σοβαρά υπόψη τα κύματα ζέστης παγκοσμίως, ως κάτι στο οποίο πρέπει να προσαρμοστούμε», είπε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια διευθύντρια.

Χάνονται ζωές

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν σωματικές επιβαρύνσεις και να οδηγήσουν ακόμα και σε 38.000 επιπλέον θανάτους σε ετήσια βάση παγκοσμίως, μεταξύ 2030-2050. Υπενθυμίζεται ότι στην Ιαπωνία περισσότεροι από 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ εκατοντάδες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με τις Αρχές να συστήνουν στους πολίτες να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους, για να αποφύγουν τις κατά τόπους θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών. Τον Μάιο, ο καύσωνας στο Πακιστάν είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 60 άνθρωποι.

Ολοένα και συχνότερα

«Τα κύματα καύσωνα είναι ολοένα και συχνότερα και αυτό πιθανόν οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, διότι η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται», εξηγεί ο Σβεν Χάρμελινγκ, επικεφαλής κλιματικής αλλαγής στη ΜΚΟ CARE International. «Πρέπει να προετοιμαστούμε ώστε να αντιμετωπίσουμε επιπλέον επιπτώσεις», συμπλήρωσε, σύμφωνα με το in.gr.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ εκτιμούν, μάλιστα, ότι ο θερμότερος καιρός συνδέεται με την άνοδο των αυτοκτονιών, εξετάζοντας δεδομένα δεκαετιών, που έφθαναν έως και το 1960, και συνέκριναν την αύξηση της θερμοκρασίας με τα ποσοστά αυτοκτονιών σε πολιτείες των ΗΠΑ και κοινότητες του Μεξικού. Σε σχετική έκθεση, οι ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου τονίζουν ότι εάν δεν περιοριστεί το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη έως το 2050, θα μπορούσαν να καταγραφούν επιπλέον 21.000 αυτοκτονίες στις ΗΠΑ και στο Μεξικό.

Σε έρευνα που διεξήγαγε το 2017 το Πανεπιστήμιο της Χαβάης, ένας στους τρεις ανθρώπους έχει ήδη εκτεθεί σε φονικά κύματα ζέστης, αριθμός ο οποίος υπολογίζεται να αυξηθεί σε περίπου τους μισούς έως το 2100, ακόμα κι αν ο πλανήτης κινηθεί επιθετικά προκειμένου να επιτευχθεί μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.