Σημερινή

Παρασκευή, 26/04/2019
RSS

Brexit: Δημοψήφισμα επί της συμφωνίας θέλουν οι πολίτες

| Εκτύπωση | 29 Ιούλιος 2018, 18:00 | Σημερινή

Το ποσοστό των ψηφοφόρων που τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος για τους τελικούς όρους οποιασδήποτε συμφωνίας για το Brexit ξεπέρασε για πρώτη φορά αυτό των Βρετανών που δεν θέλουν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας The Times. Στην ερώτηση αν θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για τους τελικούς όρους οποιασδήποτε συμφωνίας για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., το 42% απάντησαν ότι θα πρέπει να γίνει ένα νέο δημοψήφισμα, ενώ το 40% ότι δεν θα πρέπει. Οι υπόλοιποι απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν.

Η δημοσκόπηση αυτή έγινε σε δείγμα 1.653 ενηλίκων την Τετάρτη και την Πέμπτη, διευκρίνισε η εφημερίδα The Times. Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος υποστηρίζουν τo 58% των ψηφοφόρων από τις τάξεις του Εργατικού Κόμματος, το 67% από τις τάξεις του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και το 21% αυτών που υποστηρίζουν το Συντηρητικό Κόμμα.

Στο δημοψήφισμα, που διεξήχθη στις 23 Ιουνίου του 2016, συνολικά 17,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι ή ποσοστό 51,9% τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, ενώ 16,1 εκατομμύρια ψηφοφόροι ή ποσοστό 48,1% υποστήριξαν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Πολλές δημοσκοπήσεις είχαν τότε κάνει λάθος όσον αφορά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Περίπου δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα, η δημοσκόπηση αυτή της YouGov δείχνει ότι οι απόψεις των περισσότερων ψηφοφόρων για το Brexit δεν έχουν αλλάξει. Αν γινόταν αύριο ένα δημοψήφισμα για το ίδιο θέμα, το 45% δήλωσαν στη δημοσκόπηση αυτή της YouGov ότι θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, ενώ το 42% ότι θα ψήφιζαν υπέρ της αποχώρησης. Ποσοστό 4% δήλωσαν ότι δεν θα ψήφιζαν και ποσοστό 9% ότι δεν γνωρίζουν, καταλήγουν οι Times.