Σημερινή

Πέμπτη, 21/03/2019
RSS

Όταν ο Τραμπ και ο Πούτιν έδωσαν τα χέρια…

| Εκτύπωση | 22 Ιούλιος 2018, 18:05 | Της Μαρίνας Χατζηκώστα

Κανείς δεν θα μάθει ποτέ τι διημείφθη μεταξύ των Προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ, όταν έμειναν οι δυο τους σε ένα δωμάτιο του Προεδρικού Μεγάρου του Ελσίνκι. Δεν υπάρχουν μάρτυρες για να μπορέσουν να «προδώσουν» τα μυστικά του πάρε-δώσε, τι πήρε και τι έδωσε ο καθένας. Οι δύο ηγέτες, σε διάστημα μιας ώρας, μόνοι τους καθόρισαν το μέλλον του πλανήτη και το μόνο που μπορεί να αποκαλύψει τι έγινε είναι οι μελλοντικές κινήσεις στις σκακιέρες που οι δύο υπερδυνάμεις έχουν στήσει σε διάφορα σημεία του πλανήτη

Προσερχόμενοι στο Ελσίνκι, τόσο ο Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ, επιχείρησαν να παίξουν το παιχνίδι της επίδειξης ισχύος, ωστόσο σαν να τα είχαν συμφωνήσει εκ των προτέρων, δεν αντέδρασαν με οποιοδήποτε τρόπο ο ένας στο παιχνίδι του άλλου. Η πρώτη επαφή χαρακτηρίστηκε από την αμηχανία. Καλά διαβασμένοι και οι δύο, έδωσαν τα χέρια για τρία δευτερόλεπτα. Τρία δευτερόλεπτα, που άλλαξαν το μέλλον του πλανήτη. Μόνο που κανείς δεν το γνωρίζει ακόμη.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι Πρόεδροι της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, εμφανώς πλέον πιο χαλαροί, ανακοίνωσαν πως μεταξύ άλλων συζήτησαν τα θέματα του αμυντικού εξοπλισμού, των πυρηνικών δυνάμεων -άλλωστε οι δυο τους διαθέτουν το 90% της πυρηνικής δύναμης του πλανήτη- θέματα εμπορίου, ενέργειας και στρατηγικής.

Δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες και οι δημοσιογράφοι που παρευρέθησαν, μάλλον απέδειξαν την εμμονή τους σε σχέση με το ενδεχόμενο ρωσικής παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές. Μάλιστα, μετά από πολλές φορές που η ερώτηση επανήλθε και ο Πούτιν επαναλάμβανε πως το ζήτημα δεν αφορά τη ρωσική κυβέρνηση, ακόμη και αν αποδειχθεί εμπλοκή ρωσικής εταιρείας, κάτι που βεβαίως είναι απόλυτα στην κρίση της δικαιοσύνης, ο Τραμπ δήλωσε πως αφού το λέει, τον πιστεύει.

Με τη δήλωση αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, σε σημείο που ο πρώην αρχηγός της CIA τον κατηγόρησε για εσχάτη προδοσία, με αποτέλεσμα τα φώτα της δημοσιότητας να πέσουν μόνο πάνω από αυτήν την πτυχή της συνάντησης. Κατά τα λοιπά, έγιναν αναφορές, κυρίως σε μεσότιτλους, σε σχέση με την αλλαγή του κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών. Άλλωστε, ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην πρώτη του τοποθέτηση το δήλωσε ξεκάθαρα:

«Η εποχή του Ψυχρού Πολέμου έχει τελειώσει». Δήλωση που ενίσχυσε ευθαρσώς λίγο αργότερα ο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως «ακόμη και την εποχή του Ψυχρού Πολέμου οι δίοδοι διπλωματίας ήταν ανοιχτές. Μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο προς τον καλύτερο, αν συνεργαζόμαστε και συνομιλούμε».

Η πτυχή της Συρίας, που έμεινε ασχολίαστη

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι, στη διάρκεια του μυστικού μπρα ντε φερ, η Συρία ήταν στα κυρίαρχα ζητήματα. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που επιβάλλει η λογική, οι μέχρι σήμερα θέσεις των δύο χωρών και η γνώση της ευρύτερης περιοχής, οι δύο έχουν συμφέρον να τελειώσει πλέον ο πόλεμος. Η επικράτηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ στον επταετή εμφύλιο πόλεμο θεωρείται ότι κατά μεγάλο μέρος οφείλεται και στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Τραμπ δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το αν ο Άσαντ θα παραμείνει ο ρυθμιστής στην κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, στην περιοχή. Αυτό που θέλει πραγματικά στη Συρία είναι να ηττηθούν οι τζιχαντιστές και το Ιράν να παραμείνει έξω από τη Συρία. Παράλληλα θέλει να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την ύπαρξη του Κράτους του Ισραήλ, το οποίο αισθανόμενο την απειλή από τα γύρω αραβικά κράτη, με πρώτο το Ιράν, δεν θα διστάσει να χτυπήσει εναντίον οποιουδήποτε απειλήσει την ακεραιότητά του.

Γι αυτό και η εμμονή της απομάκρυνσης του Ιράν από το έδαφος της Συρίας. Εξασφαλίζοντας αυτές τις εγγυήσεις, από τον Ρώσο Πρόεδρο, ο Τραμπ, προφανώς και υποχώρησε στο ζήτημα των κυρώσεων εναντίον του Ιράν και δεν αποκλείεται σύντομα να δούμε μερική άρση, σε ένδειξη καλής θέλησης. Άλλωστε το Ιράν θέλει να ενισχύσει τον ρόλο του στον Περσικό Κόλπο και να επιστρέψει στο οικονομικό παιχνίδι της πώλησης πετρελαίου.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, ήταν ο πρώτος ηγέτης κράτους που λίγες μόλις ώρες μετά τη συνάντηση κορυφής των δύο επικρότησε δημόσια τη συμφωνία για τη Συρία. Οι σύμμαχοι της Ρωσίας, Τουρκία και Ιράν, απέφυγαν να σχολιάσουν, προφανώς μέχρι να τύχουν ενημέρωσης από τον ίδιο τον Ρώσο Πρόεδρο.

Και περί Κριμαίας ο λόγος

Το ζήτημα της Ουκρανίας ήταν επίσης μεταξύ των καυτών θεμάτων του τετ-α-τετ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τη ρωσική προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας, ο Τραμπ δείχνει να το ξανασκέφτεται. Όλοι θυμόμαστε άλλωστε πως στο παρελθόν είχε δηλώσει πως η Κριμαία, ή Ταυρίδα όπως τη μετονόμασαν οι Ρώσοι -δίνοντας το προηγούμενο ονόμά της- μπορεί να ανήκει στη Μόσχα, καθώς η πλειοψηφία των ανθρώπων εκεί μιλούν ρωσικά. Τα χαμογελαστά υπονοούμενα του Ρώσου Προέδρου δεν πέρασαν εντελώς απαρατήρητα. «Άλλωστε», είπε, «εκεί έγινε δημοψήφισμα και οι πολίτες ζήτησαν Ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Μπορεί να αλλάξει ο κόσμος σε τέσσερεις ώρες;

Συνολικά η συνάντηση κορυφής διήρκεσε τέσσερεις ώρες. Εξερχόμενοι οι δύο ισχυροί Πρόεδροι είπαν πως μαζί μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Μπορεί να αλλάξει ο κόσμος σε τέσσερεις ώρες; Ίσως σε αυτό το ερώτημα δώσει απάντηση η επόμενη συνάντηση, η οποία αναμένεται πως θα γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η χρονική στιγμή δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.

Οι δύο υποσχέθηκαν πως θα τα λένε συχνά και πως η επόμενη συνάντηση θα είναι σύντομα. Όσα θα προηγηθούν, θα αποδείξουν, έστω και σε πρώτη φάση, τις αλλαγές που έπονται και οι οποίες πρώτιστα θα διασφαλίζουν την ευημερία της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η διπλωματία, σε περίπτωση επιβεβαίωσης αυτού του σεναρίου, θα εφαρμόσει ένα νέο μοτίβο που συναντάμε περισσότερο στις μαφιόζικες φατρίες, κι έχει να κάνει με τον διαχωρισμό στον έλεγχο της κάθε περιοχής.