Σημερινή

Δευτέρα, 25/03/2019
RSS

Νέος γύρος συνομιλιών για το Brexit

| Εκτύπωση | 22 Ιούλιος 2018, 18:04 | Του Μάριου Ζίττη

Τα χρονικά περιθώρια για κατάληξη σε συμφωνία στενεύουν, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τα 27 κράτη-μέλη να λάβουν μέτρα για το «διαζύγιο»

Ξεκίνησε και πάλι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Brexit και τις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου - Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την επερχόμενη αποχώρηση των Βρετανών. Ύστερα από μια σειρά ανακατατάξεων στο κυβερνητικό σχήμα των Συντηρητικών, ο νεοδιορισμένος Υπουργός Εξόδου από την Ε.Ε., Ντόμινικ Ράαμπ, συναντήθηκε την περασμένη Πέμπτη, 19 Ιουλίου, με τον Ευρωπαίο Επικεφαλής Διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ στις Βρυξέλλες. Οι δύο είχαν μια πρώτη επαφή και συζήτησαν σχετικά τη συνέχιση της διαδικασίας.

Έχοντας ως στόχο την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων, ο Ντόμινικ Ράαμπ πρότεινε στον Γάλλο διπλωμάτη να συναντηθούν και πάλι τον Αύγουστο, ενώ χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Γάλλο διαπραγματευτή «εποικοδομητική». Κοινός στόχος των δύο πλευρών είναι η κατάληξη σε Συμφωνία Αποχώρησης, στην οποία θα εμπεριέχονται πρόνοιες για μεταβατική περίοδο από τις 29 Μαρτίου 2019, που είναι η επίσημη μέρα αποχώρησης, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020.

Αρχικά, ο στόχος ήταν να υπάρξει συμφωνία για τη Συμφωνία Αποχώρησης το φθινόπωρο του 2018 και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο που μας έρχεται, όμως με τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρεί η διαδικασία, κάτι τέτοιο φαίνεται υπεραισιόδοξο. O κίνδυνος το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ε.Ε. χωρίς εμπορική συμφωνία είναι πλέον ορατός. Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν και τις πιθανότητες του Brexit χωρίς τελική συμφωνία να αυξάνονται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε μα τα μέλη τής Ε.Ε. να λάβουν μέτρα για «διαζύγιο» με ή χωρίς συμφωνία.

Έκκληση Κομισιόν

Την περασμένη Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε έγγραφο με τίτλο «Προετοιμασία για την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Στο έγγραφο αυτό, η Κομισιόν συνοψίζει τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ παραθέτει τις συνέπειες του Brexit σε δύο σενάρια: αυτού της αποχώρησης με συμφωνία και αυτού της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς την υπογραφή Συμφωνίας Αποχώρησης. Στο δεύτερο σενάριο, το έγγραφο τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει τη Μεγάλη Βρετανία ως τρίτη χώρα, κάτι που θα έχει συνέπειες στο εμπόριο και τη διακίνηση προσώπων και αγαθών μεταξύ ΗΒ και ΕΕ.

Προειδοποιήσεις ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την περασμένη εβδομάδα σε αναφορά του προειδοποίησε για τις επιπτώσεις του Brexit στην περίπτωση μη κατάληξης των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με την αναφορά, μεγάλο πλήγμα θα δεχθούν το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Δανία, ενώ το μεγαλύτερο τίμημα θα πληρώσει η Ιρλανδία. Σε περίπτωση αποχώρησης της Βρετανία χωρίς Συμφωνία Αποχώρησης, η Ιρλανδία θα δεχθεί πλήγμα της τάξης του 4%.

Θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του Ηνωμένου Βασίλειου είναι να αποφευχθεί η επιστροφή σε «σκληρό» σύνορο μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασίλειου. Το ζήτημα αποτελεί ένα από τα σημαντικά σημεία των διαπραγματεύσεων, χωρίς όμως να διαφαίνεται η λύση προς το παρόν. Σε περίπτωση μη κατάληξης, πάντως, η Δημοκρατία της Ιρλανδίας θα υποχρεούται να αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο ως τρίτο κράτος, με τελωνειακούς ελέγχους στα προϊόντα και όχι μόνο.