Σημερινή

Κυριακή, 21/04/2019
RSS

Τα «χώνουν» στον Γιούνκερ για το ποτό

| Εκτύπωση | 22 Ιούλιος 2018, 18:00 | Σημερινή

Προτού καταλαγιάσει το θέμα για την υγεία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που κυριάρχησε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, ο γνωστός Γάλλος αρθρογράφος της εφημερίδας «Liberation», Ζαν Κατρεμέρ, ξεσπαθώνει κατά του επικεφαλής της Κομισιόν. Σε άρθρο του στο βρετανικό περιοδικό «The Spectator», ο ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας στις Βρυξέλλες αφιερώνει ένα ολόκληρο άρθρο στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραφράζοντας μάλιστα το όνομά του έχοντας εμπνευστεί από το ποτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κατρεμέρ είχε υπογράψει πριν από δύο χρόνια ένα άρθρο στη «Liberation» για τα... κουσούρια του Γιούνκερ, όπως ότι δεν μπορεί χωρίς το ποτό, ότι είναι ανίκανος και κουρασμένος.

«Θυμίζει εποχή Μπρέζνιεφ»

«Jean Claude Drunker» (drunker o πότης) αντί για «Γιούνκερ» είναι ο τίτλος του επίμαχου άρθρου στο περιοδικό «Spectator»: «Από τι πάσχει ο επικεφαλής της Κομισιόν;», διερωτάται στον υπότιτλο. «Η ατμόσφαιρα στις Βρυξέλλες τελευταία θυμίζει την εποχή Μπρέζνιεφ», ξεκινά το άρθρο του Κατρεμέρ. «Έχουμε ένα πολιτικό σύστημα που διευθύνεται από μια γραφειοκρατική μηχανή, η οποία -όπως και στην πρώην ΕΣΣΔ- χρησιμεύει για να αποκρύψει σημαντικά στοιχεία. Ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ», προσθέτει.

Ο Γάλλος δημοσιογράφος επικαλείται πολλές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Γιούνκερ καθόταν σε αναπηρικό καροτσάκι όταν βρισκόταν μακριά από τις κάμερες, ότι έπινε ποτά και δεν μιλούσε σε κανέναν στη διάρκεια του επίσημου δείπνου.

Ανέκδοτα…

Ο Κατρεμέρ γράφει επίσης ότι, πολλοί άνθρωποι, όπως και συμπολίτες του Γιούνκερ, λένε ανέκδοτα για την αδυναμία του στο ποτό. Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε έναν πρώην Υπουργό, δίχως όμως να τον κατονομάσει, ο οποίος φέρεται να του είπε: «Όταν ένας δικαστικός επιμελητής του πηγαίνει νερό στο υπουργικό συμβούλιο, όλοι ξέρουμε ότι είναι τζιν».

Η ίδια πηγή φέρεται να του είπε ότι ο Γιούνκερ στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών έδωσε την εικόνα ενός ανθρώπου σοβαρά άρρωστου θέτοντας ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά του να κυβερνά. Επιπρόσθετα, υποστηρίζει ο Κατρεμέρ, ο Γιούνκερ επανέλαβε στους δημοσιογράφους ότι το αλκοόλ δεν διαδραμάτισε ρόλο στην εμφάνισή του κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. «Είχα ισχιαλγία και επιπλέον κράμπες στα πόδια μου», είπε στους δημοσιογράφους.