Σημερινή

Κυριακή, 16/06/2019
RSS

Άρωμα Βαλκανίων στην Ελληνορωσική κρίση

| Εκτύπωση | 15 Ιούλιος 2018, 17:00 | Της Μαρίνας Χατζηκώστα

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΗΠΙΑΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΜΟΣΧΑΣ

ΜΕ ΠΕΡΙΤΕΧΝΗ ΑΠΟΦΥΓΗ ΣΠΑΣΜΟΔΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΗΠΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ. Η ΜΕΝ ΑΘΗΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΙ ΝΑΤΟΪΚΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗ, Η ΔΕ ΜΟΣΧΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΠΟΥ ΣΤΗΝΕΤΑΙ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΗΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

Το «βρόμικο» παιχνίδι της Ρωσίας δεν παίζεται, ουσιαστικά, εναντίον της Ελλάδας, αλλά ενάντια στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, το οποίο κατηγορεί ότι «βάζει με το ζόρι» τα Σκόπια στου κόλπους της. Αυτή η «μάχη» δεν είναι καινούργια, αλλά παραδοσιακή εδώ και δεκαετίες


Η Ελλάδα ανέκαθεν αποτελούσε πεδίο ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης. Τα Βαλκάνια αποτελούν επίσης το νέο πεδίο αντιπαράθεσης των ισχυρών, που θέλουν να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιοχή και να κερδίσουν την παρτίδα του ελέγχου. Αυτό που συμβαίνει σήμερα και εκ των πραγμάτων έχει ενοχλήσει τη Ρωσία, η οποία στην απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα και την απαγόρευση άδειας εισόδου σε άλλους δύο απαντά με αντίστοιχα αντίποινα, είναι πως η Ελλάδα άνοιξε στα Σκόπια την πόρτα εισόδου στο ΝΑΤΟ.

Η ενόχληση της Μόσχας εκφράστηκε έντονα από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, όταν τα Σκόπια παρέλαβαν την πρόσκληση του ΝΑΤΟ την περασμένη Πέμπτη, λέγοντας πως η συμμαχία βάζει με το ζόρι τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και πως η πολιτική «ανοιχτών θυρών» της Συμμαχίας έχει εξελιχθεί σε εργαλείο για τον «έλεγχο γεωπολιτικών εδαφών».

Χαμηλοί τόνοι

Εκ των πραγμάτων, τόσο η Ελλάδα όσο και κυρίως η Ρωσία επιχειρούν, παρά τις απελάσεις, να διατηρήσουν χαμηλούς τόνους στην κρίση, γνωρίζοντας καλά τις λεπτές ισορροπίες της κρίσης που αναγκαστικά τις έχουν φέρει αντιμέτωπες. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Αθήνα προχώρησε με τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών, εκδίδοντας μια λιτή ανακοίνωση στην οποία, ωστόσο, αναφέρεται το ενδεχόμενο εμπλοκής των τεσσάρων Ρώσων διπλωματών σε εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδος, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και δωροδοκίες στρατιωτών, ενώ η Μόσχα ανακοίνωσε λιτά πως θα προχωρήσει, σύμφωνα με την πάγια τακτική της, σε ισοδύναμα αντίποινα.

Σε δεύτερη ανακοίνωση, όμως, ανέβασε τους τόνους ξεσπαθώνοντας όχι κατά της Ελλάδας, στην οποία αναγνωρίζει πως δέχεται πιέσεις για λύση των εθνικών της ζητημάτων στα Βαλκάνια, αλλά εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής -τις οποίες θεωρούν υπεύθυνες για τις απελάσεις στις οποίες προχώρησε η Αθήνα- και του ΝΑΤΟ.

Το «βρόμικο» παιχνίδι

Επί της ουσίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, η Μόσχα επιδιώκει την αποτυχία του σκοπιανού δημοψηφίσματος, με το οποίο ο Ζόραν Ζάεφ θα επιχειρήσει να λάβει λαϊκή εντολή για ενεργοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών και άρα Συνταγματική Αναθεώρηση, ώστε να «μπλοκάρει» την ενταξιακή πορεία της χώρας, τόσο στο ΝΑΤΟ, όσο και στην Ε.Ε., με απώτερο σκοπό, σαφώς, να μη χάσει τη δική της σφαίρα επιρροής στην περιοχή. Κάποιες αναφορές υποστηρίζουν πως οι ρωσικές υπηρεσίες προχώρησαν επίσης με χρηματοδοτήσεις οργανωμένων συνόλων και δήμων, προκειμένου να βγάλουν στους δρόμους Έλληνες διαδηλωτές.

Θα ήταν, βέβαια, αφενός ασέβεια προς το ελληνικό έθνος και αφετέρου αφελές αν πίστευε κανείς ότι οι χιλιάδες Έλληνες διαμαρτυρόμενοι κινήθηκαν με διαμαρτυρίες, λόγω ρωσικής εμπλοκής και όχι λόγω εθνικής συνείδησης που επέβαλλε την υπεράσπιση, από τον ίδιο τον λαό, της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Αυτό που θα μπορούσε να συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση είναι πως η Ρωσία ενδέχεται να εκμεταλλεύεται το κλίμα εθνικής αντίστασης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα Σκόπια, ώστε να επηρεάσει την αρνητική κατάληξη της συμφωνίας των Πρεσπών, για ίδιον όφελος.

Οι σχέσεις των Εκκλησιών

Η επιλεκτική διαρροή από ελλαδικά ΜΜΕ, ανέφερε μεταξύ άλλων πως στο «βρόμικο» ρωσικό παιχνίδι εμπλέκονται και οι σχέσεις της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας με τη Μόσχα. Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται, «διά της παροχής υλικών και χρηματικών κινήτρων οι Ρώσοι επιχειρούν να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτες στην Ελλάδα, αλλά και να αποκτήσουν επιρροή στο Άγιον Όρος».

Διασυνδέουν μάλιστα τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει πριν από μερικούς μήνες, σχετικά με τα σχέδια του Οικουμενικού Πατριάρχη να αποδώσει αυτοκέφαλο καθεστώς στην αποσχισθείσα Εκκλησία των Ουκρανών, «ενώ δεν μπορεί να θεωρείται τυχαία και η πρόσφατη επίσκεψη του πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ στο Βατοπέδι του Αγίου Όρους».

Το παρασκήνιο που ενόχλησε τη Μόσχα

Εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια, αναγνωρίζοντας πως η ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια γιγαντώνεται, ΗΠΑ και Ε.Ε. μεθόδευσαν τις εξελίξεις τού σήμερα. Η αρχή, στην πραγματικότητα, έγινε το 2008, όταν το ΝΑΤΟ έθεσε τις προϋποθέσεις για ένταξη των Σκοπίων, μέσω της ανατροπής της κυβέρνησης Γκρουέφσκι και την αρπαγή της σκυτάλης από τον Ζόραν Ζάεφ, στον οποίο οι δυτικές δυνάμεις φρόντισαν να παραδώσουν στοιχεία για το σύστημα υποκλοπών της ακροδεξιάς κυβέρνησης, αλλά και άλλες σκανδαλώδεις υποθέσεις, στις οποίες το όνομα του Γκρουέφσκι πρωταγωνιστούσε.

Το «θανάσιμο» αμάρτημά του ήταν πως είχε μετατοπισθεί και στρατευθεί στο πλευρό της Μόσχας. Με την ανάληψη της ηγεσίας των Σκοπίων από τον Ζόραν Ζάεφ άρχισαν, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ε.Ε., οι πιέσεις προς τον νέο Πρωθυπουργό των Σκοπίων, αλλά και προς την Αθήνα κυρίως, προκειμένου να επιτευχθεί άρση του ελληνικού βέτο και να αρχίσει η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Την ίδια περίοδο η Ρωσία επιχειρούσε την αύξηση της επιρροής της και τον αποπροσανατολισμό του Ζάεφ από τη Δύση. Κάπως έτσι, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις, ήρθε η συμφωνία των Πρεσπών, την οποία η μεν Δύση χαιρέτισε, η δε Ρωσία καταδίκασε. Ως εκ τούτου, το μόνο χαρτί που έχει στα χέρια της η Μόσχα είναι να καταφέρει να τορπιλίσει τη Συμφωνία, με μπροστάρη στρατιώτη τον Σκοπιανό Πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ και σε δεύτερο επίπεδο το έντονο παρασκήνιο.

Σε δεύτερο επίπεδο, καθώς και η Ελλάδα αποτελεί επιθυμητό έδαφος για αύξηση της επιρροής από τη Μόσχα, όπως επίσης και η Τουρκία με την οποία τα έχει καταφέρει καλύτερα, η Ρωσία θέλει να αποφύγει το «δέσιμο» της Ελλάδας στο «αμερικανικό άρμα», το οποίο εκτιμά πως θα συμβεί με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το τελευταίο ισχυρό χαρτί της Ρωσίας στα Βαλκάνια απομένει να είναι η Σερβία, χώρα που ωστόσο είναι περικυκλωμένη από χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και, όπως είναι γνωστό, παρά τη δική της μέχρι τώρα σχεδόν ξεκάθαρη θέση, η Δύση επιχειρεί να την προσδέσει, επίσης, στο «δυτικό άρμα».