Σημερινή

Παρασκευή, 19/04/2019
RSS

Εσωκομματικός πυρετός στο Κόμμα των Συντηρητικών

| Εκτύπωση | 15 Ιούλιος 2018, 18:05 | Του Μάριου Ζίττη

ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΟΥ BREXIT

Έντονες διαφωνίες έχουν ξεσπάσει εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου αναφορικά με την πορεία που θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις για τις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου - Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit. Δεν συμφωνεί με τους χειρισμούς της Τερέζα Μέι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θεωρεί λανθασμένη την προσέγγιση της Πρωθυπουργού της Βρετανίας στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά το Brexit


Σε μια περίοδο έντονης αμφισβήτησης της βρετανικής κυβέρνησης, ο Ντόμινικ Ράαμπ, Υπουργός Εξόδου από την Ε.Ε., παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη στο Βρετανικό Κοινοβούλιο τη Λευκή Βίβλο για το Brexit. Το 96σέλιδο έγγραφο αποτελεί αποτύπωση της κατεύθυνσης την οποία θα ακολουθήσει η βρετανική κυβέρνηση στις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες και σκιαγραφεί το πλαίσιο της συμφωνίας που επιθυμεί να πετύχει η Κυβέρνηση της Τερέζα Μέι με το πέρας των συνομιλιών.

Το πολυαναμενόμενο κείμενο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εντός της Βουλής, τόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο όσο και στην αντιπολίτευση, οδηγώντας μάλιστα τη συνεδρίαση της Πέμπτης σε σύντομη διακοπή. Λίγες ημέρες πριν, το κυβερνητικό στρατόπεδο σείσθηκε από την παραίτηση των δύο βασικότερων υπουργών που σχετίζονται με το Brexit: του Υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και του Υπουργού Εξόδου από την Ε.Ε. Ντέιβιντ Ντέιβις. Τον πρώτο διαδέχθηκε στο αξίωμά του ο Τζέρεμι Χαντ, ενώ τον δεύτερο ο Ντόμινικ Ράαμπ.

Πυρά προς τη Μέι

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός δέχεται έντονα πυρά από βουλευτές του κόμματός της, οι οποίοι υποστηρίζουν το ολοκληρωτικό διαζύγιο με την Ε.Ε. Η Τερέζα Μέι κατηγορείται ότι οδηγεί τη χώρα σε ένα ήπιο Brexit, ότι έχει κάνει αρκετές υποχωρήσεις και ότι θα φέρει κάτι διαφορετικό από αυτό που της ζήτησε ο κόσμος στο δημοψήφισμα του 2016. Τα πράγματα δυσκολεύουν για την Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία έχει 8 μήνες για να καταλήξει με τις Βρυξέλλες. Επίσημη ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση είχε οριστεί η 29η Μαρτίου 2019, με πολλούς αναλυτές να εκφράζουν την ανησυχία ότι πιθανόν πολλές παράμετροι να μην επιλυθούν και το Ηνωμένο Βασίλειο να βρεθεί προ τετελεσμένων.

Το περιεχόμενο του κειμένου

Κατεύθυνση για τις συνομιλίες με βάση τη Λευκή Βίβλο είναι η επίτευξη λύσης, σύμφωνα με την οποία θα διατηρούνται στενοί δεσμοί με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τερέζα Μέι προσπαθεί να συγκεράσει της απαιτήσεις για έξοδο από την Ε.Ε. με μια λύση φιλική προς τις εταιρείες που θα διασφαλίσει όσο περισσότερες θέσεις εργασίας στο ΗΒ.

Βασικό σημείο για τους Βρετανούς είναι ο καλύτερος έλεγχος της κινητικότητας των μεταναστών που έρχονται στη χώρα. Στόχος είναι όπως με την ολοκλήρωση του Brexit όλες οι αποφάσεις που σχετίζονται με τη μετανάστευση να λαμβάνονται από την κυβέρνηση είτε το κοινοβούλιο. Από την άλλη, η Τερέζα Μέι επιθυμεί να διατηρηθεί το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης για τουρίστες και επαγγελματίες που ταξιδεύουν για σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά ταυτόχρονα να μπουν περιορισμοί στη μετανάστευση για μόνιμη διαμονή και εργασία.

Ελεύθερη διακίνηση

Εν τω μεταξύ έχει ήδη συμφωνηθεί ότι Ευρωπαίοι πολίτες και πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούν να διακινούνται ελεύθερα, όπως ισχύει και τώρα, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020.

Στο ζήτημα των συνόρων της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας με τη Βόρειο Ιρλανδία δεν έχει υπάρξει κάποια κατάληξη. Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμούν να αποφευχθεί η επιστροφή σε «σκληρά» σύνορα εντός της νήσου, αδυνατούν όμως να συμφωνήσουν επί του θέματος μέχρι στιγμής.

Διαφωνία υπάρχει επίσης και στο θέμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ένας από τους στόχους των Βρετανών στις συνομιλίες είναι επίσης να σταματήσουν να υπάγονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κάτι με το οποίο η Ε.Ε. διαφωνεί.

Οξύς ο Τραμπ

Πάντως ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μεγάλη Βρετανία, καταφέρθηκε με οξύ τόνο εναντίον της προσέγγισης της Πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά το Brexit, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική ταμπλόιντ εφημερίδα The Sun.

«Λοιπόν, νομίζω ότι η συμφωνία που πάει να κλείσει δεν είναι η συμφωνία που ψήφισε ο (βρετανικός) λαός, δεν είναι η συμφωνία για την οποία έγινε το δημοψήφισμα» στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αποχώρηση από την Ε.Ε., έκρινε ο Τραμπ μιλώντας στην εφημερίδα. «Είχα πει στην Τερέζα, την οποία συμπαθώ, της είχα πει τις απόψεις μου για το τι έπρεπε να κάνει, το πώς έπρεπε να διαπραγματευθεί (...) Θα έλεγα ότι πιθανόν πήγε προς την αντίθετη κατεύθυνση», συνέχισε ο ρεπουμπλικάνος.

«Αυτό είναι ΟΚ, έπρεπε να διαπραγματευθεί με τον καλύτερο τρόπο που ξέρει», όμως «οπωσδήποτε (η συμφωνία που εισηγήθηκε η Μέι) θα επηρεάσει την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, δυστυχώς με αρνητικό τρόπο», συμπλήρωσε ο Τραμπ. Η συμφωνία που ετοιμάζεται να συνάψει η Μέι, διατηρώντας στενή εμπορική σχέση με την Ε.Ε., «πιθανότατα θα σκοτώσει» κάθε ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών μεταξύ του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον, εξήγησε.

«Αν κλείσουν αυτήν τη συμφωνία, θα διαπραγματευόμαστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση αντί να διαπραγματευόμαστε με το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό πιθανότατα θα σκοτώσει τη συμφωνία», τόνισε ο Τραμπ στη Sun. Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε εξάλλου στη συνέντευξή του στη Σαν πως θεωρεί ότι ο Μπόρις Τζόνσον, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας -και ο ένας από τους δύο διαφωνούντες υπουργούς που παραιτήθηκαν- θα γινόταν σπουδαίος πρωθυπουργός. «Δεν προσπαθώ να βάλω τον έναν να συγκρουστεί με την άλλη», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

«Απλώς λέω πως νομίζω ότι θα γινόταν σπουδαίος πρωθυπουργός (...) Νομίζω ότι έχει αυτό που χρειάζεται». Ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι θεωρεί τη Μέι «συμπαθητικό άνθρωπο», ωστόσο επιτέθηκε ξανά στον δήμαρχο της βρετανικής πρωτεύουσας, τον Σαντίκ Καν, κρίνοντας πως κάνει «φρικτή» δουλειά στο αξίωμά του.

Υποβαθμίζει ο Λευκός Οίκος

Από την Ουάσιγκτον η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς προσπάθησε να υποβαθμίσει τις δηλώσεις του Τραμπ, διαβεβαιώνοντας ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος «συμπαθεί και σέβεται πολύ» τη Μέι. «Στη συνέντευξή του δήλωσε ότι είναι “πολύ συμπαθητική” και δεν έχει πει ποτέ κάτι κακό εναντίον της». Το σχέδιο της Μέι, το οποίο πρότεινε και στις Βρυξέλλες, προβλέπει τη διατήρηση στενών σχέσεων με την Ε.Ε. αναφορικά με το εμπόριο αγαθών, αλλά και τη δημιουργία μιας «ζώνης ελεύθερου εμπορίου», στην οποία θα ισχύουν όλοι οι κοινοί κανόνες για το εμπόριο αγαθών και τον αγροδιατροφικό τομέα.

Τα νέα σχόλια του Τραμπ αποτελούν πλήγμα για τη Μέι, η οποία χθες εξήρε τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. ΗΠΑ και Βρετανία δεν είναι απλώς «οι πιο στενοί σύμμαχοι, αλλά και οι πιο καλοί φίλοι», τόνισε καθώς υποδεχόταν τον Τραμπ και τη σύζυγό του Μελάνια για ένα δείπνο στο ανάκτορο Μπλενχάιμ παρουσία πολλών εκπροσώπων του οικονομικού τομέα.