Σημερινή

Δευτέρα, 25/03/2019
RSS

Προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο

| Εκτύπωση | 08 Ιούλιος 2018, 18:05 | Σημερινή

ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΝΟΒΙΤΣΟΚ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΣΤΟ ΣΑΛΣΜΠΕΡΙ

Μέχρι να μάθουν πού ή πώς μολύνθηκε το ζευγάρι, οι Αρχές προειδοποίησαν το κοινό να μην μαζεύει άγνωστα αντικείμενα. Ο κίνδυνος για τον πληθυσμό παραμένει μηδαμινός, σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας υγείας PHS, η οποία όμως συνέστησε «για προληπτικούς λόγους» στα πρόσωπα που μετέβησαν στα ίδια σημεία με τα θύματα να πλύνουν τα ρούχα τους και να καθαρίσουν τα υπόλοιπα είδη προσωπικού ρουχισμού. Αναβίωσε τις εντάσεις μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας το νέο περιστατικό

Οι ερευνητές επιδίδονται σε μια μάχη με τον χρόνο στο Σάλσμπερι προκειμένου να εντοπίσουν το αντικείμενο από την επαφή με το οποίο δηλητηριάστηκε με Νοβιτσόκ ένα ζευγάρι, μια υπόθεση που επιδεινώνει τις εντάσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τη Ρωσία, τέσσερις μήνες μετά τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ. Ο 45χρονος άνδρας και η 44χρονη γυναίκα, που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, εκτέθηκαν στο δηλητήριο «αφού χειρίστηκαν ένα μολυσμένο αντικείμενο», ανέφερε η Αστυνομία του Λονδίνου, χωρίς να είναι σε θέση να πει σε αυτό το στάδιο αν το δηλητήριο προέρχεται από την ίδια παρτίδα με εκείνην από την οποία δηλητηριάστηκαν ο πρώην πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια στις 4 Μαρτίου. «Θα μπορούσε να ήταν μια σύριγγα, ένα μικρό χειρουργικό δοχείο (…) που μπορεί εύκολα να περάσει απαρατήρητο», εκτιμά ο Χαμίς ντε Μπρετόν-Γκορντόν, ειδικός στα χημικά όπλα, τον οποίο ρώτησε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με έναν επιστήμονα που εργάζεται για τη βρετανική κυβέρνηση, ο οποίος μιλούσε στο BBC, «το Νοβιτσόκ είναι τόσο τοξικό που μπορεί να περάσει μέσω του δέρματος και δεν χρειάζεται να απορροφηθεί (προκειμένου να παραγάγει αποτελέσματα)».

Σχολαστικές έρευνες

Οι ερευνητές πραγματοποιούν «συστηματικές και σχολαστικές έρευνες σε πολλά μέρη», για να ξετρυπώσουν αυτό το αντικείμενο, διευκρίνισε η Αστυνομία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Έξι σημεία στα οποία σύχναζε το ζευγάρι στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας έκλεισαν για το κοινό. Η εστία για αστέγους όπου διέμενε η γυναίκα που δηλητηριάστηκε, η οποία σύμφωνα με ένα φίλο ονομάζεται Ντόουν Στέρτζες, εκκενώθηκε την Πέμπτη.

Η Αν Ζιάνγκ, μία 37χρονη μητέρα, ανησυχεί για τα δύο παιδιά της, το μικρότερο εκ των οποίων πήγε πρόσφατα σε ένα πάρκο στο Σάλσμπερι όπου είχαν πάει την Παρασκευή οι άρρωστοι και έχει πλέον αποκλειστεί από την Αστυνομία. «Το πάρκο έχει κλείσει τώρα, ως εκ τούτου ναι, είμαι ανήσυχη, φοβάμαι πως άγγιξε κάτι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Τώρα, τα παιδιά μου δεν πηγαίνουν πια σε αυτή την πλευρά της πόλης, πηγαίνουν στο σχολείο, επιστρέφουν στο σπίτι και αυτό είναι όλο».

Μέχρι να μάθουν πού ή πώς μολύνθηκε το ζευγάρι, οι Αρχές προειδοποίησαν το κοινό να μην μαζεύει άγνωστα αντικείμενα. Ο κίνδυνος για τον πληθυσμό παραμένει μηδαμινός, σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας υγείας Public Health England (PHS), η οποία όμως συνέστησε «για προληπτικούς λόγους» στα πρόσωπα που μετέβησαν στα ίδια σημεία με τα θύματα να πλύνουν τα ρούχα τους και να καθαρίσουν τα υπόλοιπα είδη προσωπικού ρουχισμού. Η πιθανότητα και άλλων δηλητηριάσεων παραμένει, δήλωσε η Χέλεν Πίκαπ, μια 49χρονη μητέρα, η οποία μίλησε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Όμως δεν μπορείς να ζητάς από τους ανθρώπους να μείνουν στα σπίτια τους. Η ζωή πρέπει να συνεχιστεί κανονικά».

Ζητούν και πάλι εξηγήσεις

Αυτό το νέο περιστατικό δηλητηρίασης αναβιώνει τις εντάσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τη Μόσχα, που κατηγορείται από τη Βρετανία ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση στον Σκριπάλ και την κόρη του. «Είναι εντελώς απαράδεκτο οι πολίτες μας να είναι στόχοι εκ προθέσεως ή τυχαία ή κάποιος να χύνει δηλητήριο στους δρόμους, στα πάρκα, στις πόλεις μας», δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ, ο οποίος κάλεσε τη Ρωσία να δώσει εξηγήσεις.

«Η χρησιμοποίηση ενός επίμονου νευροτοξικού παράγοντα σε μια αστική περιοχή είναι κάτι ασυνήθιστο, είναι ένα έγκλημα πολέμου, είναι μια τρομοκρατική πράξη απολύτως απεχθής από ένα κράτος που διατείνεται ότι είναι ένα κανονικό κράτος», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ο συντηρητικός βουλευτής Τομ Τάγκεντχατ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων.

«Βρόμικα πολιτικά παιγνίδια»

Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, έκανε λόγο για «βρόμικα πολιτικά παιχνίδια που ξεκίνησαν κάποιες δυνάμεις στο Λονδίνο». «Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι και οι εκπρόσωποί της θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις», προειδοποίησε.

Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο χαρακτήρισε περίεργη τη βρετανική στάση. «Η Ρωσία πρότεινε τη διεξαγωγή κοινής έρευνας για το Σάλσμπερι από την αρχή, η πρόταση εξακολουθεί να ισχύει. Αντί να συνεργαστεί, το Λονδίνο προτιμά να δημιουργήσει σύγχυση και να τρομοκρατήσει τους ίδιους τους Βρετανούς πολίτες», έγραψε στο Twitter η πρεσβεία. Το Λονδίνο μπορεί να επιδιώξει τη στήριξη των συμμάχων του απέναντι στη Μόσχα, καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται σε μία εβδομάδα στη Βρετανία, ενώ μια σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα διεξαχθεί εκεί στις 11 και 12 Ιουλίου.

Νέα παρτίδα;

Στο μεταξύ, ο Ρώσος χημικός που είχε αποκαλύψει την ύπαρξη αυτού του νευροτοξικού παράγοντα, δήλωσε πως το Νόβτσοκ από το οποίο δηλητηριάστηκε το ζευγάρι δεν πρέπει να προέρχεται από την ίδια παρτίδα με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε εναντίον των Σκριπάλ.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για μια νέα επίθεση, που δεν έχει σχέση με την πρώτη», είπε ο Βιλ Μιρζαγιάνοφ, μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο από το σπίτι του στο Πρίνστον των ΗΠΑ. Μολόνοτι ορισμένοι Βρετανοί επιστήμονες θεωρούν ότι το Νόβιτσοκ είναι μια σταθερή ουσία με διάρκεια ζωής ακόμη και τεσσάρων μηνών, ο Ρώσος ειδικός επισήμανε ότι «αυτό δεν είναι αλήθεια». «Το Νόβιτσοκ είναι πολύ ευαίσθητο στην υγρασία και καταστρέφεται όπου υπάρχει νερό», εξήγησε.

Ο 83χρονος χημικός, σφοδρός πολέμιος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, θεωρεί εξάλλου ότι η δηλητηρίαση του ζεύγους, ενός 45χρονου άνδρα και μιας 44χρονης γυναίκας, έγινε με σκοπό να «εκτραπεί η προσοχή» από τις έρευνες για την υπόθεση των Σκριπάλ. Στοχοθετώντας ανθρώπους που «δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τη Ρωσία», οι Ρώσοι «θέλουν να δείξουν ότι πρόκειται για εσωτερικό, βρετανικό πρόβλημα, όχι για διεθνές», καθώς πλησιάζει και η πρώτη σύνοδος κορυφής μεταξύ του Πούτιν και του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, συνέχισε.