Σημερινή

Δευτέρα, 17/06/2019
RSS

Άγνωστο πότε θα απεγκλωβιστούν

| Εκτύπωση | 08 Ιούλιος 2018, 18:04 | Σημερινή

ΣΤΗ ΣΠΗΛΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΤΑ 12 ΠΑΙΔΙΑ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥΣ

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΠΕΝΤΕ ΜΕ ΕΠΤΑ ΜΕΡΕΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΕΞΩ Ο ΠΡΩΤΟΣ. ΑΝ ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΚΑΤ’ ΕΥΧΗΝ, ΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΕΩΣ ΕΝΑ ΜΗΝΑ Ή ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ, ΟΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΕΙΔΙΚΟΙ


Η καλύτερη επιλογή παραμένει, βεβαίως, τα παιδιά να βγουν από τη σπηλιά περπατώντας, ώστε να μην χρειαστεί να γίνει καθόλου κατάδυση ή να πρέπει να κολυμπήσουν μόνο για μικρό μέρος της διαδρομής. Ωστόσο αυτό εξαρτάται από τον αστάθμητο παράγοντα του καιρού, καθώς οι βροχοπτώσεις στη χώρα συνεχίζονται

Ο δραματικός εντοπισμός το βράδυ της Δευτέρας των 12 αγοριών και του προπονητή ποδοσφαίρου τους που αγνοούνταν επί εννέα μέρες μέσα σε σπήλαιο της Ταϊλάνδης συγκλόνισε όλο τον κόσμο. Οι διασώστες αποκάλεσαν το έργο τους «επικίνδυνες αποστολές», αλλά ξεπέρασαν κάθε εμπόδιο και εντόπισαν την ομάδα των αγνοουμένων. «Η έρευνά μας στέφθηκε με επιτυχία αλλά απομένει η διάσωση», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης της επαρχίας Τσιανγκ Ράι, Ναρονγκσάκ Οσοτανάκορν. «Είναι απίστευτο. Το περίμενα εδώ και δέκα ημέρες. Δεν πίστευα ότι θα ερχόταν αυτή η ημέρα», δήλωσε κατενθουσιασμένος ο πατέρας ενός από τους εφήβους. Αυτό, ωστόσο, ήταν μια πρώτη ανάσα αισιοδοξίας, καθώς το ενδιαφέρον όλων στρέφεται τώρα στην ασφαλή μεταφορά τους εκτός σπηλαίου, κάτι που αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο και περίπλοκο και μπορεί να αποβεί εξαιρετικά χρονοβόρο.

Χρονοβόρα διαδικασία

Οι πιθανότητες να απεγκλωβιστούν σύντομα είναι ουσιαστικά μηδαμινές: η στάθμη του νερού είναι τέτοια που θα έπρεπε να καταδυθούν και να βγουν κολυμπώντας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ένας έμπειρος δύτης θα χρειαζόταν έξι ώρες για να διανύσει την απόσταση μέχρι την είσοδο του σπηλαίου. Τα παιδιά, ηλικίας από 11 έως 16 ετών, και ο 25χρονος προπονητής τους βρέθηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας από δύο Βρετανούς δύτες, σε βάθος 4 χιλιομέτρων μέσα στο σπήλαιο. Είναι αδυνατισμένα και εξαντλημένα από την περιπέτειά τους. Γιατροί έφτασαν στο σημείο όπου βρίσκονται τα παιδιά και θα εξετάσουν κατά πόσον είναι σε θέση να καταδυθούν. Θα σταλεί επίσης στο εσωτερικό ο κατάλληλος καταδυτικός εξοπλισμός, τρόφιμα και φάρμακα. «Πρέπει να τους προπονήσουμε... Να δούμε τι μπορούν να κάνουν», είπε ο κυβερνήτης.

Στο μεταξύ, οι διασώστες συνεχίζουν αδιάκοπα την απάντληση των νερών από το σπήλαιο για να διευκολύνουν την έξοδο των παιδιών. «Ετοιμαζόμαστε να τα απομακρύνουμε από το σημείο όπου μπήκαν και αντλούμε όσο περισσότερο νερό γίνεται για να μην χρειαστεί να καταδυθούν» ή, αν δεν γίνεται αλλιώς, η απόσταση που θα χρειαστεί να κολυμπήσουν να είναι η μικρότερη δυνατή, εξήγησε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Ναπαράτ Κανταβόνγκ, προπονητής της παιδικής ποδοσφαιρικής ομάδας, δήλωσε βέβαιος ότι το γεγονός πως τα παιδιά αυτά ασχολούνταν με ένα ομαδικό άθλημα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιβίωσή τους. «Είμαι τόσο χαρούμενος. Τους μαθαίνουμε να αγαπούν ο έναν τον άλλον, να είναι μια ομάδα», δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση. Επιπροσθέτως, «το ποδόσφαιρο είναι το άθλημα των μαχητών», είπε.

Παζλ η διαδικασία

Ο Μπουτς Χέντρικς, ένας βετεράνος δύτης-διασώστης και πρόεδρος της εταιρείας Lifeguard Systems στις ΗΠΑ, εξηγεί πως το σημαντικό στοιχείο είναι ότι κανένα από τα παιδιά δεν μπορεί να κολυμπήσει. Αν δεν φοβούνται το νερό, μπορεί να παρασχεθεί εξοπλισμός που να τους επιτρέπει να αναπνέουν και μάσκα που θα καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπό τους. Πιθανόν να χρειαστούν ειδικά κατασκευασμένες στολές κατάδυσης, ώστε να μην υποστούν υποθερμία σε τέτοιο βαθμό που να μην μπορούν να λειτουργήσουν.

Επειδή είναι στενά τα περάσματα, τα παιδιά θα πρέπει να μεταφέρονται έξω από το σπήλαιο ένα-ένα. Το σύστημα θα λειτουργήσει ως σκυταλοδρομία και κάθε αγόρι θα περνά από τα χέρια του ενός διασώστη στα χέρια του άλλου. Σύμφωνα με τον Χέντρικς, θα χρειαστούν πέντε με επτά μέρες μέχρι να βγει έξω ο πρώτος. Αν όλα πάνε κατ΄ ευχήν, το πιθανότερο είναι να χρειαστούν από δύο εβδομάδες έως ένα μήνα ή λίγο περισσότερο για την ολοκλήρωση της επιχείρησης. Όπως εξηγεί, τα υπερβολικά στενά περάσματα δεικνύουν ότι μπορεί να υπάρχουν σημεία όπου οι διασώστες θα πρέπει να βγάλουν τον εξοπλισμό τους, να τον εναποθέσουν μπροστά τους και στη συνέχεια να τον φορέσουν και πάλι.

Αν επιλεχθεί η λύση να καταδυθούν, ο συνδυασμός του διασώστη με κάποιον υποβρύχιο κολυμβητή χωρίς εκπαίδευση μπορεί να αποδειχθεί μοιραίος και για τους δύο, σύμφωνα με τον Ανμάρ Μίρζα, συντονιστή της Αμερικανικής Εθνικής Επιτροπής Διάσωσης Σπηλαίων. Ήδη οι δύτες έχουν από μόνοι τους προβλήματα για τη μεταφορά του εξοπλισμού τους. Εξίσου επικίνδυνη είναι και η πλημμελής ορατότητα. Είναι σχεδόν μηδενική, που σημαίνει ότι οι δύτες βαδίζουν ουσιαστικά στα τυφλά. Οι διασώστες θα δίνουν οδηγίες για τον προορισμό τους και την ασφαλή τους έξοδο.

Το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, όπου έχουν εγκλωβιστεί τα παιδιά, είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε μήκος σπήλαια της χώρας (10 χλμ.) και ένα από τα πιο δύσκολα για να πλοηγηθεί κάποιος, καθώς οι διάδρομοί του είναι στενοί και ελικοειδείς. Αν καταδυθούν, η μόνη επιλογή τους θα είναι να ακολουθήσουν τα βήματα των διασωστών τους μέσα από στενά περάσματα γεμάτα λάσπη. Η διαδρομή αυτή για έναν υγιή και έμπειρο δύτη Navy SEAL απαιτεί περίπου έξι ώρες.

Η καλύτερη επιλογή παραμένει, βεβαίως, τα παιδιά να απεγκλωβιστούν από τη σπηλιά περπατώντας, ώστε να μην χρειαστεί να γίνει καθόλου κατάδυση ή να πρέπει να κολυμπήσουν μόνο για μικρό μέρος της διαδρομής. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από τον αστάθμητο παράγοντα του καιρού, καθώς οι βροχοπτώσεις στη χώρα συνεχίζονται.

Μηνύματα υποστήριξης

Δεν είναι η πρώτη φορά που σώζονται άνθρωποι οι οποίοι είχαν παγιδευτεί για πολλές ημέρες σε σπήλαια ή ορυχεία: το 2014, στη Γερμανία, ένας άνδρας εντοπίστηκε ζωντανός αφού περέμεινε επί 11 ημέρες μέσα σε μια σπηλιά. Το 2012 στο Περού ανθρακωρύχοι σώθηκαν μετά από 7 ημέρες, ενώ το 2010 στο Σαν Χοσέ της Χιλής, 33 εργάτες ορυχείου εγκλωβίστηκαν σε βάθος 700 μέτρων και σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την είσοδο και σώθηκαν μετά από 69 ημέρες, χάρη σε μια διεθνή επιχείρηση που μεταδόθηκε ζωντανά από πολλά τηλεοπτικά κανάλια σε όλον τον κόσμο.

«Θα ήθελα να στείλω χαιρετισμούς και να ευχηθώ πολλή δύναμη στις Αρχές και τις οικογένειες των 12 αυτών παιδιών», δήλωσε ο Μάριο Σεπουλβέδα, ένας από τους Χιλιανούς μεταλλωρύχους, σε βίντεο που ανήρτησε στο Twitter. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν η κυβέρνηση της χώρας αυτής κάνει ό,τι μπορεί και καταβάλει όλες τις ανθρωπίνως δυνατές προσπάθειες, η διάσωση θα είναι επιτυχής. Ο Θεός να σας ευλογεί!», δήλωσε, φορώντας το κόκκινο κράνος και το κίτρινο γιλέκο ασφαλείας.

«Προσευχόμαστε για εσάς, για κάθε μία από τις οικογένειες και για τα παιδιά αυτά», τόνισε ο Σεπουλβέδα. «Θέλω να γνωρίζετε ότι ξέρουμε τι περνάτε, την αγωνία, τη λύπη, την απόγνωση και την οδύνη που νιώθετε», πρόσθεσε η σύζυγός του Κάτι Βαλβίδια.