Σημερινή

Δευτέρα, 25/03/2019
RSS

Έρχονται πλατφόρμες αποβίβασης κι ελεγχόμενα κέντρα

| Εκτύπωση | 01 Ιούλιος 2018, 18:04 | Σημερινή

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥΩΡΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ, ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Ενώ οι μεταναστευτικές ροές παραμένουν σε έξαρση κι εκατοντάδες πρόσφυγες, που εγκαταλείπουν άρον-άρον τις χώρες τους, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο σε χώρες, κυρίως, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χάνονται, μετατρέποντας τη Μεσόγειο σε υγρό τάφο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν τα ξημερώματα της Παρασκευής, μετά από πολύωρες συζητήσεις κι υπό την δαμόκλειο σπάθη του ιταλικού βέτο, σε μία συμβιβαστική συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Ανάμεσα σ’ άλλα, οι «28» συμφώνησαν στη δημιουργία πλατφόρμων αποβίβασης προσφύγων και μεταναστών κι «ελεγχόμενων κέντρων», καθώς επίσης και στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων των χωρών-μελών της Ε.Ε. Παρά τη συμφωνία, όμως, το πρόβλημα δεν φαίνεται να έχει λυθεί, αφού η Ρώμη δήλωσε πως θα αποφασίσει αργότερα εάν θα φιλοξενήσει κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στη δική της επικράτεια.

Τα βασικά σημεία

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα βασικά σημεία του κειμένου της συμφωνίας, της οποίας, ειρήσθω εν παρόδω, ολόκληρο ήταν διαθέσιμο μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής μόνο στα Αγγλικά, είναι τα εξής:

1. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «επαναβεβαιώνει ότι προϋπόθεση για μια λειτουργική πολιτική της Ε.Ε. είναι μια συνεκτική προσέγγιση» στο ζήτημα της μετανάστευσης, η οποία «συνδυάζει τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.». Αυτή «δεν είναι μια πρόκληση που αφορά ένα κράτος μέλος μόνο, αλλά την Ευρώπη ως σύνολο».

2. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «είναι αποφασισμένο» να «αποτρέψει την επάνοδο των ανεξέλεγκτων ροών» προσφύγων και μεταναστών, όπως είχε συμβεί το 2015, αλλά και «να αναχαιτίσει περαιτέρω την παράνομη μετανάστευση σε όλες τις υπάρχουσες και προκύπτουσες οδούς».

3. Ως προς τη θαλάσσια οδό της κεντρικής Μεσογείου, «οι προσπάθειες για να εμποδιστούν οι διακινητές να δρουν» με ορμητήριο «τη Λιβύη» και άλλες χώρες «πρέπει να εντατικοποιηθούν περαιτέρω». Η Ε.Ε. δεσμεύεται να συνεχίσει «να στέκει στο πλευρό της Ιταλίας και άλλων χωρών της πρώτης γραμμής ως προς το ζήτημα αυτό».

4. Όσον αφορά την οδό της ανατολικής Μεσογείου, «χρειάζονται επιπρόσθετες προσπάθειες για να εφαρμοστεί πλήρως η Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, να αποτραπούν νέες διελεύσεις από την Τουρκία και να σταματήσουν οι ροές (…)». Ακόμη, είναι «επειγόντως απαραίτητες περισσότερες προσπάθειες για να εξασφαλιστούν οι ταχείες επαναπροωθήσεις και να αποτραπεί η ανάπτυξη νέων θαλάσσιων ή χερσαίων οδών (…) Υπό το φως της πρόσφατης αύξησης των ροών στη δυτική Μεσόγειο, η Ε.Ε. θα υποστηρίξει, οικονομικά και με άλλους τρόπους, όλες τις προσπάθειες των χωρών μελών, ειδικά της Ισπανίας, και των χωρών προέλευσης και διέλευσης, ειδικά του Μαρόκου, για να εμποδίσουν την παράνομη μετανάστευση».

5. Για να τρωθεί το «επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών» μεταναστών και προσφύγων και άρα να «αποτρέπονται οι τραγικές απώλειες ζωών», είναι «απαραίτητο να εξαλειφθούν τα κίνητρα για τα επικίνδυνα αυτά ταξίδια. Αυτό απαιτεί μια νέα προσέγγιση», που θα βασίζεται σε «κοινές ή συμπληρωματικές ενέργειες των χωρών μελών» ως προς την αποβίβαση «όσων σώζονται σε αποστολές έρευνας και διάσωσης». «Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί (…) να εξεταστεί η ιδέα να δημιουργηθούν περιφερειακές πλατφόρμες αποβίβασης, σε στενή συνεργασία με τρίτες χώρες, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Αυτές οι πλατφόρμες θα πρέπει να λειτουργούν λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες περιστάσεις, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

6. Στην επικράτεια της Ε.Ε., εκείνοι που διασώζονται, βάσει του διεθνούς δικαίου, θα πρέπει να αναλαμβάνονται, εντός των ορίων μιας «κοινής προσπάθειας», από «ελεγχόμενα κέντρα που θα δημιουργηθούν σε κράτη μέλη, μόνο σε εθελοντική βάση, όπου η ταχεία και ασφαλής επεξεργασία θα επιτρέπει, με την πλήρη υποστήριξη της Ε.Ε., να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ των παράτυπων μεταναστών, που θα επαναπατρίζονται, και εκείνων που χρειάζονται διεθνή προστασία, για τους οποίους μπορεί να έχει εφαρμογή η αρχή της αλληλεγγύης». Τα μέτρα γι' αυτά «τα ελεγχόμενα κέντρα» θα ληφθούν «σε εθελοντική βάση», χωρίς αυτό «να προκαταλαμβάνει τη μεταρρύθμιση του (κανονισμού του) Δουβλίνου».

7. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «συμφωνεί στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του Μηχανισμού για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία και ταυτόχρονα, τη μεταφορά 500 εκατομμυρίων ευρώ από το 11ο αποθεματικό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης στο Καταπιστευματικό Ταμείο Υποδομών της Ε.Ε. για την Αφρική».

8. Η αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης «στην καρδιά του προϋποθέτει μια εταιρική σχέση με την Αφρική», με σκοπό «την κοινωνικοοικονομική μεταμόρφωση της Αφρικανικής ηπείρου».

9. Ενόψει «του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει την ανάγκη για ευέλικτα εργαλεία που θα επιτρέπουν ταχεία εκταμίευση ώστε να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση» και καλεί να προβλεφθούν ποσά αφιερωμένα «στην εσωτερική ασφάλεια, την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων, το άσυλο και τη μετανάστευση».

10. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει «την ανάγκη τα κράτη μέλη να εγγυηθούν τον αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., με την οικονομική και την υλική υποστήριξη της Ε.Ε.», ενώ υπογραμμίζει «την ανάγκη να επιταχυνθούν οι αποτελεσματικοί επαναπατρισμοί των παράτυπων μεταναστών».

11. Όσον αφορά την «κατάσταση εσωτερικά στην Ε.Ε., οι δευτερογενείς μετακινήσεις αιτούντων άσυλο μεταξύ κρατών μελών θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και του κεκτημένου (του χώρου) Σένγκεν», επομένως οι χώρες μέλη «πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα εσωτερικά νομικά και διοικητικά μέτρα για να σταματήσουν αυτές τις κινήσεις και να συνεργαστούν πιο στενά προς τον σκοπό αυτό».

12. Όσον αφορά «τη μεταρρύθμιση για το νέο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος (…)», αλλά χρειάζεται να υπάρξει «συναίνεση για τη μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου». που θα βασίζεται σε «ισορροπία μεταξύ της ευθύνης και της αλληλεγγύης»

Αποσοβήθηκε κρίση στη Γερμανία

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., που αφορούν στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, φαίνεται να επιφέρουν ύφεση στην ενδοκυβερνητική κρίση στη Γερμανία μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών. Σχολιάζοντας τις αποφάσεις αυτές ο Αντιπρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών, Χανς Μίχελμπαχ, δήλωσε ότι «αποτελούν θετική ένδειξη πως κάτι κινείται προς τη θετική κατεύθυνση στην Ευρώπη. Το θέμα τώρα είναι η ενίσχυση των εθνικών συνόρων και η ενσωμάτωση των προσφύγων. Θέλουμε τη συνεργασία με τους Χριστιανοδημοκράτες, η συμμαχία αυτή έχει για εμάς προτεραιότητα».

Μετά και τις εξελίξεις αυτές, με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσουν οι Χριστιανοκοινωνιστές στη διάσκεψή τους που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους. Υπενθυμίζεται πως, ο Υπουργός Εσωτερικών, Χριστιανοκοινωνιστής, Χορστ Ζεεχόφερ, έχει θέσει στην Καγκελάριο Μέρκελ προθεσμία μέχρι σήμερα, για να βρεθούν, όπως αναφέρει, ικανοποιητικές ευρωπαϊκές λύσεις, διαφορετικά απειλεί με μονομερείς ενέργειες, όπως η επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο που έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Νέο ναυάγιο

Λίγες ώρες, πάντως, μετά την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στους «28» για το προσφυγικό, σημειώθηκε νέο ναυάγιο σκάφους, που μετέφερε πρόσφυγες ανοικτά των δυτικών ακτών της Λιβύης. Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή αξιωματικός της λιβυκής ακτοφυλακής, περί τους 100 ανθρώπους πνίγηκαν μετά το ναυάγιο, ενώ η ακτοφυλακή περισυνέλεξε 14 επιζώντες στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των ακτών της Τρίπολης. Σε άλλο περιστατικό, η λιβυκή ακτοφυλακή σταμάτησε τον πλουν δύο ακόμη σκαφών που μετέφεραν 200 πρόσφυγες και μετανάστες.

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την νοτιοδυτική Συρία από τότε που οι κυβερνητικές δυνάμεις ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της περιοχής που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία και τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία, ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή που συνορεύει με τα Υψίπεδα του Γκολάν.