Σημερινή

Δευτέρα, 18/02/2019
RSS

Εμπορικός πόλεμος σε εξέλιξη…

| Εκτύπωση | 01 Ιούλιος 2018, 18:03 | Σημερινή

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΦΟΒΟΥΣ ΑΝΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, ΟΙ ΗΠΑ, ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ, ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΔΑΣΜΟΥΣ ΣΕ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ, ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΑΡΚΕΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ-ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

Πολλές χώρες αντέδρασαν έντονα στην επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ, ανακοινώνοντας αντίμετρα, με την Ουάσιγκτον, ωστόσο, να ανταπαντά άμεσα, δημιουργώντας φόβους για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο


Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από την πρώτη μέρα αναλήψεως των καθηκόντων του έχει απασχολήσει πολλάκις τη διεθνή κοινότητα με τις αποφάσεις του. Ανάμεσα σε πολλά άλλα, ο πλανητάρχης επιχειρεί να ταράξει την παγκόσμια τάξη στο εμπόριο. Στο πλαίσιο αυτό, επεδίωξε να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους αρκετών εμπορικών συμφωνιών-σχέσεων των ΗΠΑ με πολλά κράτη κι ιδιαίτερα με την Κίνα. Προκειμένου να πετύχει, μάλιστα, τον στόχο του, επέβαλε δασμούς σε εισαγωγές, προκαλώντας αντίποινα από χώρες, ενώ δημιούργησε φόβους για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.

Τα μέτρα

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ με τηλεγράφημά του παρουσίασε στα μέσα της εβδομάδας τα μέτρα, τα αντίποινα και τις απειλές στο εμπόριο που έχουν ανακοινωθεί από τις αρχές του έτους. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε, στις 22 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, ο Αμερικανός Πρόεδρος επέβαλε δασμούς στα εισαγόμενα φωτοβολταϊκά πάνελ και τα πλυντήρια, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ στις 7 Φεβρουαρίου.

Την 1η Φεβρουαρίου, εξάλλου, ο Υπουργός Εμπορίου της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι της χώρας σε θέματα εμπορίου διαμαρτυρήθηκαν εντόνως στις ΗΠΑ για τα αμερικανικά μέτρα στα εισαγόμενα πλυντήρια και φωτοβολταϊκά πάνελ, ενώ τρεις μέρες μετά (4 Φεβρουαρίου), η Κίνα ξεκίνησε μια έρευνα κατά του ντάμπινγκ και των επιδοτήσεων στις εισαγωγές σόργου από τις ΗΠΑ, πριν περάσει ούτε καν ένα 15ήμερο από την επιβολή κυρώσεων από τον Τραμπ στις εισαγωγές ηλιακών πάνελ και πλυντηρίων.

Λίγες εβδομάδες, όμως, αργότερα, και δη στις 27 Φεβρουαρίου, η Κίνα αίρει τους δασμούς κατά του ντάμπινγκ και των επιδοτήσεων σε αμερικανικά κοτόπουλα, δίνοντας τέλος σε μια διαμάχη ετών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, ύστερα από απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου τον Ιανουάριο.

Χάλυβας και αλουμίνιο

Αρχές της Άνοιξης (8 Μαρτίου), ο πλανητάρχης ανακοινώνει την πρόθεσή του να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα 25% και αλουμινίου 10%, εξαιρώντας τον Καναδά και το Μεξικό. Τέσσερεις μέρες αργότερα, το Υπουργείο Οικονομικών της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι η Σεούλ θα «χρησιμοποιήσει όλα τα δυνατά μέσα» για να απαντήσει στους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο. Αγνοώντας την προειδοποίηση της Σεούλ, οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα (25%) και αλουμινίου (10%), στις 23 Μαρτίου.

Δίνονται, όμως, εξαιρέσεις στην Αργεντινή, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις 26 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά έρευνα για το κατά πόσον οι αμερικανικοί δασμοί στις εισαγωγές δικαιολογούν μέτρα με στόχο να αποτραπεί η αθρόα εισροή χάλυβα στην Ευρώπη από την Ασία. Η Ε.Ε. θα μπορούσε να εφαρμόσει προσωρινά μέτρα -δασμούς ή ποσοστώσεις- τον Ιούλιο.

Αντίποινα Κίνας

Ως αντίποινα στις αμερικανικές αποφάσεις, η Κίνα αυξάνει στις 2 Απριλίου τους δασμούς κατά έως και 25% σε 128 αμερικανικά προϊόντα, από κατεψυγμένο χοιρινό και κρασί έως ορισμένα φρούτα και καρπούς, ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς στο αλουμίνιο και τον χάλυβα. Ένα εικοσιτετράωρο αργότερα, η Ουάσινγκτον πρότεινε δασμούς 25% σε περίπου 1.300 προϊόντα τεχνολογίας και μεταφορών και ιατρικά προϊόντα από την Κίνα, αξίας 50 δισεκ. δολαρίων, για να προσπαθήσει να αναγκάσει το Πεκίνο να αλλάξει τις πρακτικές του στην πνευματική ιδιοκτησία.

Στις 4 Απριλίου, το Πεκίνο ανταποδίδει το χτύπημα, απειλώντας με πρόσθετους δασμούς 25% σε 106 αμερικανικά προϊόντα, αξίας 50 δισεκ. δολαρίων, που περιλαμβάνουν τη σόγια, το βαμβάκι, τα αεροπλάνα, τα αυτοκίνητα, το βοδινό κρέας, τον καπνό και το ουίσκι. Δύο μέρες αργότερα (6 Απριλίου), η Νότιος Κορέα ανακοινώνει ότι έχει ενημερώσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ότι επιδιώκει την αναστολή των δασμολογικών παραχωρήσεων σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, αξίας 480 εκατ. δολαρίων, ως απάντηση στα αμερικανικά μέτρα σε βάρος των εισαγωγών από τη Νότια Κορέα, ενώ στις 18 Απριλίου, η Κίνα επιβάλλει υψηλές εγγυήσεις αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές αμερικανικού σόργου καθώς το Πεκίνο συνεχίζει την έρευνά του για πρακτικές ντάμπινγκ στο συγκεκριμένο προϊόν.

Στο τέλος Απριλίου, ο Τραμπ ανακοινώνει την απόφασή του να αναβάλει την επιβολή των δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο για τον Καναδά, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Μεξικό έως την 1η Ιουνίου και δηλώνει ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία για μόνιμες εξαιρέσεις για την Αργεντινή, την Αυστραλία και τη Βραζιλία.

Αντιδράσεις Νοτίου Κορέας-Ε.Ε.

Στις 14 Μαΐου, η Νότιος Κορέα ανακοινώνει ότι έχει παραπέμψει στον ΠΟΕ τη διαμάχη κατά των ΗΠΑ για την επιβολή δασμών στα πλυντήρια και τα φωτοβολταϊκά πάνελ καθώς τα μέτρα θεωρήθηκαν ότι παραβιάζουν τη συμφωνία του ΠΟΕ, ενώ τρεις μέρες αργότερα, οι ηγέτες της Ε.Ε. προτείνουν συζητήσεις με την Ουάσιγκτον προκειμένου να αρθούν οι δασμοί σε βιομηχανικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων τα αυτοκίνητα, για να αποφευχθεί ένας πιθανός εμπορικός πόλεμος.

Στις 22 Μαΐου, ο ΠΟΕ ανακοινώνει ότι η Ιαπωνία, η Ρωσία και η Τουρκία έχουν προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για πιθανά αντίποινα για τους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικοί δασμοί θα προσθέσουν φόρους 538 εκατ. δολαρίων στις ετήσιες εξαγωγές της σε χάλυβα και αλουμίνιο. Η Ιαπωνία τοποθετεί το ποσό αυτό στα 440 εκατ. δολάρια και η Τουρκία στα 267 εκατ. δολάρια.

Διαμαρτυρία στον ΠΟΕ έκανε και η Ινδία. Στις 19 Μαΐου, εξάλλου, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την έρευνα αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές του αμερικανικού σόργου εν μέσω ανησυχιών για αύξηση του κόστους και οικονομική ζημία στο εσωτερικό της χώρας.

Η απάντηση Καναδά - Μεξικού

Στα τέλη της άνοιξης και δη την 31η Μαΐου, ο Καναδάς ανακοινώνει την πρόθεσή του να επιβάλλει δασμούς ως αντίποινα σε αμερικανικές εξαγωγές αξίας 16,6 δισεκ. δολαρίων Καναδά από την 1η Ιουλίου και έως ότου οι ΗΠΑ άρουν τα δικά τους μέτρα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται δασμοί 25% σε προϊόντα σιδήρου και χάλυβα και 10% σε μια σειρά από αγαθά όπως τρόφιμα, χυμός πορτοκαλιού, ουίσκι, προϊόντα αλουμινίου και είδη προσωπικής υγιεινής.

Έξι μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 5 Ιουνίου, το Μεξικό επιβάλλει δασμούς με άμεση ισχύ σε αμερικανικά προϊόντα, από χάλυβα και χοιρινό έως μπέρμπον, ως απάντηση στους δασμούς στις εισαγωγές μετάλλων που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ. Με δεδομένες τις αντιδράσεις πολλών χωρών, πάντως, οι ΗΠΑ, την 1η Ιουνίου, επιβάλλουν ποσοστώσεις στις εισαγωγές χάλυβα από την Αργεντινή, τη Βραζιλία και τη Νότια Κορέα προκειμένου να αντικαταστήσουν τους δασμούς.

Εφαρμόζουν επίσης ποσοστώσεις στις εισαγωγές αλουμινίου από την Αργεντινή. Εξαιρούν μόνιμα την Αυστραλία από τους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο. Μία βδομάδα αργότερα, εξάλλου, η Κίνα επέβαλε προσωρινά μέτρα αντιντάμπινγκ σε εισαγωγές κοτόπουλου από τη Βραζιλία, καθώς κατέληξε ότι η εγχώρια βιομηχανία είχε δεχθεί σημαντικό πλήγμα.

Πεκίνο Vs Ουάσιγκτον

Στα μέσα Ιουνίου οι ΗΠΑ κορύφωσαν την αντιπαράθεσή τους με την Κίνα, με το γραφείο του Αμερικανού εκπροσώπου για θέματα εμπορίου (USTR) να ανακοινώνει ότι προχωρεί στην αναθεώρησης της λίστας με τους κινεζικούς δασμούς, θέτοντας στο στόχαστρο προϊόντα 34 δισεκ. δολαρίων με τους δασμούς να τίθενται σε ισχύ στις 6 Ιουλίου.

Το USTR αποκάλυψε επίσης μια δεύτερη δέσμη προϊόντων 16 δισεκ. δολαρίων που θα τεθούν σε ισχύ αργότερα φέτος, ύστερα από μια περίοδο δημόσιας διαβούλευσης. Δεν πέρασαν καλά-καλά 24 ώρες από την ανακοίνωση των ΗΠΑ κι η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει επιπλέον δασμούς σε 659 αμερικανικά προϊόντα που εισάγονται στην Κίνα, αξίας 50 δισεκ. δολαρίων, ως απάντηση στην ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα επιβάλουν δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές. Δύο 24ωρα αργότερα και δη στις 18 Ιουνίου, ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να επιβάλει δασμούς 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων.

Ο Τράμπ δήλωσε ότι ζήτησε από τον Αμερικανό εκπρόσωπο σε θέματα εμπορίου Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ να καταρτίσει μια λίστα με πιθανούς νέους δασμούς και είναι έτοιμος να θέσει στο στόχαστρό του επιπλέον κινεζικά προϊόντα 200 δισεκ. δολαρίων εάν το Πεκίνο ανταπαντήσει για δεύτερη φορά. Στις 20 Ιουνίου, ο Αμερικανός Υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε ότι το Υπουργείο του έλαβε αποφάσεις για τα πρώτα 98 αιτήματα από εταιρείες για εξαιρέσεις σε προϊόντα χάλυβα, εγκρίνοντας 41 και απορρίπτοντας 56.

Οι εξαιρέσεις καλύπτουν επτά διαφορετικές εταιρείες, που εισάγουν προϊόντα χάλυβα από την Ιαπωνία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Κίνα. Το υπουργείο ερευνά επίσης ενδεχόμενες αυξήσεις στις τιμές χάλυβα στις ΗΠΑ για να δει εάν κάποιοι παράγοντες στις αγορές «αποκομίζουν παράνομα κέρδος» από τους νέους δασμούς.

Μέτωπο με Ευρώπη

Την 21η Ιουνίου, η Ινδία, η χώρα που αγοράζει τις μεγαλύτερες ποσότητες αμερικανικού αμυγδάλου στον κόσμο, αύξησε τους δασμούς στις εισαγωγές καρπών και άλλων αγαθών, σύμφωνα με εντολή της κυβέρνησης, ενώ την επόμενη ημέρα η Ε.Ε. επέβαλε δασμούς 25% σε αμερικανικές εισαγωγές ύψους 2,8 δισεκ. ευρώ ως απάντηση στους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στον ευρωπαϊκό χάλυβα και το αλουμίνιο. Τα αμερικανικά αυτά προϊόντα περιλαμβάνουν το μπέρμπον, τα τζιν και τις μοτοσικλέτες.

Την ίδια μέρα, ο Τραμπ απείλησε την Ευρώπη με δασμούς 20% σε όλες τις αμερικανικές εισαγωγές οχημάτων που συναρμολογούνται στην Ε.Ε. Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ επί του παρόντος επιβάλλουν δασμούς 2,5% στα εισαγόμενα επιβατικά αυτοκίνητα από την Ε.Ε. και 25% στα εισαγόμενα φορτηγάκια, ενώ η Ε.Ε. επιβάλλει σήμερα δασμούς 10% στα εισαγόμενα αμερικανικά οχήματα.

Στις 26 Ιουνίου, η Κίνα δήλωσε ότι θα άρει τους δασμούς εισαγωγών σε συστατικά ζωοτροφών από πέντε ασιατικές χώρες, σε μία ένδειξη ότι το Πεκίνο αναζητά εναλλακτικούς προμηθευτές καθώς η εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ κλιμακώνεται, ενώ ο Τραμπ από την πλευρά του δηλώνει ότι η κυβέρνησή του ολοκληρώνει τη μελέτη για αύξηση των δασμών εισαγωγής σε οχήματα από την Ε.Ε. Τέλος, στις 27 Ιουνίου, ο Αμερικανός Πρόεδρος προειδοποίησε ότι θα χρησιμοποιήσει ένα ισχυρότερο συμβούλιο εξέτασης των εξαγορών και των συγχωνεύσεων για να περιορίσει τις εξαγορές από την Κίνα αμερικανικών εταιρειών με σημαντική τεχνολογία.