Σημερινή

Παρασκευή, 22/02/2019
RSS

Γερμανία: Τριγμοί στην κυβερνητική συμμαχία

| Εκτύπωση | 24 Ιούνιος 2018, 18:05 | Του Μάριου Ζίττη

ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΚΟΙΝΩΝΙΣΤΩΝ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΒΑΥΑΡΙΑΣ ΠΙΕΖΕΙ ΤΗΝ ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ, ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΑΙΤΗΤΩΝ ΑΣΥΛΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

Ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών, μάλιστα, έδωσε την περασμένη Δευτέρα προθεσμία δύο εβδομάδων στη Γερμανίδα Καγκελάριο, για να πετύχει συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της στο προσφυγικό


Έντονη ρήξη έχει ξεσπάσει στη γερμανική κυβέρνηση με φόντο το προσφυγικό. Η διαφωνία της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του Υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Χορστ Ζεεχόφερ, φαίνεται να απειλεί τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας. Ο Ζεεχόφερ, ηγέτης της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU), που είναι αδελφό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και βασικός εταίρος στη γερμανική Κυβέρνηση, πιέζει την Άγκελα Μέρκελ για λήψη μέτρων που θα περιορίσουν την είσοδο αιτητών ασύλου στη χώρα.

Από την άλλη η Γερμανίδα Καγκελάριος θεωρεί ότι οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται αναφορικά με το προσφυγικό πρέπει να γίνονται σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους και όχι μονομερώς από τα κράτη εις βάρος άλλων κρατών. Η Μέρκελ πιστεύει ότι η λύση μπορεί και πρέπει να παρθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρότι οι προσπάθειες για κοινή πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν σε μεγάλο βαθμό αποτύχει.

Οι αξιώσεις Ζεεχόφερ

Για τον Χορστ Ζεεχόφερ η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει το κόμμα του πρέπει να προχωρήσει σε άμεση λήψη μέτρων προς αντιμετώπιση του ακανθώδους ζητήματος. Ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών, μάλιστα, έδωσε την περασμένη Δευτέρα προθεσμία δύο εβδομάδων στη Γερμανίδα Καγκελάριο για να πετύχει συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της στο προσφυγικό. Σε αντίθετη περίπτωση, ο Ζεεχόφερ απειλεί ότι θα δώσει διαταγή για στέρηση εισόδου στη χώρα στους αιτητές ασύλου οι οποίοι προηγουμένως έχουν καταγραφεί σε άλλη χώρα.

Ο Ζεεχόφερ έχει διά της θέσης του ως Υπουργός Εσωτερικών την αρμοδιότητα να εφαρμόσει το μέτρο μονομερώς, κάτι το οποίο θα υποχρεώσει τη Γερμανίδα Καγκελάριο να τον απολύσει. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει το πιο πιθανό στην κατάρρευση της γερμανικής κυβέρνησης και την προκήρυξη νέων εκλογών.

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), πάντως, κατηγόρησε την Χριστιανοκοινωνική Ένωση της Βαυαρίας ότι έχει αντιγράψει τις θέσεις του στο προσφυγικό, κάνοντας λόγο για ψηφοθηρία ενόψει των επερχόμενων τοπικών εκλογών στη Βαυαρία στις 14 του Οκτώβρη. Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι αποτελούν τον τρίτο εταίρο στον κυβερνητικό σχηματισμό, στηρίζουν πλήρως τη Γερμανίδα Καγκελάριο και τις προσπάθειες που καταβάλλει για κοινή πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παρόλα αυτά, σε τοποθέτησή της, η ηγέτιδα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Άντρεα Νάλες δήλωσε ότι τυχόν συμφωνία μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών δεν συνεπάγεται αυτόματα τη συναίνεση του κόμματος της κεντροαριστεράς. Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδα «Ντι Βελτ», 75% των Γερμανών πιστεύουν ότι η Άγκελα Μέρκελ δεν θα καταφέρει να πετύχει μια συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο επί του ζητήματος και πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί η κατάρρευση της συμμαχίας.

Μίνι-σύνοδος με απουσίες

Η ευαίσθητη κατάσταση στον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο η Γερμανίδα Καγκελάριος συγκάλεσε τη μικρή σύνοδο που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, με θέμα συζήτησης το προσφυγικό. Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 16 χώρες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στη μίνι σύνοδο κορυφής, όπου θα συζητηθούν «ευρωπαϊκές λύσεις» στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Στη συνάντηση, η ιδέα για την οποία πήρε μορφή κατά τη γαλλο-γερμανική σύνοδο κορυφής του Μέζεμπεργκ, επρόκειτο αρχικά να συμμετάσχουν οκτώ χώρες: η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Αυστρία, η Βουλγαρία και η Μάλτα. Οκτώ άλλοι ηγέτες εκδήλωσαν στη συνέχεια τη βούλησή τους να συμμετάσχουν σ' αυτή: το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Σλοβενία και η Κροατία, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πρόσκληση παραμένει ανοικτή: «Κανένας δεν αποκλείεται, όλοι είναι προσκεκλημένοι, επίσης κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να έρθει», δήλωσε ο εκπρόσωπος. Οι χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ (η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία) απέκλεισαν την Πέμπτη το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στη σύνοδο της Κυριακής, εκτιμώντας εκ των προτέρων πως οι προτάσεις που πρόκειται να συζητηθούν σ' αυτήν είναι «απαράδεκτες».

Η Ιταλία είχε αφήσει να πλανάται η απειλή ότι δεν θα συμμετάσχει, εκτιμώντας πως η θέση της δεν λαμβάνεται επαρκώς υπόψη, όμως στη συνέχεια επιβεβαίωσε την παρουσία της. Σημειώνεται, πάντως, πως για τη Σύνοδο δεν προβλέπεται να δοθεί συνέντευξη Τύπου, καθώς «πρόκειται για μιαν ανεπίσημη συνάντηση» και «δεν θα υπάρξει απόφαση για να ανακοινωθεί στο τέλος», υπογράμμισε ο Αλεξάντερ Βίντερσταϊν.

Σύμφωνα με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, η συνάντηση, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί γύρω στις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Κύπρου), σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα κλείσει με «μια σύνοψη των θεμάτων που εθίγησαν και πάνω στα οποία θα συνεχίσουμε να συζητούμε στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας». Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε από την πλευρά ότι «δεν θα υπάρξει συνολική λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα κατά τη συνάντηση κορυφής» και επέμεινε στην ανάγκη στη συνάντηση αυτή να βρεθούν μάλλον «διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες».