Σημερινή

Κυριακή, 16/06/2019
RSS

Ιστορική συνάντηση με πολλά ερωτηματικά

| Εκτύπωση | 17 Ιούνιος 2018, 18:05 | Του Μάριου Ζίττη

ΚΑΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟ ΔΕΝ ΕΝΤΟΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΩΝ

Στην κοινή δήλωση που συμφωνήθηκε μετά την ιστορικής σημασίας πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών, ο Τραμπ διαβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ για παροχή εγγυήσεων ασφαλείας, ενώ ο Κιμ την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της χώρας


Σε μια ιστορική Σύνοδο Κορυφής συναντήθηκαν την περασμένη Τρίτη στη Σιγκαπούρη Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ-Ουν, μετά από μια έντονη περίοδο εξελίξεων στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βορείου Κορέας. Στη νήσο Σεντόσα, έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο Ανώτατος Ηγέτης της Βορείου Κορέας συζήτησαν θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών και την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο. Χωρίς κερδισμένους ή χαμένους, η Σύνοδος, δεν κατάφερε να λύσει τα ερωτήματα για το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών. Όπως διαφάνηκε και στην πορεία, η συνάντηση στόχευε κυρίως στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης παρά στην καταγραφή θέσεων και έναρξη συγκεκριμένης διαδικασίας.

Σε μεγάλο βαθμό ήταν επικοινωνιακού χαρακτήρα, με τις φωτογραφίες του γεγονότος να αποτελούν πολιτικό εργαλείο για τους δύο ηγέτες στο εσωτερικό των χωρών τους. Παρότι για πολλούς η Σύνοδος κρίνεται ως ένα επιτυχημένο ξεκίνημα στις σχέσεις των δύο χωρών, πολλοί είναι αυτοί που τη χαρακτηρίζουν αόριστη και άνευ περιεχομένου. Οι δύο ηγέτες δεν κατέληξαν σε οποιαδήποτε συμφωνία επί της ουσίας, ενώ οι αντικρουόμενες αναφορές από τις δύο πλευρές δημιουργούν σύγχυση για την έκβαση των σχέσεων των δύο χωρών και της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωνε την περασμένη Πέμπτη ότι δεν θα υπάρξει άρση κυρώσεων μέχρι την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Βορείου Κορέας, Βορειοκορεατικά μέσα κάνουν λόγο για σταδιακά βήματα αποπυρηνικοποίησης, τα οποία θα αντιστοιχούνται από αμοιβαίες υποχωρήσεις των Αμερικανών.

Χαμένος της Συνόδου;

Πολιτικοί αναλυτές εντός των ΗΠΑ πάντως κατηγορούν την κυβέρνηση Τραμπ για μεγάλες υποχωρήσεις και θεωρούν τη Σύνοδο ότι εξελίχθηκε σε διπλωματική ήττα. Ένας από τους λόγους είναι επειδή η αμερικανική πλευρά συνυπέγραψε ένα κείμενο το οποίο δεν περιέχει κανένα χρονοδιάγραμμα για την αποπυρηνικοποίηση και καμία επισήμανση για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει επαλήθευση της αποπυρηνικοποίησης εφόσον πραγματοποιηθεί.

Επιπλέον, ενώ πριν από τη Σύνοδο η Κυβέρνηση διεμήνυε ότι η μόνη λύση που θα δεχόταν θα ήταν αυτή της «πλήρους, επαληθεύσιμης και μη αναστρέψιμης αποπυρηνικοποίησης», από την κοινή δήλωση έλειπαν τα επίθετα «επαληθεύσιμη και μη ανατρέψιμη». Πέραν των πιο πάνω, στη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης φαίνεται να μην υπήρξε συζήτηση γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Βόρειο Κορέα.

Η ιστορική συνάντηση

Oι δύο ηγέτες βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο για πρώτη φορά στις 9 π.μ. τοπική ώρα (4:00 π.μ. ώρα Κύπρου) με φόντο το ασυνήθιστο θέαμα της «αστερόεσσας» και της σημαίας του Βορειοκορεατικού καθεστώτος. Παρά τη εμφανή νευρικότητα των δύο στη χειραψία που αντάλλαξαν, Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ-Ουν συζήτησαν σε χαλαρή διάθεση, αρχικά μόνοι με τη βοήθεια διερμηνέων και ακολούθως μαζί με τις διπλωματικές τους αντιπροσωπίες.

Σύμφωνα με τη βορειοκορεατική εφημερίδα «Ροτόνγκ», ο Κιμ Γιονγκ-Ουν, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση, «εξήρε ιδιαιτέρως τη θέληση και τον ενθουσιασμό τού Προέδρου να επιλύσει τα ζητήματα ρεαλιστικά, μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, μακριά από την εχθρότητα του παρελθόντος». Μετά τη διμερή συνάντηση οι δύο αποστολές παρακάθισαν σε δείπνο, ενώ ακολούθως Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ-Ουν τα είπαν χαλαρά στον κήπο του ξενοδοχείου.

Στο τέλος της ιστορικής Συνόδου Κορυφής οι δύο ηγέτες υπέγραψαν κοινή δήλωση. Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν κάλεσε τον Αμερικανό Πρόεδρο να επισκεφτεί την Πιονγκγιάνγκ, ενώ αναλόγως ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τον Ανώτατο Ηγέτη της Βορείου Κορέας να επισκεφτεί τις ΗΠΑ.

Η Κοινή Δήλωση της Συνόδου Κορυφής

Στην Κοινή Δήλωση που υπέγραψαν Κιμ Γιονγκ-Ουν και Ντόναλντ Τραμπ επαναβεβαίωσαν όσα διακήρυτταν την προηγούμενη περίοδο. Ο Βορειοκορεάτης δικτάτορας «επιβεβαίωσε τη σταθερή και ακλόνητη δέσμευσή του για πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου», ενώ ο Πρόεδρος Τραμπ «δεσμεύτηκε να παράσχει εγγυήσεις ασφάλειας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας» σύμφωνα με το έγγραφο.

Επιπλέον το κείμενο αναφέρει ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στα εξής τέσσερα σημεία:

α) Να τεθούν οι σχέσεις Βορείου Κορέας - Ηνωμένων Πολιτειών σε νέα βάση με στόχο την ειρήνη και ευημερία.

β) Τη συνεργασία με στόχο την επικράτηση διαρκούς και σταθερής κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο.

γ) Την επαναβεβαίωση της Διακήρυξης του Πανμουντζόμ στις 27 Απριλίου για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου και

δ) Την ανάκτηση λειψάνων Αμερικανών στρατιωτών και επαναπατρισμό όσων έχουν ταυτοποιηθεί.

«Προκλητικά» τα γυμνάσια με Νότιο Κορέα

Με το πέρας της συνάντησης ο Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί όσο μπορεί την προβολή της Συνόδου. Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκβαση της Συνόδου, ενώ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να σταματήσουν τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Νότιο Κορέα. Τα αποκάλεσε μάλιστα «ανάρμοστα» και «προκλητικά», προκαλώντας δυσφορία τόσο εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, όσο και στους συμμάχους των ΗΠΑ.

«Έχουμε, αυτήν τη στιγμή, 32 χιλιάδες στρατιώτες στη Νότιο Κορέα και θα ήθελα να μπορούσα να τους φέρω πίσω», πρόσθεσε. Σε μια ένδειξη καλής θέλησης η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε επίσημα την Παρασκευή ότι «αναστέλλει επ' αόριστον» τα κύρια στρατιωτικά γυμνάσια που διεξάγει από κοινού με τη Νότιο Κορέα στην κορεατική χερσόνησο. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, είχε προγραμματιστεί η διεξαγωγή των προσεχών στρατιωτικών γυμνασίων ΗΠΑ-Νότιας Κορέας, υπό την κωδική ονομασία Ulchi Freedom Guardian, για τα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου.

Στον ίδιο δρόμο και η Ιαπωνία

Πάντως και η Ιαπωνία δείχνει να προσαρμόζεται στη νέα κατάσταση πραγμάτων. Ρεπορτάζ από το Τόκιο αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε θα επιδιώξει να συναντηθεί, τους προσεχείς μήνες, με τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να θέσει και το ζήτημα του επαναπατρισμού Ιαπώνων που είχαν απαχθεί από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας στη διάρκεια των δεκαετιών του 1970 και του 1980 για να εκπαιδευτούν ως κατάσκοποι. Μετά τη Σεούλ, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ο Μάικ Πομπέο κατευθύνθηκε στο Πεκίνο, όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι.

Ο Κινέζος αξιωματούχος χαιρέτισε τη συνάντηση Τραμπ - Κιμ και καθησύχασε τον Πομπέο ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει επί του παρόντος να εφαρμόζει τις κυρώσεις εις βάρος της Βόρειας Κορέας. Τόνισε όμως ότι «πρέπει να αντιμετωπιστούν, παράλληλα, οι λογικές ανησυχίες της Βόρειας Κορέας στο πεδίο της ασφάλειας».