Σημερινή

Παρασκευή, 24/05/2019
RSS

Όλα έτοιμα για το μεγάλο ραντεβού

| Εκτύπωση | 10 Ιούνιος 2018, 18:04 | Του Μάριου Ζίττη

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ-ΟΥΝ ΚΑΙ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Η ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ ΕΠΙΛΕΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΜΕ ΒΑΣΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΟΥΔΕΤΕΡΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΗΓΕΤΕΣ, ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΡΕΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ-ΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΤΗΣΗ ΤΟΥ

Για να μη δημιουργηθούν λάθος εντυπώσεις, ο Λευκός Οίκος απέκλεισε το ενδεχόμενο να διαδραματίσει ο πρώην σταρ του μπάσκετ Ντένις Ρόντμαν κάποιον ρόλο στην επικείμενη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας


Στη Σιγκαπούρη θα είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ανώτατος Ηγέτης της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ουν, θα συναντηθούν την ερχόμενη Τρίτη στη Νήσο Σεντόσα, έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Η Σιγκαπούρη επιλέγηκε από τις ΗΠΑ με βασικά κριτήρια το γεγονός ότι μπορεί να παρέχει ασφάλεια αλλά και γιατί αποτελεί ουδέτερο έδαφος και για τους δύο ηγέτες, ενώ είναι σχετικά κοντά στην Βόρειο Κορέα και θα διευκολύνει τον Κιμ Γιονγκ-Ουν με την πτήση του. Επίσης διατηρεί διπλωματικές σχέσεις και με τις δύο χώρες, οι οποίες διατηρούν πρεσβείες στην πόλη της. H ιστορική αυτή συνάντηση θα είναι η πρώτη ανάμεσα σε έναν εν ενεργεία Πρόεδρο των ΗΠΑ και Ανώτατο Ηγέτη της Βορείου Κορέας και θα ξεκινήσει στις 9:00 π.μ. τοπική ώρα (4:00 π.μ. ώρα Κύπρου). Παρότι η Σύνοδος Κορυφής είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη, γίνονται οι σχεδιασμοί έτσι ώστε εάν οι δύο ηγέτες το επιθυμούν, οι συνομιλίες να συνεχίσουν και την επόμενη μέρα.

Η θέση Τραμπ

Για τον Ντόναλντ Τραμπ η συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ-Ουν δεν έχει να κάνει μόνο με την αποπυρηνικοποίηση της Βορείου Κορέας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος ποντάρει στη Σύνοδο Κορυφής για να κερδίσει πόντους στο επικοινωνιακό κομμάτι τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Παρά την έντονη ρητορική και τις απαιτήσεις που προέβαλλε τους προηγούμενους μήνες ως προαπαιτούμενα για την εξομάλυνση των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Βόρειο Κορέα, ο Πρόεδρος Τραμπ φαίνεται ότι θα ταξιδέψει στη Σιγκαπούρη χωρίς να έχει εξασφαλίσει οποιαδήποτε δείγματα καλής θελήσεως από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Προ ολίγων ημερών, μάλιστα, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωνε ότι η επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής θα «είναι περισσότερο μια συνάντηση γνωριμίας», ενώ πρόσθεσε ότι δεν είναι πιθανό να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι στην πρώτη συνάντηση. Στόχος των ΗΠΑ πάντως παραμένει η πλήρης, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. Προς αυτήν την κατεύθυνση στοχεύει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι στόχοι της Βορείου Κορέας

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι με ποιον τρόπο θα την πετύχει. Η Βόρειος Κορέα μέχρι στιγμής πάντως κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, για να υποχωρήσει από το πυρηνικό της πρόγραμμα, αυτό θα γίνει με ανταλλάγματα, τα οποία αναμένεται να θέσει ενώπιον του Ντόναλντ Τραμπ ο Κιμ Γιονγκ-Ουν. Τα εν λόγω ανταλλάγματα πιο πιθανό θα έχουν να κάνουν με άρση ή μείωση των κυρώσεων προς τη Βόρειο Κορέα και πιθανώς την εξομάλυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Πέραν των πιο πάνω, όμως, ο Κιμ Γιονγκ-Ουν αναμένεται να ζητήσει από τον Ντόναλντ Τραμπ ασφαλιστικές δικλίδες όσον αφορά την παραμονή του στην εξουσία. Αυτός είναι μάλιστα για πολλούς αναλυτές και ο λόγος για τον οποίο ο Ανώτατος Ηγέτης της Βορείου Κορέας έχει στραφεί σε μια πιο εξωστρεφή εξωτερική πολιτική.

«Μοντέλο Λιβύης» για την Κορέα

Η συνάντηση βρισκόταν στον αέρα δύο εβδομάδες νωρίτερα, όταν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με γράμμα του στον Κιμ Γιονγκ-Ουν, είχε ακυρώσει τη συνάντηση. Η απόφαση είχε ληφθεί μετά από σκληρή κριτική που εξαπέλυσε το βορειοκορεατικό καθεστώς προς τις ΗΠΑ για δηλώσεις του συμβούλου εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον. Ο Μπόλτον είχε δηλώσει ότι η Βόρειος Κορέα θα μπορούσε να ακολουθήσει το «μοντέλο της Λιβύης», κάτι που εξόργισε τους Βορειοκορεάτες, λόγω της τραγικής κατάληξης του Γκαντάφι 8 χρόνια μετά τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

Οι συνομιλίες πάντως ξεκίνησαν μερικές μέρες αργότερα, μετά την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του Βορειοκορεάτη αξιωματούχου Κιμ Γιονγκ-Τσολ, με τον Τραμπ να επαναδιαβεβαιώνει την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ-Ουν. Ο Μπόλτον μάλιστα ήταν απών από τη συνάντηση του Αμερικανού Πρόεδρου με τον Βορειοκορεάτη αξιωματούχο και φαίνεται να μην υπολογίζεται από τον Τραμπ όσον αφορά τις συζητήσεις με τη Βόρειο Κορέα.

Στον «πάγκο» ο Ρόντμαν

Για να μη δημιουργηθούν λάθος εντυπώσεις ο Λευκός Οίκος απέκλεισε το ενδεχόμενο να διαδραματίσει ο πρώην σταρ του μπάσκετ, Ντένις Ρόντμαν, ο οποίος επισκέπτεται συχνά την Πιονγκγιάνγκ, κάποιον ρόλο στην επικείμενη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Post, ο εκκεντρικός πρώην αθλητής θα βρίσκεται στη Σιγκαπούρη την ερχόμενη Τρίτη. «Δεν καταλαβαίνω ποιο ρόλο θα μπορούσε να παίξει σε αυτήν την υπόθεση ο καλύτερος ριμπάουντερ στην ιστορία του μπάσκετ», είπε ο Χόγκαν Γκίντλεϊ, ένας εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης, στο τηλεοπτικό κανάλι Fox News.

«Είναι φανταστικός στο παρκέ αλλά οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διεξαχθούν από αυτούς που ξέρουν πώς να τις χειριστούν. Ο πρόεδρος Τραμπ είναι ο καλύτερος, επομένως αναμένουμε μια φανταστική συζήτηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, χωρίς τον Ντένις Ρόντμαν», πρόσθεσε. Τον Μάρτιο, αφού ανακοινώθηκε ότι οι δύο ηγέτες επρόκειτο να συναντηθούν, ο Ρόντμαν εξέφρασε μέσω του Twitter τον «βαθύ θαυμασμό» του και για τους δύο, υποστηρίζοντας ότι είχε προβλέψει από το 2014 ότι θα γινόταν κάποιο «άνοιγμα» σε αυτό το ευαίσθητο θέμα.

Ο πρώην παίκτης των Σικάγο Μπουλς έχει επισκεφθεί τουλάχιστον πέντε φορές τη Βόρεια Κορέα. Την τελευταία, τον Ιούνιο του 2017, είχε δώσει σε έναν υπουργό, με την παράκληση να προωθηθεί στον Κιμ Γιονγκ Ουν, ένα αντίτυπο της «Τέχνης της Συμφωνίας», του βιβλίου που έχει γράψει ο Τραμπ. Το 2014 είχε επικριθεί δριμύτατα επειδή τραγούδησε τα «Χρόνια πολλά» στον «αιώνιο φίλο του», τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Το νησί πίσω από τον θάνατο»

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε πεντάστερο ξενοδοχείο στο νησί Sentosa της Σιγκαπούρης, το οποίο κάποτε ήταν στέκι... πειρατών. Το καταπράσινο νησί έχει μία σκοτεινή ιστορία, όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC, επισημαίνοντας ότι κάποτε ήταν καταφύγιο πειρατών. «Τον 19ο αιώνα το νησί Sentosa ήταν γνωστό την εποχή εκείνη ως Pulau Blakang Mati - μεταφράζεται ως το "νησί πίσω από τον θάνατο"».

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, ανακοίνωσε μέσω Twitter πως η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Capella» στη νησί Sentosa. Τo πολυτελές αυτό ξενοδοχείο είναι αποικιακού στυλ και,όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNN, διαθέτει, μεταξύ άλλων, πισίνες και γήπεδα γκολφ. Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Βορείου Κορέας είχαν εξετάσει και άλλα ξενοδοχεία στη Σιγκαπούρη ως πιθανές τοποθεσίες για τη σύνοδο κορυφής, η οποία θα είναι η πρώτη μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου και του Βορειοκορεάτη ηγέτη, όπως γράφει το αμερικανικό δίκτυο.

Το ξενοδοχείο έχει 112 δωμάτια, τα οποία θα διατεθούν στις διπλωματικές αντιπροσωπίες και την ασφάλεια του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγ Ουν. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί εάν ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο Βορειοκορεάτης ομόλογός του θα διανυκτερεύσουν στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο ή σε κάποιο άλλο, το οποίο ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα καταλύσει πιθανότατα στο ξενοδοχείο Shangri-La, ενώ ο Κιμ Γιονγκ Ουν στο «St Regis Singapore», όπως αναφέρει η εφημερίδα «Straits Times». Το ξενοδοχείο Capella έχει μακρά ιστορία καθώς χτίστηκε το 1880 και σε αυτό διέμεναν μέλη του Βασιλικού Ναυτικού και της Αεροπορίας.