Σημερινή

Κυριακή, 26/05/2019
RSS

Τέλος η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία

| Εκτύπωση | 03 Ιούνιος 2018, 18:00 | Του Μάριου Ζίττη

ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ

Σε νέα συμφωνία κατέληξαν την περασμένη Πέμπτη οι ηγεσίες του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας. Οι ηγέτες των δύο κομμάτων, Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι, επανήλθαν με νέα πρόταση για το κυβερνητικό σχήμα, με στόχο να δώσουν αίσιο τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα που κυριαρχεί στη χώρα. Νέος πρωθυπουργός της χώρας στον νέο σχηματισμό θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο Τζιουζέπε Κόντε. Η θέση του Υπουργού Οικονομικών πάει στον Τζιοβάνι Τρία, αντί του Πάολο Σαβόνα, που δεν είχε την έγκριση του Προέδρου Ματαρέλλι


Ο νέος Υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία, σε αντίθεση με τον Σαβόνα, παρότι είναι επικριτικός προς τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του καθεστώτος της Ευρωζώνης, δεν είναι υπέρ της εξόδου της χώρας από το ευρώ. Το Υπουργείο Εξωτερικών κατέληξε στον Ένζο Μοαβέρο, πρώην Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων επί Μάριο Μόντι, ενώ ο Πάολο Σαβόνα αντί του Υπουργείου Οικονομικών θα ηγείται του Υπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Το νέο υπουργικό σχήμα θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης την ερχόμενη εβδομάδα, τόσο στο κοινοβούλιο όσο και στη Γερουσία της χώρας.

Η κορύφωση της πολιτικής κρίσης

Την περασμένη Κυριακή, ο Πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλλι είχε ασκήσει βέτο στην πρόταση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας για συγκρότηση κυβέρνησης, λόγω της επιλογής του ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα για τη θέση του Υπουργού Οικονομικών. Η απόφαση αυτή εξόργισε τα δύο μεγάλα κόμματα, οδήγησε στην κατάρρευση των προσπαθειών του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας για σχηματισμό κυβέρνησης και αύξησε τις πιθανότητες νέων εκλογών.

Την περασμένη Δευτέρα, ο Πρόεδρος της χώρας, σε μια προσπάθεια να βγάλει τη χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο, είχε δώσει εντολή στον Κάρλο Κοταρέλι, οικονομολόγο και πρώην διευθυντή του ΔΝΤ, να σχηματίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών. Παρόλα αυτά, δεδομένου ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιζόταν δεν θα ελάμβανε την έγκριση του Κοινοβουλίου αλλά και δεδομένης της νέας πρότασης των δύο μεγάλων κομμάτων, το ενδεχόμενο να υπάρξει κυβέρνηση τεχνοκρατών απομακρύνθηκε. Η κατάσταση αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε έφερε ανησυχία και στις αγορές, κάτι που αποτυπώθηκε έντονα τις προηγούμενες ημέρες με την πτώση του ευρώ έναντι άλλων νομισμάτων. Τα νέα για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης έφεραν την ανάκαμψη στις αγορές, δεδομένου ότι το ενδεχόμενο νέων εκλογών θα έβαζε τη χώρα σε περισσότερους μπελάδες.

Το νέο πολιτικό σκηνικό

Στις τελευταίες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία, οι Ιταλοί γύρισαν την πλάτη στα παραδοσιακά κόμματα, αναδεικνύοντας πρώτο κόμμα το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και δεύτερο αυτό της Λέγκας. Δύο κόμματα τα οποία θεωρούνται αντι-συστημικά, ευρωσκεπτικιστικά και λαϊκιστικά. Η άνοδός τους αντανακλά την αποστροφή των Ιταλών ψηφοφόρων στις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις της χώρας και τις πολιτικές της Ε.Ε.

Η δήλωση που ενόχλησε τους Ιταλούς

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις που ξέσπασαν όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και γενικότερα στον ευρωπαϊκό χώρο μετά από δήλωση του Επιτρόπου Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού της Ε.Ε. για τον Γκούντερ Έτινγκερ σε δημοσιογράφο γερμανικού μέσου ότι «οι αγορές θα μάθουν τους Ιταλούς να ψηφίζουν σωστά». Ιταλοί πολιτικοί ζήτησαν την παραίτηση του Γερμανού τεχνοκράτη, ο οποίος απολογήθηκε για τη δήλωσή του. Με ανάρτησή του στο Τουίτερ σε ρόλο «πυροσβέστη», ο Ντόναλντ Τουσκ υπέδειξε στους θεσμούς «να σέβονται τους ψηφοφόρους», ενώ ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι το μέλλον των χωρών μελών της Ε.Ε. δεν μπορεί να καθορίζεται από τα χρηματιστήρια και τις αγορές ομολόγων.

Το προφίλ του νέου πρωθυπουργού

Ο Τζιουζέπε Κόντε είναι καθηγητής νομικής και δικαστής και κατάγεται από την επαρχία Φότζα της περιφέρειας Απουλία. Με τον διορισμό του θα είναι ο 1ος Νοτιοϊταλός Πρωθυπουργός στη χώρα από το 1989, όταν Πρωθυπουργός ήταν ο Κιριάκο Ντε Μίτα. Ο Κόντε ήταν αρχικά ο εκλεχτός του Λουίτζι Ντι Μάιο για τη θέση του Υπουργού Δημόσιας Διοίκησης. Παρόλα αυτά, με την αδυναμία του Κινήματος των Πέντε Αστέρων να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ο Κόντε αναδείχθηκε πρόσωπο κοινής αποδοχής μεταξύ του Κινήματος και της Λέγκας για τη θέση του Πρωθυπουργού. Την περασμένη Πέμπτη πήρε για δεύτερη φορά μέσα σε οκτώ μέρες εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο νέος Υπουργός Οικονομικών

Ο Τζοβάνι Τρία, ο νέος Υπουργός Οικονομικών, έγινε αποδεκτός από τον Ιταλό Πρόεδρο. Αυτοί που τον ξέρουν καλά τον περιγράφουν ως φιλοευρωπαϊστή, αλλά ισορροπημένο, μακριά από ιδέες όπως αυτή ενός μυστικού σχεδίου για να φύγει η Ιταλία από το ενιαίο νόμισμα. Ο Τρία έχει υπάρξει καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου, πρώην πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Ιταλίας και αντιπρόσωπος στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Στο παρελθόν έχει επίσης συνεργαστεί ενεργά με τον Ρενάτο Μπρουνέτα, οικονομολόγο και στέλεχος της Forza Italia. Ορισμένα πρόσφατα άρθρα του Τζοβάνι Τρία καθιστούν δυνατή τη διαμόρφωση άποψης για το πώς βλέπει τα τρέχοντα οικονομικά ζητήματα. Διάκειται ευνοϊκά στη θέσπιση ενιαίου φορολογικού συστήματος αλλά και σε αυξήσεις του ΦΠΑ. Ο Τρία έχει πει ότι δεν επιθυμεί μια κοινωνία «στην οποία ένα μέρος του πληθυσμού παράγει και το άλλο καταναλώνει».

Ο καθηγητής Τρία έχει τονίσει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε τα τελευταία χρόνια να επικρίνει το ρόλο της Γερμανίας, η οποία, με το εμπορικό πλεόνασμά της (και ελλείψει της ευελιξίας των συναλλαγματικών ισοτιμιών) προκαλεί προβλήματα στις άλλες χώρες-μέλη. Στα κείμενά του έχει αντιταχθεί στο γεγονός ότι το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν επιτρέπει έκτακτες νομισματικές πολιτικές όπως αυτές που μπορεί να κάνει η αμερικανική Fed.

Ο Τζοβάνι Τρία έχει επίσης ταχθεί υπέρ μορφών νομισματοποίησης του δημόσιου χρέους, αν και η επιλογή αυτή επί του παρόντος απαγορεύεται από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Η σύνθεση της κυβέρνησης

Ακολουθεί η σύνθεση της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε, της 65ης Δημοκρατίας της Ιταλίας από το 1946:

Πρωθυπουργός: Τζουζέπε Κόντε

Υπουργός προεδρίας της κυβέρνησης: Τζανκάρλο Τζορτζέτι

Υπουργός Εξωτερικών: Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι

Υπουργός Εσωτερικών: Ματέο Σαλβίνι (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης)

Υπουργός Δικαιοσύνης: Αλφόνσο Μποναφέντε

Υπουργός Άμυνας: Ελισαμπέτα Τρέντα

Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών: Τζοβάνι Τρία

Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Εργασίας: Λουίτζι Ντι Μάγιο (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης)

Υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο και την Άμεση Δημοκρατία: Ρικάρντο Φρακάρο

Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Πάολο Σαβόνα

Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης: Τζούλια Μποντζόρνο

Υπουργός Υγείας: Τζούλια Γκρίλο

Υπουργός Περιφερειών: Έρικα Στέφανι

Υπουργός αρμόδια για τη Νότια Ιταλία: Μπάρμπαρα Λέτσι

Υπουργός Περιβάλλοντος: Σέρτζο Κόστα

Υπουργός αρμόδιος για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και την Οικογένεια: Λορέντσο Φοντάνα

Υπουργός Γεωργίας: Τζαν Μάρκο Τσεντινάιο

Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών: Ντανίλο Τονινέλι

Υπουργός Παιδείας: Μάρκο Μπουσέτι

Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Αλμπέρτο Μπονισόλι.