Σημερινή

Παρασκευή, 26/04/2019
RSS

Σκεπτικισμός στις ΗΠΑ για ενδεχόμενη συμφωνία με τη Βόρεια

| Εκτύπωση | 20 Μάιος 2018, 18:04 | Σημερινή

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΖΟΝ ΜΠΟΛΤΟΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ ΣΤΟΝ ΤΡΑΜΠ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΥΠΕΓΡΑΦΑΝ «ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΕΣ» ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ, ΕΝΩ ΣΥΜΜΕΡΙΣΤΗΚΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΧΘΡΑ ΤΟΥ ΜΠΟΛΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΤΟΡΠΙΛΙΣΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ. ΩΣΤΟΣΟ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ, ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑΣΥΝΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΕΙ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Η Βόρεια Κορέα από την πλευρά της θεωρεί τον Τζον Μπόλτον ένα «ανθρώπινο απόβρασμα»


Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να βρει μια λύση με τη Βόρεια Κορέα. Από την πλευρά του, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ θεωρεί ότι με τους Βορειοκορεάτες δεν μπορείς να συμφωνήσεις. Η Βόρεια Κορέα από την πλευρά της θεωρεί τον Τζον Μπόλτον ένα “ανθρώπινο απόβρασμα”, σχολιάζει το “Politico”. Το τελευταίο ξέσπασμα της Βόρειας Κορέας κατά των ΗΠΑ και ειδικότερα κατά ενός “αποκρουστικού” συμβούλου εθνικής ασφάλειας σηματοδοτεί ένα κεντρικό σημείο πολιτικής έντασης στο εσωτερικό της κυβέρνησης Τραμπ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, από την πλευρά του, επιδιώκει μία συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, ελπίζοντας, επίσης, ότι μια τέτοια θετική εξέλιξη θα του εξασφαλίσει το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Ο Μπόλτον είναι γνωστός για την περιφρόνηση που δείχνει σε “αφελείς”, κατά τον ίδιο, προσεγγίσεις της αμερικανικής διπλωματίας, με χώρες ανταγωνιστικές των αμερικανικών συμφερόντων, για τις οποίες θεωρεί δεδομένο ότι θα καταπατήσουν ό,τι υποσχεθούν. Την πρώτη θέση στη λίστα των χωρών αυτών, που έχει καταρτίσει ο Μπόλτον, έχει η Βόρεια Κορέα, για την οποία κι έχει γράψει: “Δεν θα παραχωρήσουμε ποτέ εθελοντικά τα πυρηνικά όπλα”, χαρακτηρίζοντας τις προηγούμενες σύντομες αμερικανικές προσεγγίσεις ως “ενοχλητικές”.

Ανησυχούν για τη βιασύνη

Ο Πρόεδρος Τραμπ πιστεύει πως οι ΗΠΑ για δεκαετίες υπέγραφαν “τρομακτικές” συμφωνίες, ενώ συμμερίστηκε τη μεγάλη έχθρα του Μπόλτον για τη διεθνή συμφωνία γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την οποία και τορπίλισε διπλωματικά την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας, μερικοί από τους υποστηρικτές του ανησυχούν για τη βιασύνη που έχει να υπογράψει μια συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να παραπλανήσει τη διεθνή κοινότητα, αλλά και να του εξασφαλίσει σημαντικά πολιτικά οφέλη στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Διαφορετικές προσεγγίσεις

Το βασικό ερώτημα εντοπίζεται στο αν ο Τραμπ κι ο Μπόλτον μπορούν να επιτύχουν μία εποικοδομητική ισορροπία ή θα έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, σε ένα από τα πιο σημαντικά πειράματα διπλωματίας της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας. “Η Βόρεια Κορέα φαίνεται να υπολογίζει σε μια διάσταση απόψεων με τον Πρόεδρο Τραμπ, που διακηρύττει την ιδέα για τη λήξη του Πολέμου της Κορέας, ενώ τον έχει συνεπάρει, επίσης, η ιδέα, αλλά και μια φανταστική προσέγγιση για τη διεξαγωγή της διάσκεψης.

Από την άλλη μεριά, υπάρχει ο Μπόλτον που έχει υιοθετήσει μια σκληρή γραμμή για την αποπυρηνικοποίηση,” δήλωσε χαρακτηριστικά η Λάουρα Ρόζενμπεργκερ, πρώην αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, την περίοδο της προεδρίας Ομπάμα. Η ίδια, είχε συμπεριληφθεί στους Αμερικανούς αξιωματούχους που συμμετείχαν σε διαβουλεύσεις με τους Βορειοκορεάτες, την περίοδο της προεδρίας του Μπους Τζούνιορ.

Σκληροπυρηνικά σχόλια

“Η Πιονγκγιάνγκ εμφανίζεται να ελπίζει ότι η επιθυμία του Τραμπ για μία νίκη, αλλά και η παράσταση που θα στηθεί γύρω από τη διάσκεψη θα τον οδηγήσει στην περιθωριοποίηση του Μπόλτον, εάν πιεστεί να επιλέξει μεταξύ των δύο προσεγγίσεων για τη διάσκεψη”, πρόσθεσε η Ρόζενμπεργκερ. Τόσο άλλοι, όσο και η ίδια, χαρακτήρισαν ως αποκαλυπτική την επιθετική δήλωση που έκανε την Τρίτη ένας Βορειοκορεάτης υψηλόβαθμος αξιωματούχος και η οποία επικεντρώθηκε στον Μπόλτον, χωρίς ν’ ασκήσει κριτική προσωπικά στον Τραμπ.

Η δήλωση απέρριψε τα σκληροπυρηνικά σχόλια που είχε κάνει την Κυριακή ο Μπόλτον και τα οποία ύψωναν τον πήχη των απαιτήσεων για την Πιονγκγιάνγκ, αξιώνοντας να υποχωρήσει πρώτη από το πυρηνικό της πρόγραμμα, πριν από οποιαδήποτε χαλάρωση των κυρώσεων που εφαρμόζονται σε βάρος της. “Ρίξαμε φως στην ποιότητα του Μπόλτον στο παρελθόν και δεν κρύβουμε τα αισθήματα απέχθειας που έχουμε γι’ αυτόν,” ανέφερε η δήλωση που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας (KCNA) και αποδόθηκε στον Κιμ Κιε Γκουάν, υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Υπουργείου των Εξωτερικών, αλλά και διαπραγματευτή όπλων.

Η μετάδοση της δήλωσης και το περιεχόμενό της προκάλεσαν αμφιβολίες σχετικά με τη διεξαγωγή της προγραμματισμένης για την 12η Ιουνίου διάσκεψης, μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, παρά τις χθεσινές δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων ότι αναμένουν την πραγματοποίηση της διάσκεψης, όπως αυτή έχει προγραμματιστεί.

Δεν είναι ξένος

Ο Μπόλτον δεν είναι ξένος για το καθεστωτικό στερέωμα εξουσίας της Βόρειας Κορέας. Τον Αύγουστο του 2003, ένα άρθρο που είχε δημοσιευτεί στα κρατικά ΜΜΕ, τον χαρακτήριζε ως ένα “αγενές ανθρώπινο απόβρασμα” με μία “ψυχοπαθολογική κατάσταση”, στο οποίο τονιζόταν ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν θα διαβουλευόταν μαζί του, καθώς ο ίδιος υπηρετούσε την περίοδο εκείνη, ως υπεύθυνος των διαπραγματεύσεων για τον έλεγχο των όπλων, επί προεδρίας του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ (“Πρόκειται για την υψηλότερη αναγνώριση που έλαβα για τις υπηρεσίες μου, στην διάρκεια της θητείας του προέδρου Μπους”, έγραψε αργότερα ο Μπόλτον).

Το άρθρο εκείνο απαντούσε στην επιμονή του Μπόλτον την περίοδο εκείνη για την εγκατάλειψη του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, χωρίς να υπάρξει κάποια ανταμοιβή από τις ΗΠΑ. Από τότε, έχουν περάσει 15 χρόνια κι ο Μπόλτον έχει μεταβάλει ελάχιστα τη θέση του, ενώ στο διάστημα αυτό, το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας εξελίχθηκε ουσιαστικά. Ο Κιμ εκτιμάται σήμερα ότι διαθέτει 60 πυρηνικές κεφαλές, ενώ έχει προχωρήσει σημαντικά με την πυραυλική τεχνολογία που έχει αναπτύξει, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα πλήγματος σε αμερικανικό έδαφος.

Σκεπτικοί

Έτσι, ο Μπόλτον έχει την ιστορία του στην υπόθεση του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, ενώ από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος Τραμπ δεν διαθέτει την οποιαδήποτε διπλωματική ή άλλη εμπειρία στον χειρισμό του προβλήματος. Υπό τη διπλωματική αυτή πραγματικότητα, τόσο ο Μπόλτον όσο κι άλλοι με εμπειρία στον χειρισμό του ίδιου ζητήματος, είναι σκεπτικοί για τις προοπτικές που θα έχει μία συμφωνία. “Εκμεταλλεύονται το γεγονός, ότι ο Τραμπ δεν γνωρίζει την ιστορία της υπόθεσης αυτής”, δήλωσε χαρακτηριστικά ένας άλλος πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπους, που είχε συμμετοχή στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ, στα μέσα της δεκαετίας του 2000.

ΠΗΓΗ: “Politico”