Σημερινή

Τρίτη, 26/03/2019
RSS

Σε τεντωμένο σχοινί η Συμφωνία για τα Πυρηνικά του Ιράν

| Εκτύπωση | 20 Μάιος 2018, 18:03 | Του Μάριου Ζίττη

Σε μεγάλο αδιέξοδο βρίσκεται η Συμφωνία για τα Πυρηνικά του Ιράν μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία. Αυτό διαφάνηκε μετά τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών του Ιράν με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας και την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας στις Βρυξέλλες.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Τζαβότ Ζαρίφ βρέθηκε την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες, όπου είχε επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους του, σε μια κοινή προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανό το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, όπως ονομάζεται επίσημα η Συμφωνία. Με το πέρας της συνάντησης, ο Ιρανός διπλωμάτης παρουσιάστηκε επιφυλακτικός. Αποκάλεσε τη συνάντηση μια «καλή αρχή», δήλωσε όμως ότι αναμένει να δει χειροπιαστές εγγυήσεις, τις οποίες οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν μπορούν να παραχωρήσουν προς το παρόν.

Δεν δίνουν εγγυήσεις

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επαναδιαβεβαίωσαν για άλλη μια φορά στον Μοχάμεντ Τζαβότ Ζαρίφ την επιθυμία για συνέχιση της συμφωνίας, εφόσον το Ιράν έχει τηρήσει μέχρι στιγμής τα όσα έχουν συμφωνηθεί. Παρόλα αυτά, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν μπορούν να δώσουν περαιτέρω εγγυήσεις στο Ιράν για τη συνέχιση της συνεργασία τους. Ο λόγος είναι η δυσκολία των ηγετών της Ε.Ε. να προστατεύσουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες που συνεργάζονται και πουλούν το ιρανικό πετρέλαιο σε ενδεχόμενο κυρώσεων των ΗΠΑ.

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν θα μπορούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους. Για τον σκοπό αυτό, ανατέθηκε σε ομάδα ειδικών το καθήκον να αναζητήσουν μέτρα που θα προστατέψουν τη Συμφωνία. Οι Ευρωπαίοι και οι Ιρανοί τεχνοκράτες θα συναντηθούν και θα συζητήσουν το ζήτημα εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα στη Βιένη. Οι όποιες αποφάσεις ληφθούν, πάντως, δεν θα έρθουν σύντομα, εφόσον τα μέτρα πρέπει να είναι μελετημένα και εις βάθος. Αναμένονται να εξεταστούν μέτρα τα οποία θα υιοθετηθούν τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε πανευρωπαϊκό.

Στάσεις σε Κίνα και Ρωσία

Προτού μεταβεί στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν είχε μεταβεί στην Κίνα και τη Ρωσία, χώρες οι οποίες επίσης υπέγραψαν τη Συμφωνία. Στην Κίνα, ο Ιρανός διπλωμάτης είχε συνάντηση με τον ομόλογό του, Γουανγκ Γι, με τον οποίο συζήτησαν το ζήτημα, ενώ έγιναν επαφές με Κινέζους αγοραστές με στόχο τη διατήρηση των εισαγωγών του ιρανικού πετρελαίου στα ίδια επίπεδα. Στη Ρωσία ο Μοχάμεντ Τζαβότ Ζαρίφ είχε συνάντηση με τον Σεργκέι Λαβρόφ, στην οποία συμφώνησαν να κάνουν ό,τι μπορούν για να σωθεί η Συμφωνία.

Νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Την Τρίτη, εξάλλου, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνάντησης, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε νέες κυρώσεις σε 4 Ιρανούς και μια τράπεζα που έχει την έδρα της στο Ιράν. Το Ιράν χαρακτήρισε τις κυρώσεις «παράνομες» και προειδοποίησε ότι αν οι συζητήσεις για τη Συμφωνία αποτύχουν, το πρόγραμμα θα ενισχυθεί πολύ περισσότερο από πριν.

Ενοχλημένος ο Τουσκ

Την Τετάρτη, στη σύνοδο των αρχηγών της Ε.Ε. στη Σόφια της Βουλγαρίας, ο Ντόναλντ Τουσκ φανερά ενοχλημένος κάκισε τη στάση των ΗΠΑ. «Κοιτάζοντας τις τελευταίες αποφάσεις του Προέδρου Τραμπ, κάποιος θα μπορούσε ακόμη να σκεφτεί: με τέτοιους φίλους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς;», δήλωσε, ενώ πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ευγνώμων προς τον Πρόεδρο Τραμπ, διότι χάρη σε αυτόν έχουμε απαλλαγεί από όλες τις ψευδαισθήσεις. Μας έχει κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι αν χρειαστούμε ένα χέρι βοηθείας, θα το βρούμε στο τέλος του χεριού μας». Τόνισε επίσης ότι εφόσον το Ιράν σέβεται τις δεσμεύσεις του, έτσι θα πράξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.