Σημερινή

Δευτέρα, 18/02/2019
RSS

Εκλογικό σύστημα Βουλευτικών στην Τουρκία

| Εκτύπωση | 13 Μάιος 2018, 18:03 | Με τον Δρα Νάσιο Ορεινό

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, οι Τούρκοι πολίτες καθώς και άλλες μειονότητες που κατέχουν τουρκικά διαβατήρια και ζουν στο εξωτερικό και συνεπώς έχουν δικαίωμα ψήφου υπερβαίνουν τα 6 εκατομμύρια άτομα, από τα οποία περίπου 5,5 εκατομμύρια ζουν στην Ευρώπη. Η μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα στην Ευρώπη βρίσκεται στη Γερμανία. Εκτιμήσεις καταγράφουν ότι τα άτομα τουρκικής καταγωγής στη Γερμανία αποτελούν το 5% του συνολικού πληθυσμού της Γερμανίας, το οποίο ανέρχεται σε 82 εκατομμύρια κατοίκους, συνεπώς μιλάμε για περίπου 4,1 εκατομμύρια Τούρκους, οι οποίοι κατοικούν στη Γερμανία. Να σημειωθεί ότι το εκλογικό σώμα στην Τουρκία καταγράφεται περίπου στα 60 εκατομμύρια.

Εκλογικό σύστημα

Η Τουρκία εκλέγει 600 βουλευτές στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της αναλογικής εκπροσώπησης. Δηλαδή τα κόμματα καταρτίζουν τους καταλόγους των υποψηφίων και οι έδρες κατανέμονται σε κάθε κόμμα κατ' αναλογίαν του αριθμού των ψήφων που λαμβάνει το καθένα. Για να εισέλθει ένα κόμμα στη Βουλή πρέπει να ξεπεράσει το όριο του 10% στη γενική ψήφο. Τα κόμματα που δεν κερδίζουν πάνω από το 10% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο εκχωρούν τις ψήφους τους στο κόμμα που έρχεται πρώτο σε κάθε εκλογική περιφέρεια, συνεπώς σε αρκετές περιπτώσεις δίδοντάς του ένα μεγάλο bonus.

Το κατώτατο όριο δεν ισχύει για ανεξάρτητους υποψηφίους. Οι πρόσφατες τροποποιήσεις του τουρκικού εκλογικού νόμου επιτρέπουν τον συνασπισμό κομμάτων. Εάν ο συνασπισμός λάβει περισσότερο από το 10%, τότε τα κόμματα που τον απαρτίζουν μπορούν να λάβουν έδρες στην Εθνοσυνέλευση. Προϋπόθεση, όμως, γι' αυτό είναι τα κόμματα στον συνασπισμό να έχουν συνδυασμούς τουλάχιστον στις μισές εκλογικές περιφέρειες, δηλαδή σε 41 ή περισσότερες. Από τις προεδρικές εκλογές του 2014, οι Τούρκοι μετανάστες έχουν δικαίωμα ψήφου στο εξωτερικό.

Το σύνολο των ψήφων που κερδίζει κάθε κόμμα στο εξωτερικό κατανέμεται αναλογικά σε κάθε εκλογική περιφέρεια ανάλογα με τις έδρες που κερδίζει το κόμμα στην περιφέρεια. Για παράδειγμα, η Άγκυρα εκλέγει 36 βουλευτές σε σύνολο 600, δηλαδή το 6% των συνολικά εκλεγμένων βουλευτών. Ως εκ τούτου, το 6% όλων των ψήφων του εξωτερικού θα διατεθεί στην Άγκυρα. Η Τουρκία χωρίζεται σε 85 εκλογικές περιφέρειες, οι οποίες εκλέγουν συγκεκριμένο αριθμό βουλευτών στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση.

Δημοσκοπήσεις

Όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές, δημοσκόπηση της 1ης Μαΐου καταγράφει πάντως τα εξής αποτελέσματα στον Α γύρο: Εrdogan = 41%, Aksener = 25%, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (χωρίς όνομα) = 20%, Demirtas = 11%. Στον Β γύρο, αφού περάσουν οι δύο επικρατέστεροι, φαίνεται ότι η μάχη είναι ανοικτή, Εrdogan = 49,5%, Aksener = 50,5%. Συνεπώς, το στοίχημα για τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι να πάρουν τις εκλογές σε δύο γύρους και να κρατήσουν τον Εrdogan όσο πιο κοντά στο 40%.

ΔΡ ΝΑΣΙΟΣ ΟΡΕΙΝΟΣ
Εκλογικός Αναλυτής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου