Σημερινή

Τετάρτη, 20/02/2019
RSS

Κιμ και Τραμπ τα λένε τον Ιούνιο στη Σιγκαπούρη

| Εκτύπωση | 13 Μάιος 2018, 18:00 | Του Μάριου Ζίττη

Στις 12 Ιουνίου, ημέρα Τρίτη, θα διεξαχθεί η πολυαναμενόμενη σύνοδος κορυφής μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ανώτατου ηγέτη της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν. Η ανακοίνωση για την πρώτη σύνοδο Κορυφής μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών ήρθε την περασμένη Πέμπτη από τον επίσημο λογαριασμό του Προέδρου των ΗΠΑ. «Και οι δύο θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μια ξεχωριστή στιγμή για την Παγκόσμια Ειρήνη!», ανέφερε στην ανάρτησή του ο Πρόεδρος Τραμπ. Περισσότερες πληροφορίες για τη σύνοδο κορυφής δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ακόμα.

Κινήσεις καλής θέλησης

Μερικές ώρες νωρίτερα, στη στρατιωτική βάση Άντριους, ο Πρόεδρος Τραμπ μαζί με την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ υποδέχτηκαν κοντά στην Ουάσιγκτον τρεις Αμερικανούς πολίτες, πρώην κρατούμενους στη Βόρεια Κορέα. Εκεί, σε σύντομη τοποθέτησή του, ευχαρίστησε τον Κιμ Γιονγκ-Ουν για την απελευθέρωση των τριών Αμερικανών πολιτών. Αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική «διαδικασία που λαμβάνει χώραν αυτήν τη στιγμή» για τη συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν έχει προχωρήσει σε αρκετές κινήσεις καλής θέλησης τον τελευταίο μήνα, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων της χώρας του τόσο με τη γείτονα Νότιο Κορέα όσο με τις ΗΠΑ. Από την άλλη, για τον Τραμπ η απελευθέρωση των τριών Αμερικανών πολιτών είναι μια μικρή επιτυχία σε μια περίοδο κατά την οποία δέχεται έντονη κριτική για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία με το Ιράν. Οι δύο από τους τρεις πρώην κρατούμενους, οι οποίοι είναι όλοι Αμερικανοκορεάτες, εργάζονταν σε πανεπιστήμιο στην Πιονγκγιάνγκ, ενώ ο τρίτος ήταν ιεραπόστολος.

Η προηγούμενη περίπτωση απελευθέρωσης Αμερικανού πολίτη από το καθεστώς της Βορείου Κορέας ήταν αυτή του Ότο Γουόρμπιερ. Ο 22χρονος τότε Ότο είχε καταδικαστεί σε 15 χρόνια φυλάκισης για απόπειρα κλοπής αφίσας προπαγανδιστικού περιεχομένου και παρέμεινε στη φυλακή του καθεστώτος για περισσότερες από 520 μέρες. Αποφυλακίστηκε σε κωματώδη κατάσταση τον Ιούνιο του 2017 και μια εβδομάδα μετά εξέπνευσε.

Συντονισμός ΗΠΑ - Ν. Κορέας

Την περασμένη Παρασκευή, εξάλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συναντήθηκε με τη Νοτιοκορεάτισσα ομόλογό του Κανγκ Κιονγκ-Χουά. Στη συνάντησή τους οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν επικείμενη συνάντηση του Προέδρου Τραμπ με τον Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο Μουν Τζε-Ιν στις 22 του μήνα, ενώ η ΥΠΕΞ της Νοτίου Κορέας ανέφερε στον Πομπέο τα αποτελέσματα της ιστορικής συνόδου κορυφής του περασμένου μήνα, μεταξύ του Κιμ Γιονγκ-Ουν και του Προέδρου της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-Ιν. Οι υπουργοί των δύο συμμάχων συζήτησαν επίσης την επερχόμενη συνάντηση μεταξύ των Τραμπ και Κιμ, η οποία θα γίνει λίγο μετά τη συνάντηση Τραμπ-Μουν.