Σημερινή

Τρίτη, 23/04/2019
RSS

Θερμαίνεται το κλίμα μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

| Εκτύπωση | 06 Μάιος 2018, 18:05 | Της Μαρίνας Χατζηκώστα

ΟΞΥΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΟΧΥΡΩΝΟΝΤΑΙ, ΑΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΤΟΣΟ ΑΝΟΙΧΤΑ, ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟ ΙΡΑΝ, ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ Ο ΕΝΑΣ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ. ΤΟΣΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΟΣΟ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΠΟΦΘΑΛΜΙΟΥΝ ΕΔΑΦΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΕΝΑΝ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ. ΩΣΤΟΣΟ, Η ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΟΧΥΡΩΣΗ ΤΟΥΣ, ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑ, ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΡΟΣ ΑΛΛΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ «ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΦΩΤΙΑ», ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΜΟΙΑΖΕΙ ΠΙΘΑΝΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΕΘΡΙΟ


Μια νέα «υστερία» για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει ξεσπάσει διεθνώς, με αναλυτές, πολιτικούς αλλά και απλούς πολίτες να κάνουν λόγο για έντονη ανησυχία, ιδιαίτερα μετά τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, στις αρχές της εβδομάδας. Έγγραφα που ευθύς αμέσως οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν πως είναι αυθεντικά και έθεσαν το θέμα προς συζήτηση ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ταυτόχρονα, ένα 24ωρο μετά, ο Βενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε πως το Ισραήλ δεν επιθυμεί πόλεμο με το Ιράν. Τουλάχιστον όχι φανερά, καθώς έχει ήδη γίνει γνωστή η στρατιωτική δράση, με επιθέσεις εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία.

Στο ίδιο μοτίβο και ο Πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, πολλαπλασιάζει τις δυνάμεις του τόσο στη Συρία, με τους Φρουρούς της Επανάστασης, όσο και στο Λίβανο με τη Χεζμπολάχ, αλλά διαμηνύει δημόσια πως δεν εποφθαλμιά τα εδάφη καμιάς χώρας, ότι θέλει ειρήνη με τους γείτονες, ωστόσο η αμυντική αναβάθμιση της χώρας είναι υψίστης σημασίας, για λόγους άμυνας.

Το ορόσημο της 12ης Μαΐου

Είναι γεγονός πως η διεθνής κοινότητα έχει στραμμένο το βλέμμα στην Ουάσιγκτον, όπου στις 12 του Μάη ο Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσει αν παραμένει, τελικά, πιστός στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ή αν αποχωρεί. Ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος διαμηνύει πως δεν αποκλείεται να προβεί στις σχετικές δηλώσεις νωρίτερα, ενώ απαντώντας στις απειλές της Τεχεράνης ότι αν η χώρα του αποχωρήσει, τότε θα αποχωρήσει και το Ιράν, αναφέρει πως η συμφωνία είναι η χειρότερη συμφωνία που υπέγραψαν ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες και πως επιδιώκει βελτίωσή της, μέσω διαλόγου. Ο Χασάν Ρουχανί δηλώνει ωστόσο αμετακίνητος, κανένας διάλογος δηλώνει, ή τήρηση της υφιστάμενης συμφωνίας, ή διάλυσή της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με μπροστάρη των Εμμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας, σπεύδει να δηλώσει πίστη στην καλή συμφωνία, ενώ η Ρωσία διαμηνύει πως η τήρηση της συμφωνίας πρέπει να ισχύει για όλες τις πλευρές.

Οι προβλέψεις για τις αποφάσεις Τραμπ είναι εκ των πραγμάτων δυσοίωνες, καθώς έχοντας στον πλευρό του τον επίσης πολέμιο της Τεχεράνης, νέο Υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει να είναι αποφασισμένος, ακόμη και έτοιμος για όποιες συνέπειες. Όσο «τρελός» κι αν μοιάζει να είναι ο Αμερικανός Πρόεδρος, οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε πως μέχρι στιγμής κρατά τον λόγο του.

Ο παράγοντας Νετανιάχου

Η χρονική στιγμή, κατά την οποία ο Βενιαμίν Νετανιάχου αποκαλύπτει έγγραφα, τα οποία, όπως υποστηρίζει αποδεικνύουν πως το Ιράν συνεχίζει το πυρηνικό του πρόγραμμα με εμπλουτισμένο ουράνιο, προφανώς και δεν είναι τυχαία, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις ανακοινώσεις Τραμπ. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν, άλλωστε, ότι πίσω από τη γραμμή του Αμερικανού Προέδρου είναι ο Βενιαμίν Νετανιάχου και το ισραηλινό λόμπι, τα οποία επιθυμούν επαναφορά του πλήρους εμπάργκο για πωλήσεις όπλων στην Τεχεράνη, η οποία με τη σταδιακή άρση των κυρώσεων από την υπογραφή της συμφωνίας και εντεύθεν, έχει αρχίσει να εξοπλίζεται εκ νέου και να μεγαλώνει την ισχύ της απέναντι, στο εκ των πραγμάτων, πολύ δυνατό στρατιωτικά Ισραήλ.

Το σιωνιστικό κράτος γνωρίζει, ωστόσο, καλά πως μια επίθεση στο Ιράν μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Το Ιράν απειλεί την ειρήνη; Η «υστερία» για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι παντελώς αστήρικτη, λέει με έκθεσή της η ΙΑΕΑ, στην οποία απλώς επαναλαμβάνονται οι «υποψίες» του 2004 και του 2008, με στοιχεία που προέρχονται αποκλειστικά από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Ιράν αντιστέκεται σθεναρά, ούτως ή άλλως, στην πλήρη αποπυρηνικοποίηση, επαναλαμβάνοντας πως στο παρελθόν η προοπτική μετατροπής της Μέσης Ανατολής σε «ελεύθερη από πυρηνικά όπλα ζώνη», ναυάγησε όταν η Ουάσιγκτον ζήτησε να εξαιρεθεί το Ισραήλ. Και οι δύο χώρες έχουν περισσότερα να χάσουν παρά να κερδίσουν από έναν γενικευμένο πόλεμο τώρα. Αλλά αν το Ιράν αρνηθεί να εγκαταλείψει τη Συρία και συνεχίσει να επεκτείνει τη στρατιωτική παρουσία του εκεί και αν το Ισραήλ συνεχίσει τις διασυνοριακές επιδρομές, μια νέα κλιμάκωση, αργά ή γρήγορα, θα είναι αναπόφευκτη.