Σημερινή

Κυριακή, 19/05/2019
RSS

Εντείνονται οι διεργασίες μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και τη

| Εκτύπωση | 29 Απρίλιος 2018, 18:03 | Του Μάριου Ζίττη

Εντείνονται οι διεργασίες μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Βορείου Κορέας για την ιστορική συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ-Ουν

ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ-ΟΥΝ ΚΑΙ ΜΟΥΝ ΤΖΕ-ΙΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2018 ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ, ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, ΕΒΑΛΑΝ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Η ΣΥΝΘΗΚΗ. ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ, ΕΠΙΣΗΣ, ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΣΗΜΕΡΑ


Βόρειος και Νότιος Κορέα θα υπογράψουν μέχρι το τέλος του χρόνου συνθήκη ειρήνης, η οποία θα δίνει τέλος στον πόλεμο της Κορέας μετά από 65 χρόνια εχθροπραξιών μεταξύ των δύο κρατών. Οι ηγέτες των δύο χωρών, που συναντήθηκαν για πρώτη φορά, έβαλαν τις υπογραφές τους σε κοινό ανακοινωθέν, το οποίο ανοίγει τον δρόμο για να υπογραφεί η Συνθήκη. «Οι δύο ηγέτες επίσημα δηλώνουν ότι δεν θα υπάρχει άλλος πόλεμος στη χερσόνησο της Κορέας και μια νέα εποχή ειρήνης έχει αρχίσει», αναφέρεται στο ανακοινωθέν. Δεσμεύτηκαν, επίσης, να εργαστούν, ώστε να αφαιρεθούν τα πυρηνικά όπλα που υπάρχουν στη χερσόνησο σήμερα.

Για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, οι ηγέτες της Νοτίου και της Βορείου Κορέας συναντήθηκαν σε μια ιστορικής σημασίας σύνοδο κορυφής την περασμένη Παρασκευή. Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν πέρασε τη γραμμή οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών στο χωριό Πανμουντζόμ στην Κορεατική Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη και έγινε ο πρώτος Βορειοκορεάτης ηγέτης που πέρασε στον Νότο μετά τη Κορεατική Συνθήκη Εκεχειρίας του 1953.

Εκεί τον υποδέχτηκε ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Μουν Τζε-Ιν, τον οποίο ο Κιμ, σε μια συμβολική πράξη, κάλεσε να περάσουν μαζί ξανά την γραμμή και να βρεθούν έτσι για μερικά λεπτά στην Βόρειο Κορέα. Η τελετή υποδοχής διεξήχθη σε πολύ θερμό κλίμα και έπειτα οι δύο ηγέτες οδηγήθηκαν στο Σπίτι της Ειρήνης. Στο βιβλίο των προσκεκλημένων ο Βορειοκορεάτης ηγέτης έγραψε ότι «μια νέα ιστορία ξεκινά από τώρα, μια εποχή ειρήνης, από την αφετηρία της ιστορίας».

Ο Κιμ και ο Μουν είχαν μια «σοβαρή, ειλικρινή» συνομιλία στη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνάντησής τους που διήρκεσε λίγο περισσότερο από μιάμιση ώρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Νοτιοκορεάτη Οροέδρου, Γιουν Γιανγκ-Τσαν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το χωριό Πανμουντζόμ στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών. Μετά την πρώτη τους συνομιλία ο Κιμ επέστρεψε στη βορειοκορεατική πλευρά των συνόρων για να γευματίσει.

Αστειεύτηκαν

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Κιμ φαίνεται να είπε στον Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο ότι πήγε στη σύνοδο κορυφής για να τερματίσει την ιστορία της σύγκρουσης, ενώ αστειευόμενος απολογήθηκε αν τον κράτησε ξύπνιο με τις δοκιμασίες πυραύλων αργά τη νύχτα. Εξέφρασε μάλιστα την πρόθεσή του να επισκεφτεί τον Μπλε Οίκο και πως οι συναντήσεις των δύο πρέπει να γίνουν πιο τακτικές.

Οι Μουν Τζε-Ιν και Κιμ Γιονγκ-Ουν συζήτησαν το ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης και της επικράτηση της ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο. Η διακορεατική οικονομική συνεργασία δεν ήταν στο τραπέζι λόγω των διεθνών κυρώσεων έναντι της Βορείου Κορέας. Στόχος των δύο ηγετών είναι η θεσμοθέτηση της Συνόδου. Οι δύο πλευρές είχαν σταματήσει τις μεταδόσεις προπαγάνδας από τα μεγάφωνα κοντά στην Κορεατική Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη την τελευταία εβδομάδα προς ενίσχυση του καλού κλίματος ενόψει της Συνόδου.

Ο πόλεμος της Κορέας διήρκεσε 3 χρόνια και άφησε πίσω του πάνω από 2.5 εκατομμύρια νεκρούς. Οι δύο χώρες βρίσκονται από τεχνικής άποψης σε κατάσταση πολέμου. Παρότι οι συγκρούσεις στην Κορέα τέλειωσαν το 1953, οι δύο χώρες ουδέποτε υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης. Η Σεούλ ελπίζει στην πιθανότητα η Κορεατική Συνθήκη Εκεχειρίας του 1953 να μετατραπεί σε Συνθήκη Ειρήνης.

Η νέα σελίδα

Έξι μήνες πριν, όταν η Πιονγκγιάνγκ διεξήγαγε την τελευταία δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, κανείς δεν φανταζόταν ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούσαμε να είχαμε συνάντηση ηγετών όπως αυτήν της περασμένης Παρασκευής. Η χώρα κατέληξε απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα, ενώ ακόμα και ο στενότερος σύμμαχός της, η Κίνα, τάχθηκε απέναντί της στις δοκιμές ΔΒΠ που διενεργούσε. Επίσης, από το 2011, όταν είχε αναλάβει την εξουσία της χώρας ο Κιμ Γιονγκ-Ουν, μέχρι και φέτος, o Βορειοκορεάτης ηγέτης δεν είχε συναντηθεί με κανέναν επικεφαλής κράτους, ούτε είχε ταξιδέψει εκτός χώρας. Στις 28 Μαρτίου, όμως, σε ένα ταξίδι έκπληξη, ο Κιμ βρέθηκε στην Κίνα, όπου συναντήθηκε με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.

Η συνάντησή του με τον Πρόεδρο Σι επιβεβαίωσε τη θέση του Πεκίνου ως του στενότερου συμμάχου της Πιονγκγιάνγκ. Επιπλέον, η μετριοπαθής στάση του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Μουν Τζε-Ιν έδωσε την ευκαιρία στον Κιμ Γιονγκ-Ουν να ξεφύγει από τη θέση στην οποία είχε αυτοεγκλωβιστεί. Από τις σκληρές του θέσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, η Βόρειος Κορέα ήρθε πιο κοντά στον Νότο, επαναρχίζοντας τις διμερείς επαφές, κάτι που βελτίωσε την εικόνα του καθεστώτος αλλά και του ιδίου του Κιμ στο εξωτερικό.

Πέραν της συνάντησής του με τον Κινέζο ηγέτη και την πρόσφατη με τον Μουν Τζε-Ιν, όμως, δρομολογείται εντός των επόμενων μηνών συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Οι δύο αυτές συναντήσεις, μαζί με τις επαφές που διεξάγονται με τις ΗΠΑ, καταδεικνύουν μια νέα εποχή στην εξωτερική πολιτική της Βορείου Κορέας.

Συνάντηση Τραμπ-Κιμ

Εν τω μεταξύ εντείνονται οι διεργασίες μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Βορείου Κορέας για την ιστορική συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ-Ουν. Οι δύο ηγέτες έχουν εκφράσει την επιθυμία να συνομιλήσουν απευθείας αναφορικά με φλέγοντα θέματα που αφορούν τόσο την Κορεατική Χερσόνησο όσο και τη διεθνή ασφάλεια. Τα κρίσιμα ζητήματα που αναμένεται να συζητήσουν είναι η αποπυρηνικοποίηση της Βορείου Κορέας αλλά και της Κορεατικής Χερσονήσου γενικότερα και οι εγγυήσεις ασφαλείας προς το βορειοκορεατικό καθεστώς. Η ημερομηνία και ο χώρος στον οποίο θα διεξαχθεί η ιστορική αυτή συνάντηση των δύο ηγετών δεν έχουν καθοριστεί ακόμα.

Την περασμένη Πέμπτη, σε συνέντευξή του, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι εξετάζονται τρεις ή τέσσερεις ημερομηνίες, καθώς και πέντε τοποθεσίες για τη συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν αργότερα στον Τύπο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε στείλει κρυφά τον Μάικ Πομπέο στη Βόρειο Κορέα, ένα μήνα πριν. Ο Πομπέο, ο οποίος από την περασμένη Πέμπτη εκτελεί χρέη Υπουργού Εξωτερικών, είχε συναντηθεί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Βορείου Κορέας, αλλά και με τον ίδιο τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν προσωπικά.

Πλήρης συνεννόηση ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας

Την περασμένη Τετάρτη ο Τσονγκ Ουι-Γιονγκ, σύμβουλος ασφαλείας του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Μουν Τζε-Ιν, επισκέφτηκε την Ουάσιγκτον, στην οποία συναντήθηκε με τον νεοδιορισθέντα Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Μπόλτον. Οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν να εργαστούν, ώστε οι προέδροι των δύο χωρών να συναντηθούν κάποια στιγμή στα μέσα Μαΐου πριν από τη συνάντηση Τραμπ και Κιμ. Γι' αυτόν τον λόγο αναμένεται συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του πριν από τη συνάντηση Τραμπ-Κιμ Γιονγκ-Ουν.