Σημερινή

Σάββατο, 16/02/2019
RSS

Εκλογές με ξεκάθαρο φαβορί στην Τουρκία

| Εκτύπωση | 29 Απρίλιος 2018, 18:04 | Με τον Δρα Νάσιο Ορεινό

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ Α' ΓΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΗ

Η ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ 50+1 ΨΗΦΟΥΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΚΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Α’ ΓΥΡΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΣΤΙΣ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΟΙ ΔΥΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΑΝΕ ΣΕ Β’ ΓΥΡΟ ΣΤΙΣ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ, ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Α’ ΓΥΡΟ

Ο αριθμός των εδρών στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση έχει αυξηθεί από 550 σε 600, αν και η νομοθετική εξουσία του Κοινοβουλίου έχει μειωθεί σημαντικά


Η φυγή της Meral Aksener από το Εθνικιστικό Κόμμα και η ίδρυση του κόμματός της, αλλά και η φυγή άλλων στελεχών όπως του Sinan Ogan, πρώην βουλευτή, ο οποίος διεγράφη από το κόμμα των Εθνικιστών τον Ιούλιο του 2017, έχουν θορυβήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η ανησυχία του έγκειται στη ραγδαία άνοδο της Aksener στις δημοσκοπήσεις. Δημοσκοπήσεις του Δεκεμβρίου και στις αρχές Μαρτίου έχουν δείξει μάχη Ερντογάν και Aksener στήθος με στήθος, περίπου στο 51%-49%, εύρημα που υποδηλώνει ανοικτή μάχη και που εξηγεί απόλυτα γιατί ο Ερντογάν έχει τους τελευταίους μήνες προβεί σε όλες αυτές τις τουρκικές προκλήσεις τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η εξαγγελία πρόωρων εκλογών αποσκοπεί πρώτο, στο να σταματήσει την άνοδο της Aksener γενικότερα, καθώς και να μην επιτρέψει στο κόμμα της να λάβει μέρος στις βουλευτικές εκλογές, αφού ένα κόμμα θα πρέπει να έχει ζωή έξι μηνών ώστε να έχει δικαίωμα συμμετοχής. Ταυτόχρονα επιθυμεί να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του συνεργαζόμενου εθνικιστικού κόμματος, αρκετοί προφανώς από τους οποίους διαρρέουν προς την ανθυποψήφιά του. Φαίνεται μάλιστα ότι οι ενέργειές του είναι πετυχημένες, αφού η τελευταία δημοσκόπηση στα τέλη Μαρτίου τον έχει δείξει να ξεφεύγει δημοσκοπικά.

Εκλογικό σύστημα

Το δημοψήφισμα του Απριλίου του 2017 έχει επιφέρει σημαντικές συνταγματικές αλλαγές. Κυριότερη είναι η μετάβαση του συστήματος σε προεδρικό από κοινοβουλευτικό και η οποία υπήρξε μια από τις σημαντικότερες νίκες του Ερντογάν, ο οποίος έχει μετατραπεί σε αρχηγό του κράτους και επικεφαλής της κυβέρνησης. Δεύτερη αλλαγή επιτρέπει πλέον την πραγματοποίηση την ίδια μέρα κάθε πέντε χρόνια βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, ενώ ο αριθμός των εδρών στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση έχει αυξηθεί από 550 σε 600, αν και η νομοθετική εξουσία του Κοινοβουλίου έχει μειωθεί σημαντικά. Η εκλογή Προέδρου απαιτεί 50+1 ψήφους και εάν δεν υπάρξει εκλογή από τον Α’ γύρο, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 24 Ιουνίου, οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι πάνε σε Β’ γύρο στις 8 Ιουλίου, δύο βδομάδες μετά τον Α’ γύρο.

Υποψήφιοι

Υποψηφιότητα μέχρι τώρα φαίνεται να έχει ανακοινώσει η Meral Aksener, ενώ αναμένεται και η εξαγγελία του Ερντογάν, ο οποίος θα στηριχθεί από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το Εθνικιστικό Κόμμα. H Meral Aksener, η οποία αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις εκλογές, γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1956. Σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά, κερδίζοντας Διδακτορικό στην Ιστορία.

Στη συνέχεια εργάστηκε ως λέκτορας σε σειρά πανεπιστημίων πριν εισέλθει στην πολιτική. Το 1994 άφησε την καριέρα της ως ακαδημαϊκού και εισήλθε στον στίβο της πολιτικής. Από τον Νοέμβριο του 1996 μέχρι και τον Ιούνιο του 1997 διετέλεσε και Υπουργός Εσωτερικών, ενώ αργότερα διετέλεσε και ως βουλευτής.

Από το 2001 διετέλεσε μέλος του Εθνικιστικού Κόμματος, ενώ τον Οκτώβριο του 2017 έχει ιδρύσει το νέο κόμμα με το όνομα Ιyi, αλλιώς ‘Good Party’, το οποίο αντιπροσωπεύεται με 5 βουλευτές στη Βουλή και το οποίο έχει ευρέως χαρακτηριστεί ως αντι- Ερντογανικό κόμμα, του οποίου η προσπάθεια είναι να αντλήσει ψήφους τόσο από το Εθνικιστικό αλλά και το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Προηγούμενες αναμετρήσεις

Παρόλο που οι Προεδρικές του 2018 θα διεξαχθούν κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες, εντούτοις ενδιαφέρον είναι να δει κανείς τα αποτελέσματα των προηγούμενων προεδρικών εκλογών, οι οποίες είχαν διεξαχθεί τον Αύγουστο του 2014. Υποψήφιοι τότε ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έλαβε από τον Α’ γύρο 51,79% και 21.000.143 ψήφους με ανθυποψήφιο τον Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, ο οποίος στηρίχθηκε από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα (CHP) και Εθνικιστικό Κόμμα (MHP) και ο οποίος έλαβε 38,44% και 15.587.720 ψήφους.

Τρίτος υποψήφιος ήταν τότε ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Selahattin Demirta?, ο οποίος έλαβε 9,76% και 3.958.048 ψήφους. Σε εγγεγραμμένους περίπου 55.000.000 είχαν ψηφίσει περίπου 41.000.000, με την αποχή να καταγράφεται στο 26% περίπου. Σημειώνεται ότι στις βουλευτικές του 2015 το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έλαβε 49,5% και 23 εκ. ψήφους και το Εθνικιστικό Κόμμα έλαβε 11,9% και περίπου 5.7 εκ. ψήφους. Αθροιστικά έλαβαν περίπου 29 εκ. ψήφους και 61%. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα έλαβε 25,32% και 12 εκ. ψήφους, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα κατέγραψε 10,76% και 5 εκ. ψήφους.

Checkmate από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα

Συνεπώς, με βάση τα αθροιστικά ποσοστά των δύο κομμάτων, η νίκη του Ερντογάν ακόμα και από τον Α΄ γύρο είναι πολύ πιθανή. Καλύτερη ίσως επιλογή για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι να στηρίξει την Aksener αφού, και με βάση τις δημοσκοπήσεις, μόνο έτσι φαίνεται να υπάρχουν κάποιες πιθανότητες να εκθρονιστεί ο Ερντογάν. Τυχόν στήριξη άλλης υποψηφιότητας ενδεχομένως να σημαίνει πτώση των ποσοστών της και ευκολότερη επικράτηση του Ερντογάν. Checkmate πάντως έχει κάνει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στον Ερντογάν.

Μόνο με 5 βουλευτές στη Βουλή η υποψηφιότητα της Aksener ήταν αμφίβολη. Στις 22 Απριλίου 15 βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος αποχώρησαν από το κόμμα τους και προσχώρησαν στο κόμμα της Aksener. Ο εκλογικός νόμος καθορίζει ότι ένα κόμμα για να έχει δικαίωμα να συμμετέχει σε εκλογές και να έχει και υποψήφιο πρόεδρο θα πρέπει να αντιπροσωπεύεται με τουλάχιστο 20 βουλευτές. Συνεπώς, με βάση αυτήν την εξέλιξη, μάλλον η υποψηφιότητά της θεωρείται σίγουρη.

ΔΡ ΝΑΣΙΟΣ ΟΡΕΙΝΟΣ
Εκλογικός Αναλυτής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου