Σημερινή

Δευτέρα, 27/05/2019
RSS

«O Μακρόν διεκδικεί την ανεξαρτησία του ενώπιον των ευρωπαϊκ

| Εκτύπωση | 22 Απρίλιος 2018, 18:03 | Της Cecile Ducourtieux

«O Μακρόν διεκδικεί την ανεξαρτησία του ενώπιον των ευρωπαϊκών κομμάτων»

Στο Στρασβούργο οι ευρωβουλευτές μάλλον γοητεύτηκαν από τον λόγο του Mακρόν αλλά φάνηκαν συγκρατημένοι στην ιδέα ενός ευρωπαϊκού κινήματος κατά το πρότυπο του En Marche. Με σθεναρό, κάποιες φορές ίσως βίαιο τρόπο, απάντησε στις επικρίσεις κυρίως του Βέλγου Πράσινου, Φιλίπ Λαμπέρτς, σχετικά με τον νόμο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση - ενώ πρότεινε για άλλη μια φορά το «βολονταριστικό του σύνθημα» της «Ευρώπης που προστατεύει». Κυρίως επανέλαβε τα θέματα του λόγου της Αθήνας και Σορβόννης, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί ένας δημοκρατικός χώρος «μοναδικός στον κόσμο» και να ενδυναμωθεί δίνοντας έμφαση «στην ευρωπαϊκή κυριαρχία».

Με την εξαίρεση των ευρωσκεπτικιστών οι περισσότεροι «εκπρόσωποι των λαών της Ευρώπης», όπως ο ίδιος τους αποκάλεσε, υποδέχτηκαν θετικά τον Γάλλο επικεφαλής. Ακόμα και ο Μάνφρεντ Βέμπερ, Πρόεδρος του ΕΛΚ, του ομολόγησε: «Για καιρό περιμέναμε έναν τόσο φιλοευρωπαίο Γάλλο πρόεδρο, όπως εσείς». Υπήρχε παράλληλα και ένα αίσθημα αναστάτωσης στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου καθώς αναμενόταν η διασαφήνιση της στρατηγικής του για τις ευρωεκλογές, ό ίδιος όμως φάνηκε συγκρατημένος και απείχε από οποιαδήποτε δήλωση συστράτευσης με τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες εν όψει των «καίριων» ευρωεκλογών του 2019. ΕΛΚ, ΣΚ και Φιλελεύθεροι, λίγο είναι γνωστό στο ευρύ κοινό, αλλά η ψήφος τους είναι σημαντική στην ανάδειξη των προσώπων στους ρόλους κλειδιά της Ε.Ε. (Προεδρία Επιτροπής, ΕΚΤ κ.λπ).

Την Τρίτη, ωστόσο, ο Mακρόν άφησε να εννοηθεί ότι θα συνεχίσει να ευνοεί την ώθηση του δικού του ευρωπαϊκού πολιτικού οργανισμού. «Δεν ανήκω σε καμία από τις πολιτικές οικογένειες ανάμεσά σας, είναι η ελευθερία μου», δήλωσε ο Mακρόν. Κάτι που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία στον Guy Verhofstadt, που ελπίζει ότι η συστράτευση Mακρόν με τη δική οικογένεια των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων είναι μάλλον το πιο «φυσικό».

ΕΛΚ και Σοσιαλιστές είναι επίσης ανοιχτοί καθώς πιστεύουν ότι ο Μακρόν μπορεί να εκμεταλλευτεί προς όφελός του τις μεγάλες τους ρήξεις. Έτσι απέρριψαν το σχέδιο των διεθνικών λιστών, ιδέα που στήριζε θερμά ο Macron αλλά αρνούνται να του κλείσουν την πόρτα ελπίζοντας σε κάποιο συμβιβασμό με το En Marche πριν ή μετά τις εκλογές.

Το σκηνικό της ευρωπαϊκής εκπροσώπησης διαγράφεται ρευστό καθώς το ΕΛΚ αντιμετωπίζει ένα μεγάλο ρήγμα ανάμεσα στους μετριοπαθείς και τους σκληρούς του κόμματος (το Fidesz του Orban πχ). Οι σοσιαλιστές είναι ακόμα πιο αποδυναμωμένοι και από τη συνολικότερη κρίση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας αλλά και από την αποχώρηση των Βρετανών Εργατικών λόγω Brexit. Μολονότι οι αδυναμίες αυτές αφήνουν ένα περιθώριο ελιγμών στον Mακρόν, η επανάληψη της επιτυχίας των Ηλυσίων δεν αναμένεται να έχει ευρωπαϊκή αντιστοιχία και να «δυναμιτίσει» το τοπίο σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο.

Μέχρι στιγμής εκτός από τους κεντροδεξιούς Ciudadanos της Ισπανίας, κανένα άλλο κόμμα δεν έχει επίσημα δηλώσει τη συνεργασία του μαζί του. Το κίνημα των 5 αστέρων, πρώτο κόμμα στις πρόσφατες ιταλικές εκλογές, επανέλαβε την Τρίτη την πρόταση συνεργασίας. Ακόμα και αν δεν κλείνει εντελώς την πόρτα, το επιτελείο του Macron αρνείται να επιβεβαιώσει επαφές ανάμεσα στα δύο κόμματα. Αν πιστέψουμε τον αρμόδιο για τoν σχεδιασμό της ευρωπαϊκής πορείας του En Marche, ο Μακρόν επιθυμεί να πάρει τον χρόνο του. «Δεν θα υπάρξει καμία πρωτοβουλία στο Στρασβούργο πριν από το φθινόπωρο, δηλώνει o Pieyre-Alexandre Anglade.

CECILE DUCOURTIEUX
ΠΗΓΗ:Le Monde