Σημερινή

Κυριακή, 24/03/2019
RSS

Δεν τα βρίσκουν στα δύσκολα ζητήματα Αθήνα και Σκόπια

| Εκτύπωση | 15 Απρίλιος 2018, 18:04 | Της Μαρίνας Χατζηκώστα

Η ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΤΙΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ

ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ «ΔΥΣΚΟΛΟ», ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕΙ, ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΩΝ, ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΟΧΡΙΔΑ. ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΚΑΙ Η ΔΙΑΡΡΟΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΝΙΜΙΤΣ ΑΝΑΨΕ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΕΛΙΓΜΟΥ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΟΤΖΙΑ

Ο Νίμιτς αναφέρει πως από τη στιγμή που 137 χώρες έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», τότε δεν βλέπει λόγο να μην επιτρέπεται η χρήση του, μόνο για το εσωτερικό


«Όσο πιο κοντά ερχόμαστε και λύνουμε όλα τα ζητήματά μας, απομένουν όλο και λιγότερα θέματα για συζήτηση. Αλλά, είναι και τα πιο δύσκολα. Κάναμε τα θετικά βήματα που μπορέσαμε να κάνουμε σήμερα και πάντα ελπίζουμε -και οι δύο μας- να καταφέρουμε να κάνουμε και τα μεγάλα. Τα πιο δύσκολα, να τα κάνουμε εύκολα». Αυτή ήταν δήλωση του Νίκου Κοτζιά, μετά το πέρας της πολύωρης συνάντησης των δύο Υπουργών στην πόλη Οχρίδα. Ερμηνεύοντας το λεκτικό που χρησιμοποίησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, εξάγεται το συμπέρασμα ότι καμιά υποχώρηση δεν σημειώθηκε, από έκαστη πλευρά. Άρα η ανυποχώρητη στάση των Σκοπίων στις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας παραμένει.

Τα ακανθώδη ζητήματα

Αναφερόμενος στα ακανθώδη ζητήματα του ονοματολογικού, με προεξάρχον αυτό του αλυτρωτισμού, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι «τα προβλήματα τα μεγάλα τα βρήκαμε μπροστά μας, και ο Νικόλας κι εγώ. Προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα που δημιουργήθηκαν άλλες εποχές και από άλλους. Αλλά αυτή είναι η δουλειά της διπλωματίας». Με λίγα λόγια η Αθήνα προσπαθεί να πείσει το κράτος των Σκοπίων να αναθεωρήσει το Σύνταγμα, αφαιρώντας τους αλυτρωτισμούς, να αλλάξει τα βιβλία που επίσης περιέχουν αλυτρωτισμούς, να είναι αμετάφραστο ενιαίο και έναντι όλων το όνομα το οποίο θα συμφωνηθεί. Από την άλλη, τα Σκόπια προσπαθούν να πείσουν την Αθήνα να συμφωνήσει σε διπλή ονομασία, καθώς επίσης και στη χρήση «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας.

Η επιστολή που άναψε φωτιά στην Αθήνα

Ένα 24ωρο πριν από τη συνάντηση, ο Μάθιου Νίμιτς, που είναι ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα της ονοματοδοσίας των Σκοπίων, απέστειλε επιστολή, τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια, στην οποία αποκρυσταλλώνει τις θέσεις του για απάλειψη των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι δύο πλευρές, με αποτέλεσμα οι συνομιλίες να οδηγούνται προς αδιέξοδο.

Η επιστολή που απέστειλε προς τις δύο πλευρές ο Μάθιου Νίμιτς άναψε φωτιές, αφήνει, ωστόσο, πλήρως εκτεθειμένη την Αθήνα. Ο κύριος Νίμιτς δεν στηρίζει την χρήση ονόματος erga omnes, στηρίζει όμως τη θέση των Σκοπίων περί «μακεδονικού» έθνους και «μακεδονικής» γλώσσας. Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει πως το «Άνω Μακεδονία» έχει γεωγραφικό προσδιορισμό, πρέπει να είναι μία λέξη, αλλά είναι υπό συζήτηση το κατά πόσον θα μεταφράζεται.

Ωστόσο, ο κύριος Νίμιτς αναφέρει πως από τη στιγμή που 137 χώρες, μεταξύ των οποίων και ευρωπαϊκές, έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με τη συνταγματική τους ονομασία, δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας», τότε δεν βλέπει λόγο να μην επιτρέπεται η χρήση του, μόνο για το εσωτερικό. Σε ό,τι αφορά το καυτό ζήτημα της ταυτότητας, αναφέρει ότι η Ελλάδα αναγνώρισε έμμεσα την ύπαρξη της «μακεδονικής» ταυτότητας των κατοίκων τής πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας, όταν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στο Βελιγράδι ότι «δεν είμαστε οι μόνοι Μακεδόνες».

Για τη γλώσσα, αναφέρει ότι αυτή έχει αναγνωρισθεί από τα Ηνωμένα Έθνη από το 1977. Επίσης, η συντομογραφία (FYROM) έχει αναγνωρισθεί από την Παγκόσμια Οργάνωση το 1992 και συνεπώς δεν αναμένεται κάποια αλλαγή εν μιά νυκτί.

Η επόμενη συνάντηση

Η επόμενη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Νικολά Ντιμιτρόφ θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στην τετραμερή Διασυνοριακή Συνάντηση, στις 3-4 Μαΐου, και εν συνεχεία στις 11-12 Μαΐου, στο Σούνιο της Αττικής, όπου θα συζητηθεί το μέλλον της Ευρώπης.