Σημερινή

Κυριακή, 24/03/2019
RSS

Αποδίδουν ευθύνες στους Ρώσους για την επίθεση στους Σκριπάλ

| Εκτύπωση | 15 Απρίλιος 2018, 18:03 | Του Μάριου Ζίττη

ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ

ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΕ Ο ΟΑΧΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΟΤΙ «ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ […] ΠΟΥ ΣΥΛΛΕΧΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΟΑΧΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΟΞΙΚΗΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΟΛΣΜΠΕΡΙ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΕ ΣΟΒΑΡΑ ΤΡΙΑ ΑΤΟΜΑ»

Οι ρωσικές Αρχές παρακολουθούσαν τουλάχιστον από το 2013 και μετά τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες της Γιούλια Σκριπάλ, σύμφωνα με ένα από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις βρετανικές πληροφορίες ασφαλείας


Από τη Ρωσία φαίνεται να προήλθε η ουσία που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση του Σόλσμπερι, υποστηρίζει ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ). Χωρίς να κατονομάζει την ουσία που χρησιμοποιήθηκε, στην περίληψη της έκθεσης που εξέδωσε ο ΟΑΧΟ την Πέμπτη αναφέρει συγκεκριμένα ότι «τα αποτελέσματα της ανάλυσης […] που συλλέχθηκαν από την ομάδα ΟΑΧΟ επιβεβαιώνουν τα ευρήματα του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την ταυτότητα της τοξικής χημικής ουσίας που χρησιμοποιήθηκε στο Σόλσμπερι και τραυμάτισε σοβαρά τρία άτομα».

Παρότι η έκθεση δεν μπορεί να καταδείξει από ποιους κατασκευάστηκε και χρησιμοποιήθηκε, η υψηλή περιεκτικότητα της ουσίας καταδεικνύει ότι η ουσία κατασκευάστηκε από κράτος. Ταυτόχρονα, το λεκτικό της έκθεσης που «επιβεβαιώνει τα ευρήματα» των Βρετανών δείχνει ότι μάλλον πρόκειται για τον παράγοντα «Νόβιτσοκ». Κάτι τέτοιο φυσικά ενισχύει τη θέση του Λονδίνου ότι πίσω από την επίθεση κρύβεται η Ρωσία. Η ουσία αυτή, που είχε αναπτυχθεί στη Σοβιετική Ένωση στις δεκαετίες 1970-80, θεωρείται ένας από τους πιο θανάσιμους νευροπαραλυτικούς παράγοντες που φτιάχτηκαν ποτέ.

«Συνέχιση των προκλήσεων»

Η Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, πάντως, σε τοποθέτησή της μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, έκανε λόγο για «συνέχιση των προκλήσεων» από το Λονδίνο και τόνισε ότι η Μόσχα δεν μπορεί να δεχτεί το αποτέλεσμα, αφού στις έρευνες δεν δόθηκε πρόσβαση σε Ρώσους ειδικούς. Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε αιτηθεί τεχνικής υποστήριξης μετά τη δολοφονική επίθεση, με τον ΟΑΧΟ να στέλνει ομάδα εμπειρογνωμόνων για να μελετήσουν το περιστατικό στις 19 του περασμένου μήνα. Η ομάδα αυτή περισυνέλεξε δείγματα αίματος από τα θύματα και δείγματα από τον χώρο της επίθεσης και άλλα δείγματα που είχαν περισυλλεγεί από τις Βρετανικές αρχές, τα οποία εστάλησαν στα εργαστήρια του Οργανισμού στην Ολλανδία.

Εκτός νοσοκομείου η Γιούλια Σκριπάλ

Εκτός νοσοκομείου βρίσκεται η Γιούλια Σκριπάλ, η οποία φαίνεται ότι, αφού έλαβε εξιτήριο, τοποθετήθηκε σε πρόγραμμα προστασίας.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε εκ μέρους της από την Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, η Γιούλια Σκριπάλ αναφέρει ότι δεν χρειάζεται τη βοήθεια της ρωσικής πρεσβείας που της προσφέρθηκε. Δήλωσε επίσης ότι δεν είναι έτοιμη να μιλήσει δημόσια, ενώ κάλεσε την ξαδέρφη της, και κοντινότερη συγγενή εν ζωή, να μην προσπαθήσει να έρθει σε επικοινωνία μαζί της ή να την επισκεφθεί στη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, η Γιούλια Σκριπάλ προτίθεται να ζητήσει άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο, πάντως, σε ανακοινώσεις της αμφισβήτησε την προέλευση του κειμένου. Όσον αφορά την πιθανότητα μυστικής επανεγκατάστασης των Σκριπάλ σε στρατιωτική βάση, η Ρωσία υποστηρίζει ότι αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί «απαγωγή Ρώσων πολιτών» , ενώ με αυτόν τον τρόπο δεν θα ακουστεί η δική τους μαρτυρία για τα γεγονότα πριν από την απόπειρα δολοφονίας εναντίον τους.

Την παρακολουθούσαν από το 2013

Οι ρωσικές Αρχές παρακολουθούσαν τουλάχιστον από το 2013 και μετά τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες της Γιούλια Σκριπάλ, σύμφωνα με ένα από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις βρετανικές πληροφορίες ασφαλείας που έχουν συλλεχθεί. Σε μία σπάνια κίνηση, η βρετανική κυβέρνηση κοινοποίησε ορισμένες από τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες ασφαλείας. Η κοινοποίηση αυτή έγινε με τη δημοσιοποίηση επιστολής προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, που έχει ως αποστολέα τον επικεφαλής Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας της βρετανικής κυβέρνησης, σερ Μαρκ Σέντγουϊλ.

Η επιστολή προς τον Γενς Στόλτενμπεργκ σημειώνει ότι ο προσωπικός λογαριασμός email της 33χρονης ήταν στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών πληροφοριών ασφαλείας τουλάχιστον από το 2013. Διατυπώνεται επίσης ο ισχυρισμός ότι οι Ρώσοι έχουν παρασκευάσει και αποθηκεύσει τα τελευταία χρόνια μικρές ποσότητες ουσιών της οικογένειας «Νόβιτσοκ», καθώς και ότι από το 2006 και μετά έχουν κάνει δοκιμές για το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν νευροτοξικές ουσίες για στοχευμένες επιθέσεις με διάφορους τρόπους, όπως π.χ. επαλείφοντας τα χερούλια στις πόρτες κτηρίων.

Το χρονικό της επίθεσης

Στις 4 Μαρτίου ο Ρώσος πρώην πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια βρέθηκαν αναίσθητοι σε παγκάκι στην πόλη Σόλσμπερι της Αγγλίας. Από τις πρώτες ενδείξεις διεφάνη ότι επρόκειτο για δολοφονική επίθεση με τη χρήση χημικής ουσίας, η οποία αργότερα αναγνωρίστηκε από τις βρετανικές Αρχές ως ο νευροπαραλυτικός παράγοντας «Νόβιτσοκ». Από την ουσία δηλητηριάστηκε και Βρετανός αστυνομικός, ο οποίος εκτέθηκε σε αυτήν κατά τη διάρκεια των ερευνών.

Από την πρώτη στιγμή το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγόρησε τη Ρωσία για την επίθεση, με τη Μόσχα να αρνείται τις κατηγορίες και να κατηγορεί το Λονδίνο για Ρωσοφοβία και στημένο σκηνικό. Οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν γρήγορα, με σκληρές δηλώσεις και απελάσεις διπλωματών εκατέρωθεν. Εκτός του ΗΒ, Ρώσοι διπλωμάτες απελάθηκαν επίσης από τις ΗΠΑ και χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.