Σημερινή

Σάββατο, 23/03/2019
RSS

Η τριμερής Ρωσίας - Ιράν - Τουρκίας αποφάσισε για Συρία

| Εκτύπωση | 08 Απρίλιος 2018, 17:00 | Του Μάριου Ζίττη

Σε πολύ καλό κλίμα συναντήθηκαν την περασμένη Τετάρτη στην Άγκυρα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ρουχανί. Οι τρεις Πρόεδροι βρέθηκαν στην τουρκική πρωτεύουσα για την τριμερή σύνοδο που διοργάνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος με θέμα την κατάσταση στη Συρία και δεσμεύτηκαν να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την επίτευξη σταθερότητας στη Συρία, υπογραμμίζοντας την κοινή τους δέσμευση προς τη χώρα. Η τριμερής σύνοδος είναι η δεύτερη που έχει πραγματοποιηθεί, μετά από αυτήν του Σότσι στη Ρωσία τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ προγραμματίζεται τρίτη τριμερής σύνοδος στην Τεχεράνη.

«Θα συνεχίσουμε»

Σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση των τριών αρχηγών κρατών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι για την Τουρκία « η διασφάλιση της εδαφικής ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας εξαρτάται από το αν αντιμετωπίζουμε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις με τον ίδιο τρόπο». Πρόσθεσε ότι «οι τρομοκρατικές οργανώσεις που αποτελούν απειλή όχι μόνο για τη Συρία αλλά και για την Τουρκία και άλλες γειτονικές χώρες της περιοχής, πρέπει να εξαλειφθούν από το παιχνίδι», εννοώντας το YPG. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις «Ασπίδα του Ευφράτη» και «Κλάδος Ελαίας». «Θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας μέχρι απελευθερώσουμε αυτά τα εδάφη (το Μανμπίτζ και άλλες περιοχές) από το YPG» συμπλήρωσε.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ρουχανί στην τοποθέτησή του έδωσε έμφαση στην ανθρωπιστική και ιατροφαρμακευτική βοήθεια που θα δοθεί στον συριακό λαό. Τόνισε επίσης την ανάγκη η κρίση στη Συρία να επιλυθεί μέσω της διπλωματικής οδού και όχι με τη βία. Δήλωσε ότι «θέση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν είναι ότι το συριακό ζήτημα δεν έχει στρατιωτική λύση. Πρέπει να λύσουμε τη συριακή κρίση μόνο με πολιτικές διαδικασίες. Όλοι μας πρέπει να βοηθήσουμε να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία. Πρέπει να συνεχίσουμε τις ειρηνευτικές διαδικασίες. Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε έτσι ώστε οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους».

Ο Ρώσος Πρόεδρος με τη σειρά του αναφέρθηκε στην «άνευ προηγουμένου επιχείρηση στην ανατολική Γούτα» και «τη σωτηρία χιλιάδων πολιτών και την απομάκρυνση των μαχητών που αρνούνται να παραδώσουν τα όπλα τους». Μίλησε επίσης για τις συζητήσεις των τριών συμμάχων για την ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και τους σχεδιασμούς που γίνονται για τη μεταπολεμική Συρία.

Ακολούθως, ο Τούρκος Πρόεδρος πήρε και πάλι τον λόγο και αναφέρθηκε στον πυρηνικό σταθμό του Άκκιουγιου που βρίσκεται υπό κατασκευή στη Μερσίνη. Όπως δήλωσε, το κόστος του ανέρχεται στα 21 εκατ. δολάρια και θα είναι έτοιμο μέχρι το 2023.

Διαφωνίες εντός της συμμαχίας;

Παρότι η Τουρκία ανταγωνίζεται διαχρονικά το Ιράν στη γεωπολιτική σκακιέρα, με διαφωνίες τόσο για το συριακό όσο και για μεταξύ τους ζητήματα, τα πράματα άλλαξαν με την απρόσμενη συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία, με τις τρεις χώρες που σχηματίζουν σήμερα αδιαμφισβήτητα τον πιο ισχυρό συνασπισμό στην περιοχή. Παρόλα αυτά οι διαφωνίες παραμένουν μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράν.

Σύμφωνα με πληροφορίες στον διεθνή Τύπο, ο Χασάν Ρουχανί φαίνεται να υπέδειξε στον Τούρκο Πρόεδρο ότι οι εξελίξεις στο Αφρίν μπορούν να είναι χρήσιμες μόνο εάν δεν παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και ότι ο έλεγχος αυτών των περιοχών πρέπει να επιστραφεί στον συριακό στρατό. Την ίδια ώρα η Τουρκία προετοιμάζεται για να επεκτείνει τις επιχειρήσεις της προς τα ανατολικά εναντίον των Κούρδων μαχητών, κάτι που προκαλεί εκνευρισμό στην Τεχεράνη.
Πάντως ανησυχίες επικρατούν όσον αφορά στους σχεδιασμούς της Τουρκίας σε κατεκτημένες περιοχές της Συρίας. Πολύ πιθανό η Τουρκία να επιδιώξει να επανεγκαταστήσει Σύρους πρόσφυγες στην περιοχή του Αφρίν, σε μια προσπάθεια να αλλοιώσει τον δημογραφικό χαρακτήρα της περιοχής, κάτι που έχει πετύχει εν μέρει με την εκδίωξη κουρδικών πληθυσμών με τις επιχειρήσεις της, αλλά και με επενδύσεις να ενισχύσει τον ρόλο της, ακόμα και μετά την έκβαση του πολέμου.

Εκτός πλάνων οι ΗΠΑ;

Η τριμερής συμμαχία που έχει σχηματιστεί παίζει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του κρίσης στη Συρία προς το παρόν, ενώ όλα δείχνουν ότι θα καθορίσει την έκβαση του πολέμου. Την ίδια ώρα, η συνεργασία Ρωσίας - Ιράν - Τουρκίας δένει τα χέρια στις ΗΠΑ, οι οποίες βλέπουν την επιρροή τους στην περιοχή να συρρικνώνεται. Η Ουάσιγκτον έχει μείνει χωρίς συμμάχους στην περιοχή, ενώ οι δυνάμεις του YPG που στήριζε υποχωρούν συστηματικά με την επέλαση του τουρκικού στρατού. Την ίδια ώρα δυναμώνουν οι δυνάμεις εντός των ΗΠΑ για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία το συντομότερο δυνατόν, κάτι που φαίνεται να υποστηρίζει και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.