Σημερινή

Πέμπτη, 21/02/2019
RSS

Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν

| Εκτύπωση | 01 Απρίλιος 2018, 18:05 | Του Μάριου Ζίττη

ΤΟ ΡΙΑΝΤ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ

Νέα κρίση ξέσπασε στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, μετά την εκτόξευση επτά βαλλιστικών πυραύλων το βράδυ της περασμένης Κυριακής κατά της Σαουδικής Αραβίας από τους αντάρτες Χούθι. Παρότι οι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από αντιαεροπορικά συστήματα της Σαουδικής Αραβίας, συντρίμμια από τους πυραύλους κατέπεσαν στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, σκοτώνοντας  έναν Αιγύπτιο και τραυματίζοντας άλλους δύο.

Οι δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας δήλωσαν ότι κατέστρεψαν τρεις πυραύλους πάνω από το Ριάντ λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, αλλά και άλλους πυραύλους που στόχευαν πόλεις που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Υεμένη. Βίντεο της εκτόξευσης δημοσιεύτηκε αργότερα από μέσα των ανταρτών Χούθι.

Τη Δευτέρα, εκπρόσωπος Τύπου του συνασπισμού κατά των Χούθι στην Υεμένη, της οποίας ηγείται η Σαουδική Αραβία, κατηγόρησε το Ιράν για την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι οι πύραυλοι είναι ιρανικής κατασκευής, ενώ τόνισε το δικαίωμα της Σαουδικής Αραβίας να απαντήσει αναλόγως. Η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από τις εκτοξεύσεις και ότι εξοπλίζει τους αντάρτες Χούθι μέσω του λιμανιού Χοντάιντα και του αεροδρομίου της Σαναά. Το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες, παρότι στηρίζει ανοιχτά τον αγώνα των Χούθι στην Υεμένη.

Την περασμένη Τρίτη, σε δηλώσεις του, ο Βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας τόνισε ότι η χώρα του θα εργαστεί «σταθερά και αποφασιστικά για να αποτραπούν οποιεσδήποτε εχθρικές προσπάθειες». Την ίδια ώρα, ο γιος του, Πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, διάδοχος του θρόνου, περιόδευε στις ΗΠΑ, σε ένα ταξίδι που ξεκίνησε στις 20 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια του οποίου συναντήθηκε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Απομακρυσμένο ενδεχόμενο

Μπορεί η επίθεση της περασμένης Κυριακής να έθεσε σε κίνδυνο τα κυρίαρχα εδάφη της Σαουδικής Αραβίας και δη την πρωτεύουσά της, αλλά το ενδεχόμενο επίθεσης κατά του Ιράν θεωρείται πολύ απομακρυσμένο. Αυτό που θεωρείται πιο πιθανό ως απάντηση του Ριάντ είναι η αύξηση των επιθέσεων από αέρος στο βόρειο τμήμα της Υεμένης. Οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν διακοπεί από το 2016. Οι δύο χώρες έχουν ανταλλάξει κατηγορίες στο παρελθόν η μία για την άλλη ότι στηρίζει και βρίσκεται πίσω από τρομοκρατικές οργανώσεις. 

Η Σουνιτική Σαουδική Αραβία και το Σιιτικό Ιράν βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα σε αρκετές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, όπως στην περίπτωση της Υεμένης, του Λιβάνου, του Ιράκ, της Συρίας. Το Ιράν είναι ένας σταθερός σύμμαχος της Ρωσίας, ενώ η Σαουδική Αραβία θεωρείται σταθερός συνεργάτης των ΗΠΑ.

Πριν από ένα χρόνο, η Σαουδική Αραβία είχε συμφωνήσει με τις ΗΠΑ για επενδύσεις συνολικής αξίας πέραν των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες συμπεριελάμβαναν αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ, ενώ όπως δήλωσε ο Σαουδάραβας Πρίγκιπας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, οι επενδύσεις «κατέληξαν στα 400 δισεκατομμύρια δολάρια». Την Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε την επίθεση εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, ενώ εξέφρασε ανησυχίες για αναφορές που έχουν να κάνουν με παρατυπίες στο εμπάργκο όπλων έναντι των Χούθι.

Ο πόλεμος στην Υεμένη

Με το ξέσπασμα της «Αραβικής Άνοιξης» και την αλλαγή ηγεσίας στη χώρα, αλλά και την αδυναμία του Προέδρου της Υεμένης Αμπντ Ραμπ Μανσούρ Χαντί να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε η χώρα, δημιουργήθηκε κενό εξουσίας αρκετό για την άνοδο των Χούθι στη χώρα. Οι Χούθι, οι οποίοι είναι στην πλειοψηφία τους Σιίτες, κατάφεραν να καταλάβουν τη Σαναά, πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης, και να αναγκάσουν τον Χαντί να εγκαταλείψει τη χώρα.

Το 2015, φοβούμενη την αύξηση της επιρροής του Ιράν στα σύνορά της, η Σαουδική Αραβία, με ένα συνασπισμό σουνιτικών αραβικών κρατών φιλικών προς τη Δύση, μπήκε στον πόλεμο ενάντια στις δυνάμεις των Χούθι, με στόχο την επαναφορά της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης στην εξουσία. Ακολούθησαν μεγάλες μάχες και σφαγές, με τις δυνάμεις του συνασπισμού να αναχαιτίζουν τους Χούθι, οι οποίοι μέχρι και σήμερα έχουν υπό τον έλεγχό τους μεγάλες εκτάσεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Σαναά.

Τραγικές συνθήκες εντός της Υεμένης

Ο συνασπισμός έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου στη χώρα, σε έναν πόλεμο που έχει δημιουργήσει ίσως τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική τραγωδία της τελευταίας  δεκαετίας. Στην Υεμένη σήμερα επικρατούν απίστευτες συνθήκες διαβίωσης, με τον λιμό να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που χρειάζεται άμεσα λύση. Τα Ηνωμένα Έθνη έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει «τον μεγαλύτερο λιμό που έχει δει ο κόσμος εδώ και πολλές δεκαετίες».

Παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για διάλογο και παύση των εχθροπραξιών, η όποια προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών έχει αποτύχει, ενώ πιθανολογείται ότι με τα πρόσφατα γεγονότα οι απώλειες εντός της Υεμένης θα αυξηθούν δραματικά. Μετά την εκτόξευση των πυραύλων, οι Χούθι απείλησαν εκ νέου τη Ριάντ ότι, αν δεν σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον τους, θα πλήξουν τη Σαουδική Αραβία με περισσότερους βαλλιστικούς πυραύλους και πιο προηγμένα όπλα.