Σημερινή

Τετάρτη, 20/02/2019
RSS

Ο Στίβεν Χόκινγκ εγκατέλειψε τα εγκόσμια αλλά οι ατάκες του

| Εκτύπωση | 18 Μάρτιος 2018, 18:00 | Σημερινή

Ο Στίβεν Χόκινγκ εγκατέλειψε τα εγκόσμια αλλά οι ατάκες του θα ζουν για πάντα

Ο διάσημος θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ απεβίωσε στις 13 Μαρτίου του 2018, σε ηλικία 76 ετών. Ο Χόκινγκ άφησε πίσω του μια μακρά επιστημονική κληρονομιά, αλλά, πολύ περισσότερο, άφησε πίσω του μια κληρονομιά επιστημονικού έργου στο ευρύ κοινό. Μέσα από τα βιβλία του, τις ομιλίες του, τις ταινίες του -όπως και τις περιστασιακές έκτακτες εμφανίσεις του στην τηλεόραση- ο Χόκινγκ, για δεκαετίες ολόκληρες, ενέπνεε τους ανθρώπους να μαθαίνουν περισσότερα για το σύμπαν.

Ήταν επίσης και συγγραφέας, αλλά και ομιλητής, ένας ευφυής και πνευματώδης άνθρωπος. Ένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματα του Στίβεν Χόκινγκ είναι αναντίρρητα πως κατάφερε σε σημαντικό βαθμό να απλοποιήσει για εμάς την επιστήμη της κοσμολογίας, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον μας και καθιστώντας κατά το δυνατόν πιο κατανοητά όρους, θεωρίες και έννοιες όπως η σχετικότητα, ο χωροχρόνος, το Big Bang κ.ά.

Το ταλέντο αυτό του Χόκινγκ φαίνεται πως πήγαζε όχι μόνο από τη βαθιά κατανόηση ζητημάτων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο εστίασε, αλλά και από τον τρόπο σκέψης με τον οποίο προσέγγιζε από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα πράγματα. Από τα καθημερινά, μέχρι τα μεγάλα. Και αυτό φαίνεται και σε πολλές δηλώσεις που έχει κατά διαστήματα κάνει και πλέον έχουν γίνει διάσημες. Ιδού κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις του από τη δημόσια ζωή του:

Για το «γιατί» της ύπαρξης του Σύμπαντος

«Εάν βρούμε την απάντηση, θα πρόκειται για τον ύστατο θρίαμβο της ανθρώπινης λογικής - εκείνη τη στιγμή θα γνωρίζουμε τη σκέψη του Θεού, θα γνωρίζουμε τον νου του Θεού» («Ένα συντομότερο χρονικό του Χρόνου» 1988).

Για την ασθένειά του

«Οι ελπίδες μου μειώθηκαν στο μηδέν στα 21 μου χρόνια. Έκτοτε όλα είναι μπόνους» (Συνέντευξη στους New York Times, Δεκέμβριος 2004).

«Έζησα πέντε δεκαετίες περισσότερο από αυτό που είχαν προβλέψει για μένα οι γιατροί. Προσπάθησα να κάνω καλή χρήση του χρόνου μου... Επειδή κάθε μέρα μπορεί να είναι η τελευταία μου, έχω την επιθυμία να αντλήσω το καλύτερο από κάθε λεπτό» (Στο ντοκιμαντέρ «Hawking», 2013).

Για τον Θεό

«Δεν είναι αναγκαίο να επικαλούμαστε τον Θεό για να ανάψουμε τη σπίθα και να βάλουμε σε δρόμο το Σύμπαν» (Grand Design, 2010).

Για τη ζωή

«Η ζωή θα ήταν τραγική αν δεν ήταν αστεία».

Για τις γυναίκες

«Οι γυναίκες αποτελούν το απόλυτο μυστήριο».

Για τη διασημότητα

«Το μειονέκτημα της διασημότητάς μου είναι ότι δεν μπορώ να πάω πουθενά χωρίς να με αναγνωρίσουν. Δεν χρησιμεύει σε τίποτε να φοράω γυαλιά ηλίου και περούκα. Η αναπηρική πολυθρόνα με προδίδει» (Συνέντευξη στην ισραηλινή τηλεόραση, Δεκέμβριος 2006).

Για τους φανφαρόνους διανοούμενους

«Οι άνθρωποι που κομπάζουν για τον Δείκτη Νοημοσύνης είναι βλάκες» (Συνέντευξη στους New York Times, Δεκέμβριος 2004).

Για την τελειότητα

«Ένας από τους βασικούς κανόνες του σύμπαντος είναι ότι τίποτα δεν είναι τέλειο. Η τελειότητα, απλώς δεν υπάρχει... Αν δεν υπήρχαν ατέλειες, ούτε εσείς, ούτε κι εγώ θα βρισκόμασταν εδώ» (Ντοκιμαντέρ «Into the Universe», The Discovery Channel, 2010).

Για τους εξωγήινους

«Εάν κάποια μέρα μάς επισκεφθούν οι εξωγήινοι, πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι αντίστοιχο με αυτό που συνέβη όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος αποβιβάσθηκε στην Αμερική, ένα αποτέλεσμα όχι και πολύ θετικό για τους Ινδιάνους» (στο Ντοκιμαντέρ «Into the Universe», The Discovery Channel, 2010)

Για την τεχνητή νοημοσύνη

«Οι πρωτόγονες μορφές τεχνητής νοημοσύνης που έχουμε ήδη έχουν αποδειχθεί πολύ χρήσιμες. Αλλά πιστεύω ότι η ανάπτυξη μίας πλήρους τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να βάλει τέλος στο ανθρώπινο είδος» (στο BBC, Δεκέμβριος 2014).

Για την ευθανασία

«Το θύμα θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να βάλει τέλος στη ζωή του, εάν το θέλει. Αλλά νομίζω ότι θα ήταν μεγάλο σφάλμα. Όσο κακή και να φαίνεται η ζωή, υπάρχει πάντα κάτι που μπορείς να κάνεις και να το πετύχεις. Όσο υπάρχει ζωή, υπάρχει ελπίδα» (Λαϊκή Ημερησία online, Ιούνιος 2006).

Για τον θάνατο

«Ζω με την προοπτική ενός πρόωρου θανάτου εδώ και 49 χρόνια. Δεν φοβάμαι τον θάνατο, αλλά δεν βιάζομαι να πεθάνω. Υπάρχουν τόσα πράγματα που θέλω να κάνω πριν» (Συνέντευξη The Guardian, Μάιος 2011).

Για την επιστήμη:

«Κάθε φυσική θεωρία είναι πάντα ανεπίσημη, υπό την έννοια ότι είναι μόνο μια υπόθεση: Ποτέ δεν μπορείς να την αποδείξεις. Ανεξάρτητα από το πόσες φορές τα αποτελέσματα των πειραμάτων συμφωνούν με κάποια θεωρία, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι την επόμενη φορά το αποτέλεσμα δεν θα διαψεύσει τη θεωρία».

Από το βιβλίο του «A Brief History of Time»

Για τις μαύρες τρύπες:

«Οι μαύρες τρύπες δεν είναι τόσο μαύρες όσο φαίνονται στις απεικονίσεις. Δεν είναι οι αιώνιες φυλακές που κάποτε θεωρούνταν ότι είναι. Πράγματα μπορούν να βγουν από μια μαύρη τρύπα, τόσο προς τα έξω, όσο πιθανότατα και προς ένα άλλο σύμπαν. Επομένως, εάν αισθάνεστε ότι βρίσκεστε μέσα σε μια μαύρη τρύπα, μην παραδοθείτε. Υπάρχει διέξοδος».

Από ομιλία του το 2008

Για τις επενδύσεις:

«Σε μια ομιλία μου στην Ιαπωνία, μου ζητήθηκε να μην αναφερθώ στην πιθανή εκ νέου κατάρρευση του σύμπαντος, γιατί αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις αγορές. Ωστόσο, μπορώ να διαβεβαιώσω όσους ανησυχούν για τις επενδύσεις τους ότι είναι λίγο νωρίς για να πουλήσουν: Ακόμη και εάν έλθει το τέλος του σύμπαντος, αυτό δεν θα γίνει για τουλάχιστον 20 δισ. χρόνια».

Από ομιλία του το 1996

Για τη σωματική του αναπηρία:

«Θέλω επίσης να δείξω ότι τους ανθρώπους δεν πρέπει να τους περιορίζει η σωματική τους αναπηρία, εφόσον δεν είναι ανάπηροι στο πνεύμα».
Κατά την περίσταση της πτήσης μηδενικής βαρύτητας του Χόκινγκ το 2007

Για το IQ:

«Εκείνοι που καυχιούνται για το IQ τους είναι χαμένοι».

Από συνέντευξή του στη New York Times το 2004

Για τη Θεωρία των Πάντων:

«Εάν ανακαλύψουμε μια ολοκληρωμένη θεωρία, θα έπρεπε σε κάποια φάση να γίνει κατανοητή, στη γενική αρχή της, απ' όλους, όχι μόνο από λίγους επιστήμονες. Τότε θα μπορούσαμε όλοι, φιλόσοφοι, επιστήμονες και απλοί καθημερινοί άνθρωποι, να λάβουμε μέρος στη συζήτηση γύρω από το ερώτημά του γιατί υπάρχουμε εμείς και το σύμπαν. Εάν βρούμε την απάντηση σε αυτό, θα ήταν ο απόλυτος θρίαμβος της ανθρώπινης ύπαρξης - γιατί τότε θα γνωρίζαμε το μυαλό του Θεού».

Η τελευταία παράγραφος από το βιβλίο του «A Brief History of Time»

Για τις πωλήσεις βιβλίων:

«Στο στάδιο της διόρθωσης, παραλίγο να κόψω την τελευταία πρόταση του βιβλίου. Εάν το είχα κάνει, οι πωλήσεις ίσως να είχαν μειωθεί στο μισό».

Σε άρθρο του στη Wall Street Journal

Και μπόνους… για το πόκερ:

«Πάλι λάθος έκανες, Άλμπερτ».

Από το Star Trek: The Next Generation - Η απάντηση του Χόκινγκ στον Άλμπερτ Αϊνστάιν, σε ένα παιχνίδι πόκερ, για το εάν ο ίδιος μπλόφαρε