Σημερινή

Κυριακή, 24/03/2019
RSS

Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας

| Εκτύπωση | 11 Μάρτιος 2018, 18:00 | Σημερινή

Η ομάδα των σοσιαλδημοκρατών υπουργών στη νέα γερμανική κυβέρνηση θα αποτελείται από τρεις γυναίκες και τρεις άνδρες. Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών ο Όλαφ Σολτς. Στο Βερολίνο ανακοινώθηκαν την Παρασκευή τα ονόματα των υποψηφίων σοσιαλδημοκρατών πολιτικών, που πρόκειται να αναλάβουν υπουργικά αξιώματα στη νέα κυβέρνηση. Πρόκειται για τρεις γυναίκες και τρεις άνδρες, μεταξύ 39 και 59 ετών, οι οποίοι εκπροσωπούν την αριστερή, την κεντρώα αλλά και τη συντηρητική πτέρυγα του κόμματος.

Ο νέος Υπ. Οικονομικών

Τη θέση του αντικαγκελαρίου και του Υπουργού Οικονομικών αναλαμβάνει ο κυβερνήτης του Αμβούργου, Όλαφ Σολτς. Ο Σολτς διετέλεσε Υπουργός Εργασίας, την περίοδο που καγκελάριος ήταν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ και είχε υποστηρίξει την πολιτική της «ατζέντας 2010». Οι Σοσιαλδημοκράτες επέμεναν να αναλάβουν αυτό το υπουργείο στη νυν κυβέρνηση Μέρκελ προκειμένου να είναι σε θέση να συμμετέχουν αποφασιστικά στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής της Γερμανίας. Ο Όλαφ Σολτς δεν συμφωνεί με την πολιτική λιτότητας του προκατόχου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και δίνει έμφαση σε αναπτυξιακά προγράμματα που θα βοηθήσουν χώρες όπως την Ελλάδα και την Ιταλία να ανακάμψουν οικονομικά. Παράλληλα, όμως, ο Όλαφ Σολτς επιμένει στην αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων.

Δυσαρέσκεια στο SPD

Στο Υπουργείο Εξωτερικών ο νυν Υπουργός Δικαιοσύνης, Χάικο Μάας, αντικαθιστά τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος δεν θα συμμετέχει πλέον στο υπουργικό συμβούλιο. Η αντικατάσταση του κ. Γκάμπριελ δεν είναι τόσο έκφραση της θέλησης του κόμματος για ανανέωση όσο της δυσαρέσκειας της κομματικής ηγεσίας για το πρόσωπό του. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα αναλάβει η νυν Υπουργός Οικογένειας, Καταρίνα Μπάρλεϊ, η οποία ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος, ενώ το Υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει ο κεντρώος Χουμπέρτους Χάιλ, πρώην γενικός γραμματέας του SPD.

Ανάδειξη δύο γυναικών

Έκπληξη προκάλεσε η ανάδειξη δύο γυναικών σε υπουργικές θέσεις, οι οποίες μέχρι πρόσφατα υπήρχαν στην ατζέντα. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναλαμβάνει έτσι η πρώην Υπουργός Έρευνας του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Σβένγια Σούλτσε, ενώ το Υπουργείο Οικογένειας η Φραντσίσκα Γκίφαϊ, νυν δήμαρχος της περιοχής Νοϊκέλν του Βερολίνου, μιας περιοχής με μεγάλο αριθμό ξένων που αντιμετωπίζει πολλά κοινωνικά προβλήματα.