Σημερινή

Τετάρτη, 20/03/2019
RSS

Συνεχίζεται η φρίκη του πολέμου στη Γούτα

| Εκτύπωση | 04 Μάρτιος 2018, 18:03 | Του Μάριου Ζίττη

ΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΕΦΕΡΑΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ 8η ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΜΕΙΩΤΟ ΡΥΘΜΟ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ, ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΓΟΥΤΑ, ΠΡΟΑΣΤΙΟ ΤΗΣ ΔΑΜΑΣΚΟΥ

Η Ρωσία πρότεινε 5ωρη καθημερινή εκεχειρία, για ανθρωπιστικούς σκοπούς, χρόνος ο οποίος όμως δεν είναι αρκετός ώστε να μπουν τα κονβόι των Ηνωμένων Εθνών στις αποκλεισμένες περιοχές


Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι επιθέσεις στην Ανατολική Γούτα της Συρίας έχουν ενταθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις και τη ρωσική αεροπορία, με τις απώλειες αμάχων να αυξάνονται συνεχώς. Η Ανατολική Γούτα, που είναι η τελευταία περιοχή στη Δαμασκό που δεν έχει περάσει στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων, αποτελεί θύλακα της συριακής αντιπολίτευσης. Εντός του θύλακα υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια. H συριακή αντιπολίτευση κατηγορεί τη συριακή κυβέρνηση και τη ρωσική αεροπορία ότι χτυπούν νοσοκομεία, αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, ενώ ο συριακός στρατός κατηγορεί τους «τρομοκράτες» ότι χρησιμοποιούν τους αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες.
Φρίκη του πολέμου

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πέραν των 550 ανθρώπων έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ υπολογίζεται ότι περισσότερα από 185 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τους τελευταίους δύο μήνες, μόνο στη Γούτα. Εικόνες από την Ανατολική Γούτα, που αποτυπώνουν τη φρίκη του πολέμου, κάνουν τον γύρο του κόσμου και έχουν κατακλείσει τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα.

Το ψήφισμα που δεν εφαρμόστηκε

Την περασμένη εβδομάδα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πέρασε ομόφωνα το Ψήφισμα 2401, το οποίο ζητά παύση των εχθροπραξιών για 30 ημέρες. Από το ψήφισμα εξαιρούνται οι επιχειρήσεις εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως είναι το Ισλαμικό Κράτος και το Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (πρώην Μέτωπο Αλ Νούσρα). Το ψήφισμα δεν εφαρμόστηκε, παρά μόνο για μερικές ώρες, με τους βομβαρδισμούς στην Ανατολική Γούτα να συνεχίζονται ασταμάτητα και τις δυνάμεις του Άσαντ να συνεχίζουν τις επιθέσεις στον θύλακα.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη συριακή κυβέρνηση και τη Ρωσία ότι αγνοούν το ψήφισμα και παραβιάζουν την εκεχειρία και καταδίκασαν τους βομβαρδισμούς στην Ανατολική Γούτα. Η Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι «εκατοντάδες Σύροι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από τότε που περάσαμε το ψήφισμα το Σάββατο».

Κατηγορίες ένθεν και ένθεν

Συριακή κυβέρνηση και η Ρωσία κατηγορούν τους αντάρτες για το κλείσιμο των διαδρόμων ανθρωπιστικής βοήθειας για να αποτρέψουν τη φυγή των αμάχων, ενώ ο Ρώσος αντιπρόσωπος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, Βασίλι Νεμπένζια, άφησε υπόνοιες για εκμετάλλευση μιας ανθρωπιστικής τραγωδίας από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Από την άλλη, οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι ο λόγος που οι πολίτες δεν εγκαταλείπουν την περιοχή είναι επειδή φοβούνται ότι θα συλληφθούν από τη συριακή κυβέρνηση και ότι σε καμιά περίπτωση δεν έχουν κλείσει τις εξόδους από τον θύλακα.

Επίσης οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το καθεστώς Άσαντ για χρήση χημικών όπλων σύμφωνα με στοιχεία που ισχυρίζονται ότι κατέχουν, κάτι το οποίο η Ρωσία χαρακτήρισε άτοπο. Η συριακή κυβέρνηση είχε κατηγορηθεί και στο παρελθόν για χρήση χημικών όπλων, κάτι το οποίο αρνείται, παρά τις κατηγορίες από ανθρωπιστικές οργανώσεις και ξένες κυβερνήσεις.

Άσκηση επιρροής

Η Γαλλία κάλεσε εκ νέου τη Ρωσία και το Ιράν να ασκήσουν την επιρροή που έχουν στον Σύρο ηγέτη για εφαρμογή εκεχειρίας 30 ημερών. Την περασμένη Δευτέρα, επίσης, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η εκεχειρία ισχύει για όλη τη Συρία, συμπεριλαμβανομένου του Αφρίν, στο οποίο η Τουρκία συνεχίζει τις επιχειρήσεις της εναντίον των Κούρδων μαχητών. Η Τουρκία απάντησε ότι η εκεχειρία δεν ισχύει στην περίπτωση του Αφρίν και ότι δεν προτίθεται να διακόψει τις επιχειρήσεις της κατά των «τρομοκρατών», όπως χαρακτηρίζει τους Κούρδους αντάρτες.

Η Ρωσία πρότεινε πάντως 5ωρη καθημερινή εκεχειρία, για ανθρωπιστικούς σκοπούς, χρόνος ο οποίος όμως δεν είναι αρκετός, ώστε να μπουν τα κονβόι των Ηνωμένων Εθνών στις αποκλεισμένες περιοχές. Ο εμφύλιος στη Συρία έχει αφήσει πίσω του γύρω στους 500.000 νεκρούς, εκ των οποίων πέραν των 100.000 είναι άμαχοι. 13,1 εκατ. έχουν εγκαταλείψει τη Συρία, ενώ υπάρχουν 6,1 εκατ. εκτοπισμένοι εντός της Συρίας.