Σημερινή

Παρασκευή, 22/02/2019
RSS

Αφόρητες οι ευρωπαϊκές πιέσεις για λύση στο Σκοπιανό

| Εκτύπωση | 25 Φεβρουάριος 2018, 18:04 | Της Μαρίνας Χατζηκώστα

Μπορεί στην Ελλάδα το ζήτημα της ονοματοδοσίας των Σκοπίων να «έχει κρυφτεί» πίσω από τις εξελίξεις του σκανδάλου Novartis και η κοινή γνώμη να νομίζει πως το θέμα παραμένει σχετικά παγωμένο, ωστόσο οι εξελίξεις τα τελευταία 24ωρα είναι καταιγιστικές.

Η κυβέρνηση της Ελλάδος βρέθηκε μπροστά σε νέες πιέσεις, αυτήν τη φορά από την πλευρά της Γερμανίας, αλλά και σε ένα επικοινωνιακό μπαράζ δηλώσεων του Σκοπιανού Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Προέδρου των Σκοπίων στην Τουρκία, όπου η κυβέρνηση των Σκοπίων πήρε τις ευλογίες και την αμέριστη στήριξη του Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία άλλωστε είναι ο σημαντικότερος εταίρος του κράτους των Σκοπίων και η Άγκυρα ο μεγαλύτερος οπαδός «της μακεδονικότητας» των Σκοπίων.

Βερολίνο υπέρ Ζάεφ

Ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός επισκέφτηκε και το Βερολίνο, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από την Άγκελα Μέρκελ, η οποία μάλιστα τον προσφώνησε «πρωθυπουργό της Μακεδονίας», ενώ αναφερόμενη στη χώρα του, την αποκάλεσε «χώρα της Μακεδονίας». Με δεδομένο ότι η Γερμανία ουδέποτε αναγνώρισε τα Σκόπια με τον συνταγματικό τους αυτοπροσδιορισμό ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ήταν φανερό ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος θέλησε να δώσει έναν πιο ευρωπαϊκό τόνο στο ζήτημα, απομακρύνοντας τα Σκόπια από επιρροή άλλων χωρών και κυρίως την Τουρκία, αλλά και τη Ρωσία και την Κίνα, οι οποίες επίσης δείχνουν ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και μάλιστα η Μόσχα είναι μεταξύ των χωρών που έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με τον αυτοπροσδιορισμό της «Μακεδονίας».

Με λίγα λόγια, η Άγκελα Μέρκελ θυσιάζει την κόκκινη γραμμή των Ελληνισμού, προκειμένου να φέρει πιο κοντά της την κυβέρνηση Ζάεφ και άρα να αυξήσει τη δική της επιρροή στα Βαλκάνια, περιοχή όπου η Τουρκία «βασιλεύει» τις τελευταίες δεκαετίας, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως αυτή της Σερβίας, αν και οι προσπάθειες και διείσδυση και στο Βελιγράδι είναι έντονες.

Στο παιχνίδι και η υπόλοιπη Ευρώπη

Το διπλωματικό «μπρα ντε φερ» καθώς και οι έμμεσες πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα να συμφωνήσει σε λύση, η οποία θα περιλαμβάνει τη χρήση του όρου «Μακεδονία», συνεχίστηκε και με την παρέμβαση του επιτρόπου που είναι αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ε.Ε., του Γιοχάνες Χαν. Ο επίτροπος Χαν αποκάλεσε εκ νέου τα Σκόπια «Μακεδονία», λέγοντας πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολύ σύντομα, πολύ πιθανόν μέχρι το καλοκαίρι, θα συστήσει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη "Μακεδονία" και την Αλβανία».

Ο επίτροπος Χαν το πήγε ωστόσο και ένα βήμα παραπέρα, δηλώνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ικανοποιημένος από τις αλλαγές του Συντάγματος των Σκοπίων, κρίνοντας πως «στο παρελθόν έχουν κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και έτσι διαθέτουν τις προϋποθέσεις γι’ αυτό το βήμα. Οι κάτοικοι αξίζουν μια ευρωπαϊκή προοπτική. Τελικά μόνο τα κράτη - μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν πότε θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις».

Τα Σκόπια αναμένεται να επισκεφθούν αρμοδίως το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν και η υπάτη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.

Πανηγυρισμοί για την αλλαγή ονομάτων

Είναι ξεκάθαρο πως το επικοινωνιακό μπαράζ από την πλευρά των Σκοπίων, κυρίως για λόγους εξωτερικής κατανάλωσης, συνεχίστηκε πρώτα με την αλλαγή ονόματος στο αεροδρόμιο το οποίο λεγόταν «Αλέξανδρος ο Μέγας» και στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που ενώνει τις δύο χώρες και αφετέρου με την αφαίρεση πινακίδων και αγαλμάτων που υποκρύπτουν αλυτρωτισμό.

Μάλιστα εικόνες από τις «αποκαθηλώσεις» πινακίδων και τοποθέτηση νέων κάνουν τον γύρο του κόσμου. Οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις των Σκοπίων για τις κινήσεις αυτές της κυβέρνησης Ζάεφ περιτέχνως αποσιωπούνται. Τώρα η κυβέρνηση Ζάεφ «κλοτσάει» την μπάλα στην Ελλάδα, αναμένοντας πως οι συνομιλητές τους θα προχωρήσουν επίσης με τις δεσμεύσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της καλής θέλησης και θα ξεμπλοκάρει τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ, σε πρώτο επίπεδο και ακολούθως στην Ε.Ε., καθώς επίσης και με τις διευκόλυνσης των λιμανιών.

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ είναι μόνο η πρώτη επαφή, από μια σειρά με Ευρωπαίους ηγέτες, τους οποίους αναμένεται να ενημερώσει για την ελληνική οπτική των πραγμάτων. Άλλωστε, παρά τις διεθνείς πιέσεις, η κυβερνητικοί εταίροι του ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, δηλώνουν ανοιχτά πως δεν θα αποδεχθούν λύση, η οποία θα επιτρέπει τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια. Γεγονός που αποδεικνύει την ενδοκυβερνητική ρήξη που δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμη και σε πρόωρες εκλογές, σε περίπτωση που έρθει ενώπιον της Βουλής, προς ψήφιση, μια κοινά αποδεκτή λύση.