Σημερινή

Κυριακή, 16/06/2019
RSS

Αυξάνουν την πίεση προς το Ηνωμένο Βασίλειο

| Εκτύπωση | 25 Φεβρουάριος 2018, 18:03 | Του Μάριου Ζίττη

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2020

ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΠΙΕΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΕΡΕΖΑ ΜΕΪ, ΟΣΟ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ BREXIT ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ. Η ΒΡΕΤΑΝΙΔΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ, Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ, ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΜΙΑ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

Η αβεβαιότητα της κατάληξης των συνομιλιών για το Brexit δημιουργεί έντονους τριγμούς σε μια σημαντική αγορά πολλών δισεκατομμυρίων λιρών, όπως είναι η αγορά ασφάλισης πλοίων


Η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας ελπίζει να καθυστερήσει την ημερομηνία ολοκλήρωσης της μεταβατικής περιόδου του Brexit στη συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 22 και 23 του ερχόμενου μήνα. Η μεταβατική περίοδος είναι ουσιαστικά μια περίοδος, η οποία θα εκτείνεται και μετά την επίσημη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει σαν κύριο στόχο την εναρμόνιση των βρετανικών επιχειρήσεων και οργανισμών με τους νέους νόμους που θα αντικαταστήσουν τους ευρωπαϊκούς.

Την περασμένη Τετάρτη στις συνομιλίες, οι Βρετανοί διαπραγματευτές, με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Ντέιβις, υποστήριξαν τη δυνατότητα μιας μεταβατικής περιόδου ανοιχτού τέλους, με την Ευρωπαϊκή Ένωση όμως να επιμένει στην ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου του Brexit μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

Η επίσημη έξοδος

Επίσημη ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση είχε οριστεί η 29η Μαρτίου 2019, καθώς η βρετανική κυβέρνηση έκανε επίκληση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας στις 29 Μαρτίου του 2017. Το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας δίνει μέγιστη περίοδο 2 χρόνων στο κράτος μέλος που θέλει να αποχωρήσει από την Ε.Ε. για να καταλήξουν στις συμφωνίες για το «διαζύγιο». Οι συζητήσεις για το Brexit ξεκίνησαν επίσημα στις 19 Ιουνίου του 2017, μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Το Brexit είχε εγκριθεί από τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιούνιο του 2016 με 51,9% υπέρ και 48,1% κατά. Την περασμένη Πέμπτη ο εκπρόσωπος Τύπου της Βρετανίδας Πρωθυπουργού δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορεί να συμφωνεί και να υπογράφει εμπορικές συμφωνίες κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, αφότου η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση με το τέλος των συνομιλιών θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο «Τελική Πράξη Κατάργησης», το οποίο θα μετατρέπει τους ευρωπαϊκούς νόμους σε βρετανικούς και θα δίνει τη δυνατότητα στο Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου να τους κρατήσει, να τους τροποποιήσει ή να τους αποσύρει.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση πολύ σοβαρό θεωρείται το ζήτημα των συνόρων της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, αλλά και η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο το ΗΒ δεν θέλει να υπάγεται. Σημαντικά θέματα θεωρούνται επίσης το κόστος που θα πληρώσει το ΗΒ για το Brexit και δικαιώματα των υπηκόων της Ε.Ε. στη Βρετανία και αντιστρόφως.

Διαφορετικά δικαιώματα

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έθεσε θέμα διαφορετικών δικαιωμάτων μεταξύ υπηκόων της Ε.Ε. που εγκαταστάθηκαν στη χώρα πριν και μετά τον Μάρτιο του ερχόμενου έτους, όταν η χώρα θα έχει εξέλθει της Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει ότι οι ευρωπαϊκοί νόμοι θα ισχύσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

Η συζήτηση για τις μελλοντικές σχέσεις Ε.Ε. - Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Αυτό που αναμένεται με αγωνία είναι αν τελικά θα καταλήξουμε σε ένα σκληρό διαζύγιο, ή σε μια μετα-Brexit εποχή, στην οποία η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι όπως αυτού του μπλοκ με τη Νορβηγία, και επίσης τη στάση που θα τηρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών.

Φόβος για έξοδο εταιρειών

Εν τω μεταξύ, η αβεβαιότητα της κατάληξης των συνομιλιών για το Brexit δημιουργεί έντονους τριγμούς σε μια σημαντική αγορά πολλών δισεκατομμυρίων λιρών, όπως είναι η αγορά ασφάλισης πλοίων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, ο βρετανικός κολοσσός ασφάλισης πλοίων Steamship Mutual ανακοίνωσε τα σχέδιά του για το άνοιγμα θυγατρικής εταιρείας στην Ολλανδία.

Η εταιρεία, η οποία συγκαταλέγεται στους 13 μεγαλύτερους αλληλασφαλιστικούς συνεταιρισμούς προστασίας και αποζημίωσης πλοιοκτητών (P&I Clubs), θέλει να συνεχίσει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά στην περίπτωση που Ε.Ε. και ΗΒ δεν καταλήξουν σε συμφωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο μείνει εκτός της ενιαίας αγοράς. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Steamship Mutual είναι η 5η από τα 6 P&I Clubs που ρυθμίζονται από τις αρχές του ΗΒ που έχουν ανακοινώσει τα πλάνα τους να ανοίξουν θυγατρικές εταιρείες σε χώρες μέλη της Ε.Ε., όπως η Ολλανδία, η Ιρλανδία, και το Λουξεμβούργο.