Σημερινή

Τετάρτη, 19/06/2019
RSS

Ακροβατούν σε επικίνδυνα σκοινιά οι ΗΠΑ

| Εκτύπωση | 18 Φεβρουάριος 2018, 18:03 | Του Νικόλα Πράκα

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΚΑΘΩΣ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΑΧΟ ΤΗΣ, ΤΟΥΡΚΙΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΣΕΒΑΛΕ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΦΡΙΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΕΓΟΜΕΝΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΧΑΛΙΦΑΤΟΥ. ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΟΙ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΥΘΕΙΑ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ, ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ Η ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

Η Αμερική έρχεται πιο κοντά από ποτέ σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση και με το Ιράν, καθώς η Τεχεράνη εμπλέκεται όλο και περισσότερο στον πόλεμο στη Συρία και διεκδικεί μεγαλύτερο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής


Η ένταση που προκαλεί η Τουρκία στη Συρία, με την εισβολή στο Αφρίν, έχει αυξήσει την ανησυχία των ΗΠΑ, που προσπαθεί, με την στήριξη των Κουρδικών δυνάμεων, να εξαλείψει κάθε τρομοκρατική απειλή. Πρόσφατα οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να διαθέσουν συνολικά 550 εκ. δολάρια για τη δράση των συμμάχων τους στη Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Πεντάγωνο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, η οποία υποστηρίζει πως η εισβολή στο Αφρίν δεν είναι τίποτα περισσότερο από ειρηνευτική επιχείρηση.

Η Τουρκία εξαπέλυσε πυρά κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να λέει πως «αυτοί που λένε, αν μας χτυπήσουν θα απαντήσουμε, είναι προφανές πως δεν έχουν φάει οθωμανικό χαστούκι». Νωρίτερα ο Αμερικανός Αρχηγός των Ενόπλων δυνάμεων στη Συρία και το Ιράκ, Πολ Φανκ, είχε υποστηρίξει πως η χώρα του δεν θα διστάσει να χτυπήσει όποιον επιτεθεί στις αμερικανικές δυνάμεις. Τη δήλωση την έκανε από το Μανμπίτζ στη Συρία, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και στο οποίο ετοιμάζεται να εισβάλει ο τουρκικός στρατός, στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας».

Ελπίδα αποκλιμάκωσης

Ο Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζοντας εκ νέου, ανέφερε πως «είναι λάθος να λέγεται ότι το ΝΑΤΟ είναι οι ΗΠΑ», και κάλεσε τους Αμερικάνους να συμμορφωθούν με τους κανόνες τις συμμαχίας, ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον, την Παρασκευή, η οποία γίνεται με την ελπίδα της αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών. Ο δε Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχολιάζοντας σχετικά, ανέφερε πως «οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε πολύ κρίσιμο σημείο. Είτε θα τις βελτιώσουμε είτε θα καταρρεύσουν πλήρως».

Όμως, σύμφωνα με τον καθηγητή πολιτικών επιστήμων του Εμπορικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Χασάν Γιαλτσίν, δεν αναμένεται τίποτα νέο από την επίσκεψη του Τίλερσον στην Άγκυρα, καθώς τα τελευταία χρόνια η στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να ασκούν πίεση στην Τουρκία, ώστε η τελευταία να ακολουθεί κάθε δράση και κάθε επιθυμία της πρώτης.

Επικίνδυνες ισορροπίες ΗΠΑ - Ιράν

Η Αμερική έρχεται πιο κοντά από ποτέ σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση και με το Ιράν, καθώς η Τεχεράνη εμπλέκεται όλο και περισσότερο στον πόλεμο στη Συρία και διεκδικεί μεγαλύτερο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και την επόμενη μέρα της. Ανέκαθεν οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν τεταμένες, με μια μικρή αναθέρμανση να σημειώνεται κατά τη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα, όταν υπεγράφη η πυρηνική συμφωνία με τα Ηνωμένα Έθνη, που προνοεί ότι το Ιράν θα έθετε τέλος στην επέκταση των πυρηνικών του δραστηριοτήτων και θα περιοριζόταν στις ερευνητικές δομές. Μια συμφωνία που ωστόσο ερμηνεύεται διαφορετικά από τις δύο βασικές πλευρές.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αράγκτσι, ο οποίος υπέγραψε τη συμφωνία, δήλωσε ότι αυτή δεν προνοούσε μετριασμό στις πολιτικές της δραστηριότητες. Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την άλλη, ο οποίος την έχει χαρακτηρίσει ως τη χειρότερη διεθνή συμφωνία που έχουν υπογράψει οι Ηνωμένες Πολιτείες στην ιστορία τους, την αμφισβητεί έντονα.

Προειδοποίησε μάλιστα το Ιράν ότι, αν δεν γίνουν οι ρυθμίσεις, «Οι κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών θα εφαρμοστούν εκ νέου, αυτόματα». Η ένταση κορυφώνεται περαιτέρω, οδηγώντας στα άκρα το ήδη τεταμένο κλίμα, από το γεγονός ότι ο κύριος σύμμαχος των ΗΠΑ, το Ισραήλ, κατηγορεί το Ιράν για πόλεμο εναντίον του, στη συριακή μεθόριο, όπου τη φύλαξη των ζωνών ασφαλείας έχουν αναλάβει ένοπλες οργανώσεις υποστηριζόμενες από την Τεχεράνη.

Ψυχρές σχέσεις και με τη Βόρειο Κορέα

Από την πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να κρατούν ψυχρές σχέσεις με τη Βόρειο Κορέα, παρόλο που οι δύο πλευρές της Κορεατικής Χερσονήσου έχουν μπει σε διαδικασία διαλόγου και εξομάλυνσης της σχέσης τους. Μάλιστα ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος παρευρέθη στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, στην Πιοντσάνγκ της Νοτίου Κορέας, όπως και η αδερφή του δικτάτορα Ουν, δεν παρευρέθη σε δείπνο, προκειμένου να μην έρθει σε επαφή με την αποστολή της Πιονγκγιάνγκ.

Άλλωστε, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις, θα έπρεπε να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον πρόεδρο της Νοτίου Κορέας, στο οποίο τραπέζι, ωστόσο, καθόταν επίσης η αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν και ο εθιμοτυπικός αρχηγός του κράτους τους. Ενώ στην τελετή έναρξης αντάλλαξε και τη θέση που κανονικά θα καθόταν, με εκείνη της συζύγου του, ώστε να μη βρίσκεται στην ίδια ευθεία με την αδερφή Κιμ, που σε τέτοια περίπτωση θα καθόταν ακριβώς πίσω του.

Όταν δε εισήλθαν στο στάδιο οι αθλητές Βορείου και Νοτίου Κορέας, κάτω από μια σημαία, δεν χειροκρότησε και δεν στάθηκε όπως όλοι οι άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι. Η στάση του κατακρίθηκε έντονα από τον διεθνή Τύπο, με τους επικριτές του να του χρεώνουν πως δεν επιθυμεί αποκλιμάκωση των σχέσεων Ουάσιγκτον - Πιονγκγιάνγκ και ενδεχομένως ούτε και λύση στην Κορεατική Χερσόνησο.