Σημερινή

Τετάρτη, 20/02/2019
RSS

Τα ταξίδια για τη Γιορτή της Άνοιξης στην Κίνα

| Εκτύπωση | 11 Φεβρουάριος 2018, 18:00 | Σημερινή

Παρότι ο όρος Chunyun (η ταξιδιωτική περίοδος της Γιορτής της Άνοιξης) έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά στα κινεζικά Μέσα Ενημέρωσης το 1954, μόλις το 1979 έγινε γνωστός σε όλη τη χώρα, καθώς για πρώτη φορά εκείνη τη χρονιά, στη διάρκεια της Γιορτής, πραγματοποιήθηκαν 100 εκατ. ταξίδια, αριθμός ρεκόρ για εκείνη την εποχή. Τότε οι Κινέζοι είχαν αργία μόνο την Κυριακή και φυσικά δεν υπήρχαν οι «χρυσές εβδομάδες», όπως οι αργίες της Πρωτομαγιάς και της Εθνικής Ημέρας. Η Γιορτή της Άνοιξης ήταν η μοναδική, μακράς διάρκειας, εορτή, κατά την οποία μπορούσαν να ταξιδέψουν.

Επίσης, οι χαμηλοί μισθοί που δίνονταν τότε στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής περιόριζαν πολύ τη ζήτηση για ταξίδια. Ελάχιστοι Κινέζοι είχαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν και ως εκ τούτου, δεν υπήρχε σημαντική αύξηση στα ταξίδια για τη Γιορτή της Ανοιξης. Μετά την υιοθέτηση της οικονομικής μεταρρύθμισης και της πολιτικής του ανοίγματος της χώρας το 1978, οι Κινέζοι άρχισαν να κερδίζουν περισσότερα χρήματα και να ταξιδεύουν σε όλη τη χώρα, χάρη στις δυνάμεις της αγοράς που απελευθερώθηκαν.

Ενα μεγάλο μέρος του αγροτικού πληθυσμού μετέβη στις πόλεις σε αναζήτηση ενός καλύτερου βιοτικού επιπέδου, ενώ και κάτοικοι μικρών αστικών περιοχών μετακινήθηκαν σε μεγαλύτερες, προκειμένου να κάνουν καριέρα και να αμειφθούν καλύτερα.

Το φετινό ταξίδι

Φέτος, η συνολική επιβατική κίνηση, κατά τη διάρκεια των 40ήμερου ταξιδιού της Γιορτής της Άνοιξης, που κορυφώνεται στις 12 Μαρτίου, αναμένεται να φθάσει τα 2,98 δις, σχεδόν 30 φορές πάνω απ' ό,τι το 1979. Μια άλλη αλλαγή σχετίζεται με την ταχύτητα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 40 χρόνων, η υπηρεσιακή ταχύτητα των κινεζικών σιδηροδρόμων αυξήθηκε από 40 χλμ την ώρα σε 350 χλμ την ώρα. Τότε από το Πεκίνο στην Σανγκάη, για μία απόσταση 1.300 χλμ, οι επιβάτες έκαναν 24 ώρες με το τρένο. Σήμερα ο χρόνος του ταξιδιού έχει περιορισθεί στις 4 ώρες.

Το χθες και το σήμερα

Πριν από μόλις 20 χρόνια ακόμα και η ουρά, για να κόψεις εισιτήρια στον σιδηροδρομικό σταθμό του Γκουανγκτζόου, έφθανε συνήθως αρκετά χιλιόμετρα. Θεωρείτο φυσιολογικό από τους Κινέζους να περιμένουν με τις ώρες. Σήμερα μπορούν να κάνουν κράτηση μέσω κινητών ή να αγοράσουν ηλεκτρονικά εισιτήρια μέσω μίας επίσημης ιστοσελίδας. Στις ώρες αιχμής, τα pageviews στην ιστοσελίδα κράτησης εισιτηρίων φθάνουν κατά μέσο όρο τα 81,34 δις. Κάθε μέρα εκδίδονται περίπου 15 εκατ. εισιτήρια μέσω της εν λογω ιστοσελίδας..

Εκτιμάται ότι το 60% των εισιτηρίων εκδίδονται μέσω διαδικτύου. Σήμερα, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί τρένων υψηλής ταχύτητας είναι περισσότερο σαν αεροδρόμια, με καφέ και εστιατόρια, όπου οι επιβάτες μπορούν να περιμένουν το τρένο τους, τρώγοντας ή πίνοντας. Το 1978, οι εγκαταστάσεις στους σιδηροδρομικούς σταθμούς μπορούσαν να καλύψουν μόνο τις ανάγκες των μεταφορών. Τα κυλικεία ήταν άγνωστα. Πριν από 40 χρόνια, ο σιδηρόδρομος ήταν γνωστός ως ο «μεγάλος αδελφός» του κλάδου των μεταφορών, λόγω της κυρίαρχης θέσης του στις εμπορευματικές μεταφορές.

Η Κίνα δεν διέθετε σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας ώς το 1988, χρονιά, κατά την οποία εγκαινιάσθηκε η πρώτη του είδους σιδηροδρομική σύνδεση Σανγκάη -Τσιαντίνγκ. Τέλος, η Κίνα διαθέτει, σήμερα, ένα τεράστιο και πυκνό οδικό σύστημα κυκλοφορίας. Φέτος, οι μετακινήσεις μέσω οδικού δικτύου αναμένεται να ξεπεράσουν το 80% των συνολικών ταξιδιών που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια της Γιορτής της Ανοιξης.