Σημερινή

Πέμπτη, 24/01/2019
RSS

Πολιτική ομίχλη στην Καταλωνία

| Εκτύπωση | 11 Φεβρουάριος 2018, 18:03 | Του Μάριου Ζίττη

Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΣΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ανάμεσα στα ονόματα που αναδύονται είναι αυτό της Έλσα Αρτάδι, διευθύντριας της εκστρατείας του Πουτζντεμόν κατά τη διάρκεια των εκλογών, και του Έντουαρντ Πουχόλ, πρώην δημοσιογράφου που βρίσκεται κοντά στον αυτονομιστή ηγέτη


Ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές για το Κοινοβούλιο της Καταλωνίας, η αβεβαιότητα στην Αυτόνομη Περιφέρεια της Ισπανίας συνεχίζεται. Οι δυνάμεις υπέρ της ανεξαρτησίας έχουν επιτύχει μεν πλειοψηφία, αλλά αδυνατούν να προχωρήσουν στον σχηματισμό Κυβέρνησης, καθώς και στην κατάληξη του προσώπου που θα τεθεί επικεφαλής. Καθώς οι εβδομάδες περνούν, τα αποσχιστικά κόμματα βρίσκονται απέναντι σε ένα μεγάλο δίλημμα: αν θα καταλήξουν στη στήριξη του αυτοεξόριστου ηγέτη της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, ή αν θα καταλήξουν σε κάποιο άλλο όνομα.

Η πλατφόρμα «Μαζί για την Καταλωνία», η οποία αποτελεί τον ισχυρότερο σχηματισμό του αυτονομιστικού στρατοπέδου, επιμένει στην ηγεσία του αυτοεξόριστου ηγέτη του. Το κόμμα του Κάρλες Πουτζντεμόν, που είδε τα ποσοστά του να αυξάνονται στις τελευταίες εκλογές, στηρίζει τον ηγέτη του, παρά τη δύσκολη θέση που βρίσκεται, αυτοεξόριστος στο Βέλγιο, για να αποφύγει τη σύλληψή του από τις ισπανικές Αρχές. Κάτι τέτοιο, φυσικά, είναι πολύ δύσκολο, λόγω της σχέσης του Πουτζντεμόν με τη Μαδρίτη.

Σημαντική η επιστροφή του Πουτζντεμόν

Η επιστροφή του Πουτζντεμόν είναι σημαντική για μια μεγάλη μερίδα των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, οι οποίοι ενοχλήθηκαν με την απομάκρυνση της τοπικής Κυβέρνησης και της αντικατάστασής της από την Ισπανική Κυβέρνηση. Μέλη του κόμματος του Πουτζντεμόν υποστηρίζουν πως ο τελευταίος θα μπορούσε να ασκήσει καθήκοντα Προέδρου και εξ αποστάσεως, σκέψη που όμως δεν βρίσκει αντίκρισμα στα υπόλοιπα κόμματα στο στρατόπεδο υπέρ της ανεξαρτησίας.

Η συμμαχία φαίνεται διασπασμένη μετά την αποτυχία της μονομερούς διακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, που είχε ως αποτέλεσμα τη διάλυση του Καταλανικού Κοινοβουλίου, την προκήρυξη νέων εκλογών και τη φυγάδευση του τέως Καταλανού Προέδρου στο εξωτερικό.

Η στάση της Μαδρίτης

Οι διαφωνίες είχαν ενταθεί τον περασμένο μήνα, όταν ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Καταλωνίας, Ρότζερ Τόρεντ, της «Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλωνίας» (ERC), ανέβαλε την ψηφοφορία για την αποκατάσταση του απομακρυσμένου Καταλανού ηγέτη, Κάρλες Πουτζντεμόν, για τον λόγον ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας έβαλε περιορισμούς για να προσπαθήσει να σταματήσει τον επαναδιορισμό του. Η «Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας», που επίσης ανήκει στην αποσχιστική παράταξη, θέλει να ηρεμήσει τα πράγματα, να δημιουργήσει μιαν αποτελεσματική περιφερειακή Κυβέρνηση και να προσπαθήσει να αυξήσει τη βάση στήριξης του αυτονομιστικού στρατοπέδου, που εξακολουθεί να είναι κάτω από το 50% των Καταλανών.

Διαφωνίες υπάρχουν και στα μικρά κόμματα του συνασπισμού υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας. Η ακροαριστερή «Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας»(CUP) επιθυμεί πλήρη ρήξη με τη Μαδρίτη μετά τα γεγονότα που συνόδευσαν το δημοψήφισμα του περασμένου χρόνου. Τα ποσοστά του κόμματος είναι πολύ σημαντικά, πάντως, για τον σχηματισμό Κυβέρνησης.

Η ονοματολογία

Για την Προεδρία, πάντως, έχουν αρχίσει να ακούγονται νέα ονόματα. Ανάμεσα στα ονόματα που αναδύονται είναι αυτό της Έλσα Αρτάδι, διευθύντριας της εκστρατείας του Πουτζντεμόν κατά τη διάρκεια των εκλογών, και του Έντουαρντ Πουχόλ, πρώην δημοσιογράφου, που βρίσκεται κοντά στον αυτονομιστή ηγέτη. Η πρώτη, ηλικίας 42 χρονών, είναι απόφοιτος του Χάρβαρντ και εκτελεί χρέη επικεφαλής του προσωπικού του Κάρλες Πουτζντεμόν. Πολύ πιθανόν να είναι το... μέσο του τέως Προέδρου της Καταλανικής Κυβέρνησης για τη συνέχιση της πολιτικής του αλλά και για να ασκεί εξουσία ντε φάκτο εξ αποστάσεως. Σύμφωνα με ισπανικά Μέσα, οι συζητήσεις βρίσκονται πολύ κοντά στην κατάληξη, με το όνομα της Έλσα Αρτάδι να ακούγεται όλο και περισσότερο.

Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης

Πρώτο κόμμα στις τελευταίες εκλογές που διενεργήθηκαν για την καταλανική περιφέρεια τον Δεκέμβριο του 2017 ήταν το Κόμμα των Πολιτών (Ciudadanos). Το κόμμα παρουσίασε άνοδο 7,5% και έλαβε ποσοστό ψήφων γύρω στο 25%. Ηγετική μορφή του κόμματος της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο της Καταλωνίας είναι η 36 ετών βουλευτίνα Ινές Αριμάδας, η οποία ξεχώρισε στις διαδηλώσεις κατά της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας.

Παρότι δεν είναι Καταλανή, αλλά από τη μικρή πόλη Χερέθ της Ανδαλουσίας, και ενώ ζει στην Καταλωνία μόλις από το 2006, έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των συμπολιτών της, που την εξέλεξαν στο Καταλανικό Κοινοβούλιο. Η Αριμάδας κατάφερε σε πολύ σύντομο χρόνο να ανελιχθεί εντός του κόμματος. Δύο χρόνια αφού μπήκε στο κόμμα, το 2012, εκλέχθηκε βουλευτίνα, ενώ το 2015 ανέλαβε την ηγεσία της αντιπολίτευσης. Θεωρείται ως ένα από τα ανερχόμενα πολιτικά πρόσωπα στην Ισπανία, ενώ πολιτικοί αναλυτές τη βλέπουν στην Καταλανική Προεδρία σε 4 χρόνια.