Σημερινή

Τρίτη, 22/01/2019
RSS

Μυστική συνάντηση είχαν Ρώσοι και Αμερικάνοι πράκτορες

| Εκτύπωση | 04 Φεβρουάριος 2018, 18:04 | Σημερινή

ΗΓΕΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ

ΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ «ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΝΤΑΣΕΩΝ». «Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ», ΔΗΛΩΣΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΗΓΗ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Τόσο οι Αμερικανοί, όσο και οι Ρώσοι αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι οι συνομιλίες αυτές επικεντρώθηκαν σε ζητήματα συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας


Ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο συναντήθηκε πρόσφατα με Ρώσους πράκτορες κατά την επίσκεψη που αυτοί πραγματοποίησαν στις ΗΠΑ, μετέδωσε αυτήν την εβδομάδα το CNN επικαλούμενο τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Ρωσία, Τζον Χάντσμαν. Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, είναι πιθανό ανάμεσα στους Ρώσους πράκτορες που συνάντησε ο Πομπέο να συμπεριλαμβανόταν και ο Σεργκέι Ναρίσκιν, ηγετικό στέλεχος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Οι συνομιλίες αυτές μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων πρακτόρων πραγματοποιήθηκαν μόλις λίγες ημέρες πριν από την προειδοποίηση του διευθυντή της CIA, ότι η Μόσχα θα προσπαθήσει να επηρεάσει τη διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε στη δημοσιοποίηση λίστας με τα ονόματα Ρώσων πολιτικών και επιχειρηματιών, παρά την αντίθεση της Μόσχας. Τα ονόματα των πολιτικών και επιχειρηματιών που συμπεριλήφθηκαν σε αυτήν τη λίστα στοχοποιούνται από το αμερικανικό Υπουργείο των Οικονομικών, προκαλώντας την αντίδραση του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επιβεβαιώνουν αλλά δεν παραδέχονται

Παρά το γεγονός ότι ούτε οι Αμερικανοί αλλά ούτε και οι Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ακριβώς ότι υπήρξε συνάντηση μεταξύ του Πομπέο και του Ναρίσκιν, οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν ότι πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες μεταξύ στελεχών των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ-Ρωσίας. Σύμφωνα με τον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό Russia 1 TV, οι επικοινωνίες μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών συνεχίζονται ακόμη και στην “περίοδο μεγάλων εντάσεων”. “Η πολιτική είναι πολιτική και η δουλειά μας, είναι δουλειά μας. Υπάρχουν πολιτικές διακηρύξεις και υπάρχει και πραγματική δουλειά.

Προφανώς θυμάστε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τηλεφωνικά τον Ντόναλντ Τραμπ και τον ευχαρίστησε για τη βοήθεια και για τις πληροφορίες που έλαβε μέσω της επικοινωνίας με τη CIA. Χάρη σε αυτό, κατορθώσαμε να προλάβουμε μία τρομερή τρομοκρατική ενέργεια στην Αγία Πετρούπολη”, δήλωσε χαρακτηριστικά πηγή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Η ίδια πηγή δήλωσε ότι ο Ναρίσκιν πραγματοποίησε επίσκεψη στις ΗΠΑ, για συνομιλίες.

Ο ίδιος είναι σήμερα διευθυντής της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπίας (FIS). Οι κυρώσεις σε βάρος του Ναρίσκιν επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, το 2014. Με τις κυρώσεις αυτές, η Ουάσιγκτον αντέδρασε στις πολεμικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ η συνάντησή του με τον Πομπέο έγινε λίγες ημέρες πριν από τη δημοσιοποίηση της αναφοράς του αμερικανικού Υπουργείου των Οικονομικών, η οποία είναι γνωστή ως “η λίστα του Πούτιν”. “Νομίζω ότι η συζήτηση αυτή ήταν απαραίτητη και πραγματικά χρήσιμη και φυσικά δεν θα σας παραπλανήσω. Ο Σεργκέι Εβγκένιεβιτς Ναρίσκιν ήταν εκεί. Είχε συνομιλίες με τους συναδέλφους του”, δήλωσε χαρακτηριστικά η ρωσική πηγή.

Ο Χάντσμαν δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Echo Moscow ότι ο Πομπέο συναντήθηκε με αξιωματούχους των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίσει εάν μέσα σε αυτούς είχε συμπεριληφθεί και ο Ναρίσκιν.

Από την πλευρά του, ο Τίμοθι Μπάρετ, εκπρόσωπος του Διευθυντή του Γραφείου της Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, ανταποκρίθηκε σε αίτημα του CNN, για σχολιασμό της κατάστασης, δηλώνοντας: “Παρά το γεγονός ότι δεν σχολιάζουμε τα προγράμματα των ηγετικών στελεχών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, να είστε σίγουροι ότι η οποιαδήποτε επικοινωνία με ξένες μυστικές υπηρεσίες έγινε σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία και σε συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες”.

Συνεργασία κατά της τρομοκρατίας

Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ρώσοι αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι οι συνομιλίες αυτές επικεντρώθηκαν σε ζητήματα συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ωστόσο, από την πλευρά του, ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, απαίτησε να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες. “Η κυβέρνηση Τραμπ πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και ν’ απαντήσει σε ερωτήσεις”, δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από τη Νέα Υόρκη σχετικά με την επίσκεψη του Ναρίσκιν. Με ποιους αξιωματούχους συναντήθηκε; Είχε συνάντηση με κάποιον αξιωματούχο από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ; Ποια ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν;

Η συνάντηση μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων πρακτόρων δημοσιοποιήθηκε καθώς ο Πομπέο προειδοποίησε τη Δευτέρα για το ενδεχόμενο να γίνει προσπάθεια επηρεασμού από τη Ρωσία, των ενδιάμεσων εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο, στις ΗΠΑ. Για μήνες, ο διευθυντής της CIA δίνει έμφαση στις προσπάθειες της Μόσχας να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του 2016, παρά τον σκεπτικισμό του Προέδρου Τραμπ. “Αναμένω ότι θα προσπαθήσουν να το κάνουν αυτό και πάλι, αλλά έχω εμπιστοσύνη για την ικανότητα της Αμερικής να έχει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Παράλληλα, οι προσπάθειες αυτές θα απωθηθούν, με τέτοιο τρόπο, ώστε η επιρροή που θα έχουν στις εκλογές δεν θα είναι μεγάλη”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πομπέο στο BBC.

Σε ερώτηση σχετικά με τη συμπεριφορά του Προέδρου Τραμπ στο αναφερόμενο ζήτημα, ο ίδιος τόνισε ότι: “Δεν προσαρμόζω τη συμπεριφορά του, αλλά λέω την αλήθεια”. “Δίνουμε στον Πρόεδρο ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο, σχεδόν καθημερινά, την αλήθεια που γνωρίζουμε από τη CIA,” πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι τελευταίες δηλώσεις του Πομπέο απηχούν τις ανησυχίες που είχε εκφράσει τον Οκτώβριο σχετικά με το ενδεχόμενο εξωτερικών παρεμβάσεων, τόσο στις ενδιάμεσες εκλογές, όσο και στις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το 2020. “Βρισκόμαστε σε κίνδυνο το 2018 και το 2020..., αλλά πάντα βρισκόμαστε σε κίνδυνο,” είχε χαρακτηριστικά δηλώσει.

Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις για τον αποτρεπτικό ρόλο της CIA, αλλά κι άλλων υπηρεσιών της αμερικανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προσπαθειών ρωσικής εμπλοκής στις επερχόμενες εκλογές, ο Πομπέο ήταν φειδωλός αναφορικά με τον τρόπο δράσης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Άμεση ανάληψη δράσης

Από την πλευρά τους, τα μέλη του Κογκρέσου, τόσο από το Ρεπουμπλικανικό, όσο κι από το Δημοκρατικό Κόμμα, προειδοποιούν για την άμεση ανάληψη δράσης.

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν, από το Μέριλαντ, που συμπεριλαμβάνεται στα ηγετικά στελέχη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, προχώρησε πρόσφατα στη δημοσιοποίηση αναφοράς, επισημαίνοντας την ανάγκη της άμεσης λήψης μέτρων από την αμερικανική πλευρά.
Παράλληλα, το αμερικανικό Υπουργείο των Οικονομικών φαίνεται να διαμορφώνει το πρώτο πλαίσιο ανάληψης μέτρων για την εμπλοκή της Ρωσίας, στις προεδρικές εκλογές του 2016, με την δημοσιοποίηση της λίστας, που περιλαμβάνει Ρώσους πολιτικούς, αλλά και κάθε Ρώσο ολιγάρχη με περιουσιακά στοιχεία άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Σε βάρος μερικών από τα ονόματα που έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα εφαρμόζονται ήδη αμερικανικές κυρώσεις.

Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση δεν προχώρησε στην εφαρμογή νέων κυρώσεων, δηλώνοντας ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κάνουν τη δουλειά τους. Η δημοσιοποίηση της αναφοράς του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών είχε ως στόχο τη γνωστοποίηση ονομάτων. Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, στη διάρκεια της ακρόασής του στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας, διαβεβαίωσε τους γερουσιαστές ότι επιπρόσθετες κυρώσεις θα επιβληθούν στην Ρωσία, “στο άμεσο μέλλον”.

Πηγή: CNN