Σημερινή

Κυριακή, 18/11/2018
RSS

Ο Μακρόν αναλαμβάνει «τα ηνία» της Ευρώπης

| Εκτύπωση | 28 Ιανουάριος 2018, 18:04 | Του Μάριου Ζίττη

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ

Ο ΝΕΑΡΟΣ ΓΑΛΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ, ΠΟΥ ΕΞΕΛΕΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΜΑΪΟ, ΕΔΕΙΞΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, ΑΛΛΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Ο Μακρόν έχει σαν στόχο να πετύχει μεταρρυθμίσεις στη Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, και να σπρώξει σε περαιτέρω ενοποίηση. Σε αυτό το όραμα φαίνεται να βρίσκει σύμμαχο την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ


Με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία να καθυστερεί, η Άγκελα Μέρκελ φαίνεται να χάνει την ηγεμονική θέση και επιρροή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τη θέση της φαίνεται να παίρνει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. Ο νεαρός Γάλλος πολιτικός, που εξελέγη Πρόεδρος τον περασμένο Μάιο, έδειξε από τους πρώτους μήνες της θητείας του την πρόθεσή του να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, όχι μόνο στην πολιτική ζωή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά γενικότερα στον Δυτικό κόσμο και, γιατί όχι, και στα καυτά ζητήματα της Μέσης Ανατολής και άρα τη διεθνή σκακιέρα.

Σε αυτό το πλαίσιο ανέλαβε ρόλο διαμεσολαβητή σε περιφερειακά ζητήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, όπως την κρίση με τον Λιβάνιο Πρόεδρο και τον σκοτεινό ρόλο της Σαουδικής Αραβίας και την πρόσφατη εισβολή της Τουρκίας στην περιφέρεια Αφρίν της Συρίας.

Ανησυχίες προς Ερντογάν

Την περασμένη Τρίτη, μάλιστα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο μεταβίβασε τις ανησυχίες της γαλλικής κυβέρνησης για τις τουρκικές επιχειρήσεις. "Ο πρόεδρος Μακρόν υπενθύμισε ότι είναι αναγκαίο από τη μία να αγωνιστούμε κατά προτεραιότητα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και όλων των τζιχαντιστικών δυνάμεων στην περιοχή και από την άλλη να διασφαλίσουμε τις αναγκαίες ανθρωπιστικές συνθήκες για τον άμαχο πληθυσμό και, τέλος, να διευκολύνουμε τις συνθήκες για μια βιώσιμη πολιτική λύση", ανέφερε η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων. Ταυτόχρονα, και ενώ το αντιευρωπαϊκό κλίμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο ζενίθ, ο Μακρόν έχει σαν στόχο να πετύχει μεταρρυθμίσεις στη Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, και να σπρώξει σε περαιτέρω ενοποίηση. Σε αυτό το όραμα φαίνεται να βρίσκει σύμμαχο τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Η Άγκελα Μέρκελ εν αναμονή

Παρά το γεγονός ότι η Μέρκελ βρίσκεται σε αναμονή ενόψει των προσπαθειών για σχηματισμό κυβέρνησης, παραμένει το φαβορί για τη θέση της καγκελαρίας. Η Γερμανίδα Καγκελάριος, η οποία είναι επικεφαλής της Κυβέρνησης της χώρας από το 2005, είναι μια από τις επικεφαλής κρατών της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη θητεία. Μάλιστα, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και λόγω της στάσης της σε θέματα όπως το προσφυγικό και θέματα περιβάλλοντος, εθεωρείτο από πολλούς ως η νέα «ηγέτιδα της Δύσης».

Η επιρροή της όμως φαίνεται να περιορίζεται δραστικά τους τελευταίους μήνες μετά τη μεγάλη πτώση των ποσοστών του κόμματός της στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές του 2017. Με τα χαμηλά ποσοστά που συγκέντρωσαν οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Βαυαροί εταίροι τους, το κόμμα είχε αναλάβει την πρωτοβουλία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα και το Κόμμα των Πρασίνων, η οποία χαρακτηρίστηκε ως ο «Συνασπισμός Τζαμάικα».

Μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης με τα δύο αυτά κόμματα, οι Χριστιανοδημοκράτες προσέγγισαν τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Ο επικεφαλής του SPD, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είχε αφήσει την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου για ηγηθεί της προεκλογικής του κόμματός του, είχε αρχικά αποκλείσει την συνεργασία με το κόμμα της Άγκελα Μέρκελ.

Μετά την αποτυχία του «Συνασπισμού Τζαμάικα» και μετά από παραινέσεις από τον Πρόεδρο της χώρας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος επίσης προέρχεται από το SPD, το ζήτημα της συνεργασίας τέθηκε στα σώματα του κόμματος και εγκρίθηκε οριακά. Τα δύο κόμματα βρίσκονται πλέον σε συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, το πιο πιθανό είναι όμως να μη σχηματιστεί κυβέρνηση μέχρι τον Απρίλιο.

Πίεση για μεταναστευτικό

Το SPD αναμένεται να πιέσει τους Χριστιανοδημοκράτες στο μεταναστευτικό, για το οποίο όμως δύσκολα θα υποχωρήσει το κόμμα της δεξιάς, φοβούμενο νέες εκλογικές απώλειες προς το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Εκτιμάται ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα ζητήσουν από τους συνομιλητές τους την παραχώρηση σημαντικών υπουργείων, όπως το Υπουργείο Οικονομικών, για το οποίο ήδη ακούγεται έντονα το όνομα του Όλαφ Σολτς, Δημάρχου του Αμβούργου, ενώ δεδομένο θεωρείται πως θα αναλάβουν και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Άλλαξε το ρολόι του

Ο Μακρόν είναι το πρόσωπο των τελευταίων μηνών και μαζί του ασχολούνται όχι μόνο για τις πολιτικές του κινήσεις αλλά και για τις ενδυματολογικές του επιλογές. Έχει σχολιαστεί ευρέως ότι από τότε που έγινε πρόεδρος ο Εμμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να διώξει από πάνω του το προφίλ του «προέδρου των πλουσίων». Εγκατέλειψε, έτσι, και το πολύτιμο ρολόι Tank de Cartier για άλλες επιλογές.

Όταν πρόσφατα ο Γάλλος Πρόεδρος επισκέφθηκε την Κίνα, οι ρεπόρτερ δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν έφθασαν στα δημοσιογραφικά γραφεία οι εικόνες του προεδρικού ζεύγους. Όλοι παρατήρησαν ότι στο χέρι ο Μακρόν φορούσε ένα φτηνό ρολόι, μάρκας LMM-01. Επρόκειτο, μάλιστα, για το μηχανικό μοντέλο, που σημαίνει ότι χωρίς μπαταρία, το ρολόι απαιτεί καθημερινό κούρδισμα. «Δεν κάνουμε τοποθέτηση προϊόντων, δεν ξέρουμε ποιος του το έδωσε», διαβεβαίωσε η φίρμα, στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ο δημιουργός του ρολογιού, ο Γάλλος Arthur Cherbi, το θεώρησε, πάντως, μεγάλη τιμή, αφού μόλις πριν από τέσσερεις μήνες λάνσαρε τη συλλογή και στα καταστήματα. Το μοντέλο βασίζεται σε ρολόγια του 1940, έχει μικρή διάμετρο, ονομάζεται Merci και κοστίζει μόνο 399 ευρώ. Ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν το αποχωρίζεται. Έχει περάσει η εποχή που ο Μακρόν φορούσε μόνο το Tank του Cartier, από τότε που ήταν Υπουργός Οικονομίας του Ολάντ. Στο εξής, ο Μακρόν, ο οποίος φιλοδοξεί να επανεκκινήσει τη γαλλική οικονομία και τις επενδύσεις στη χώρα του, δείχνει να επιλέγει γαλλικά προϊόντα.